Bianca Pavaluca
497 vizualizări 19 oct 2018

Momentan, România nu va fi supusă unor sancţiuni financiare, ci va trebui să plătească cheltuielile de judecată şi să ia măsuri urgente pentru a închide gropile de gunoi ilegale.

Hotărârea pronunţată de CJUE arată că prin faptul că nu s-a conformat obligaţiei de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil cele 68 de depozite de deşeuri în cauză, România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a menţionat faptul că „România a luat măsuri în vederea închiderii şi a inspecţiei finale a depozitelor de deşeuri, însă niciunul dintre cele 68 de depozite în cauză nu a fost închis”.

 

Problema gropilor de gunoi a fost sesizată de Instanţa Europeană în martie 2012, când România a fost avertizată referitor la un depozit municipal de deşeuri neconform. Mai apoi, Comisia a efectuat un studiu pentru a obţine o imagine de ansamblu a situaţiei din România şi a dispus închiderea tuturor gropilor de gunoi ilegale.

 

 

Legislaţia din Uniunea Europeană prevede recuperarea şi eliminarea deşeurilor într-un mod sigur pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, fiind complet interzisă depozitarea necontrolată a deşeurilor.

Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru faptul că nu a închis şi reabilitat 68 de depozite ilegale de deşeuri, pe 15 februarie 2017.

Citește și: