Gandul
21077 vizualizări 7 nov 2019

„E vorba despre un serviciu civic militar de scurtă durată, o lună să zicem, maximum o lună şi jumătate. E un lucru care există şi în alte ţări democratice, cu lungă tradiţie democratică. În momentul de faţă, în Franţa se introduce acest tip de serviciu civic militar.

Şi-au dat seama că sunt şi unele consecinţe mai puţin favorabile eliminării serviciului militar. Nu e vorba de armata de pe vremea lui Ceauşescu şi nu e vorba de al doilea amendament american, adică asta nu înseamnă că toată lumea va avea arme acasă”, a declarat Theodor Paleologu, potrivit dcnews.ro.

„Există în alte ţări. E vorba de o educaţie de bază pentru ajutor în situaţii de urgenţă, de prim ajutor, ce faci în situaţii de catastrofă naturală, plus un minimium antrenament militar pentru fete şi băieţi. Să vă spun care ar fi un alt beneficiu al acestui serviciu civic militar.

România este, acum, spartă în bucăţi care nu comunică între ele. Ori, un asemenea serviciu militar de scurtă durată este o ocazie unică de a pune în contact oameni din diferite categorii sociale, care să se cunoască între ei, să existe un minimum de mixitate socială, pe de o parte. Pe de altă parte, este o oportunitate pentru a şi verifica gradul de alfabetizare al tinerilor”, a mai explicat Theodor Paleologu.

Citește și: