460 vizualizări 30 iun 2009

Statul român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) pentru un dosar instrumentat de actualul şef al DNA, procurorul Daniel Morar. Este vorba de dosarul prin care acesta l-a trimis în judecată pe fostul judecător clujean Viorel Burzo, condamnat pentru corupţie.

Instanţa europeană critică atât condiţiile de detenţie din România dar şi aspecte care ţin de modul în care a fost instrumentat acest dosar de organele de urmărire penală.

Concret, condiţiile de detenţie şi transportul deţinuţilor, accesul limitat la duşuri şi la apă potabilă al condamnaţilor sunt criticate de CEDO în decizia sa referitoare la la fostul judecător clujean, care a reclamat o serie de abuzuri ale anchetatorilor.

CEDO a decis condamnarea statului român în cazul fostului judecător Emil Burzo pentru încălcarea articolului 3 referitor la tratamente inumane şi degradante, articolului 5 care statuează dreptul la libertate şi siguranţă şi articolul 8 care prevede dreptul la viaţă privată şi de familie. De asemenea, magistraţii CEDO au constatat că nu s-au încălcat articolele 1, 2, 3 şi 6 din Convenţia Europeană referioare la prezumţia de nevinovăţie şi la modul în care s-a derulat ancheta. CEDO a decis ca fostul judecător să fie despăgubit cu 10.000 de euro daune şi alte 1.500 de euro cheltuieli de judecată.

În motivarea Curţii se arată că Emil Burzo a reclamat condiţiile în care a fost încarcerat în Cluj şi Jilava şi apoi transferat la Bistriţa, că nu a fost adus în faţa unui judecător în timp util după reţinerea sa, că nu i s-a respectat prezumţia de nevinovăţie. De asemenea, fostul magistrat s-a plâns că i-au fost ascultate telefoanele, dar şi interceptat ambiental şi că i-au fost interzise drepturile părinteşti în urma condamnării.
Judecătorii CEDO au analizat pentru a pronunţa această sentinţă şi situaţia descrisă de CPT (Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor Inumane şi Degradante) după ce au vizitat închisorile românşti.

Atât în Cluj, cât şi în Jilava, Emil Burzo a fost încarcerat într-un spaţiu mic.

Magistraţii CEDO mai arată că până să fie dus în faţa unei autorităţi judiciare au trecut 19 zile de detenţie.

CEDO a constat că lui Emil Burzo i s-au încălcat drepturile prin interceptarea convorbirilor sale, fără să existe un minim grad de protecţie în lege pentru cetăţeni.

Citește și: