Maria Bîrnaure
529 vizualizări 17 mar 2016

Studiul realizat de OMS a dorit să stabilească prevalenţa fumatului şi consumului de alcool în rândul adolescenţilor cu vârste de până la 15 ani. Cercetătorii au urmărit două traiectorii: începutul fumatului/consumului de alcool şi frecvenţa acestor două obiceiuri. 

Astfel, datele culese de la adolescenţii de 15 ani, întrebaţi dacă au început să fumeze la vârsta de 13 ani sau mai puţin, arată că 16% dintre fetele şi 26% dintre băieţii din România au declarat că au făcut acest lucru. Astfel, din 42 de ţări analizate, România se situează pe poziţia a 19-a. Topul este condus de Groenlanda, Lituania şi Estonia cu procente care depăşesc sau ating pragul de 50%. 

România ocupă, însă, locul al patrulea în topul copiilor de 11 ani care fumează cel puţin o dată pe săptămână, cu procente destul de mici, totuşi: 1% în cazul fetelor, respectiv 6% în cazul băieţilor. În ceea ce priveşte copiii de 13 ani care fumează cel puţin o dată pe săptămână, ţara noastră se află pe aceeaşi poziţie, cu procente de 6%, respectiv 8%. 

Odată cu creşterea vârstei, ţara noastră coboară în clasament, ocupând locul al şaptelea în cazul adolescenţilor de 15 ani care aprind ţigara cel puţin o dată pe săptămână. 17 fete din 100 declară că fac acest lucru, comparativ cu 26% dintre băieţi. 

În ceea ce priveşte consumul de alcool, România ocupă poziţia a patra în cazul copiilor de 11 ani care consumă băuturi alcoolice cel puţin o dată pe săptămână, cu procente de 5% în cazul fetelor, respectiv 12% în cazul băieţilor. Ţara noastră este întrecută la această categorie de vârstă doar de Armenia, Israel şi Republica Moldova. 

În cazul copiilor de 13 ani, 9 din 100 de fete şi 17 din 100 de băieţi declară că beau alcool cel puţin o dată pe sătpămână. Bulgarii stau mai rău decât noi la această categorie de vârstă, cu procente de 18%, respectiv 20%.

La adolescenţii de 15 ani, ţara noastră ocupă locul 8 în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice cel puţin o dată pe săptămână, 10 fete din 100 şi 30 de băieţi din 100 declară că au acest obicei. În ceea ce priveşte prima beţie, 12%, respectiv 30% dintre adolescenţii de 15 ani declară că acest lucru s-a întâmplat de două sau mai multe ori până la această vârstă. Topul în acest caz este condus de danezi, unguri şi lituanieni, cu procente apropiate de 50%. 

 

Citește și: