Mihai SCHIAU
1668 vizualizări 27 mar 2011

"Disputa verbală dintre Mircea Geoană şi Ministrul Apărării Stânişoară asupra achiziţionării de avioane de luptă a fost doar o chestiune de imagine", se arată într-o telegramă confidenţială trimisă de Ambasada SUA la Washington, în 2009. Subiectul telegramei: "Deep Throat: Parlamentar PSD dă în vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidenţiale"

"Deep Throat" este parlamentarul PSD Georgian Pop.

El le mai povesteşte oficialilor americani despre problemele din justiţie ale fostului premier Adrian Năstase. La finalul telegramei, publicată de Hotnews, într-un comentariu propriu al Ambasadei, Georgian Pop este caracterizat drept "o stea în ascensiune în rândurile PSD, care apare frecvent la televizor ca un analist şi commentator. Evoluţia sa politică l-a mutat din aripa lui Hrebenciuc mai aproape de facţiunea Geoană-Vanghelie".

Iată textul integral al telegramei:

Parlamentarul PSD Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de 'imagine politica' inaintea anului electoral. Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare.

 

CITEŞTE ŞI

 

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. AMBASADORUL SUA, DESPRE SUSPENDAREA LUI BĂSESCU - Taubman, 2007: Absenţa lui Băsescu pro-american din CSAT, loc de acţiuni dăunătoare

 

ROMÂNIA ÎN DOSARELE SECRETE WIKILEAKS. Bogdan Chirieac le povestea oficialilor americani: "problemele cu băutura ale lui Băsescu s-au înrăutăţit"

 

ROMÂNIA ÎN DOSARELE SECRETE WIKILEAKS - "CINE DEŢINE CU ADEVĂRAT ROMÂNIA". Ambasada SUA face TOP 5 OLIGARHI şi TOP 3 BARONI LOCALI. Citeşte telegrama secretă

ROMÂNIA ÎN DOSARELE WIKILEAKS. Dinu Patriciu şi Omar Hayssam, investigaţi pentru "spalarea de bani, traficul cu arme, importurile de petrol din Irak"

BECALI ÎN STENOGRAMELE WIKILEAKS: Şi ce dacă am făcut bani din iaurt?. PLUS: Ce spun Dinu Patriciu şi Mircea Geoană


Parlamentarul PSD (si secretar executiv al partidului) Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de 'imagine politica' inaintea anului electoral. Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare. Pop a prezis ca Geoana va sustine mult mai mult extinderea achizitiilor militare odata ce alegerile (si criza economica) vor trece.
Georgian Pop pe problemele din justitie ale fostului premier Adrian Nastase: "Pop a prezis ca sunt destule voturi in parlament pentru a-l deferi justitiei pe Adrian Nastase in urmatoarea saptamana. El a insistat ca generatia mai tanara din PSD s-a 'saturat' de aceasta problema si ca el si egalii sai din partid il respectau pe Nastase pentru experienta sa politica, dar considerau ca Nastase este 'o piatra la gat' pentru PSD. Pop a spus ca Nastase inca detinea ceva influenta in partid pentru ca 'avea multe planuri bune si bani', dar putini din PSD si-ar fi dorit sa-l puna pe Nastase la conducerea partidului.
Pop a facut observatia ca presedintele PSD Mircea Geoana isi consolida, incet, controlul asupra partidului. Acesta (n.r. Geoana) si-a mutat sustinerea de la grupul de la Cluj catre un grup de 'baroni' locali precum primarul Constantei Radu Mazare sau Marian Vanghelie.
Pop a spus ca Grupul de la Cluj a fost o dezamagire ('baieti destepti cu multe idei marete, dar incapabili sa aduca voturi'). In contrast, liderii locali ca Vanghelie au adus voturi in ultimele alegeri. Pop a descris organizatiile PSD din comunitatile rurale de pe langa Bucuresti (Ilfov si Giurgiu) ca fiind 'pline de tigani si mafioti' care aveau nevoie de 'un tip dur' ca Vanghelie sa-i tina in frau.
Intrebat cat va rezista coalitia de guvernare, Pop a raspuns ca acest guvern ar putea rezista cu usurinta intreg mandatul depinzand de dispozitia lui Basescu. Pop a explicat ca relatia Geoana-Boc era excelenta - 'cei doi se inteleg grozav'.
Sunt zvonuri care se aud acum ca Basescu a pregatit deja o serie de 'mari cazuri' care implica lideri mari ai PSD si cativa din PDL ca sa fie totul mult mai credibil. (Nota ambasadei: Pop a speculat ca Ministrul Dezvoltarii Vasile Blaga, Ministrul Economiei Adrian Videanu si Ministrul Transporturilor Radu Berceanu - toti potentiali potentiali ai lui Basescu - erau 'vulnerabili' pe tema coruptiei.) Strategia lui Basescu, spunea Pop, era sa joace cartea populista repetand campania anti-coruptie din 2004. Metodele lui Basescu erau mereu aceleasi, spunea Pop - demonizeaza-ti oponentii si asigura-te ca niciun lider 'autonom' nu se ridica in partidul tau.

Georgian Pop: Unele persoane din PSD sunt "proaste şi lacome". Ce spune Pop despre Năstase, Ponta şi Udrea

O altă telegramă, cu subiectul "Busculada spre coaliţie, poate chiar spre o capcană: Parlamentar PSD despre negocierile interpartide pentru guvern", arată cum vedea Georgian Pop intrarea în PSD. Pop spune că "alăturarea de PDL este ca şi cum ai intra într-o capcană pusă de preşedintele Băsescu".

Într-o discuţie purtată, pe 12 decembrie, cu consilierii politici şi specialistul politic al ambasadei SUA la Bucureşti, deputatul PSD Georgian Pop a povestit despre planurile PDL şi PSD de formare a noului guvern de coaliţie după alegerile recent încheiate.

Georgian Pop vorbeşte despre "persoanele proaste şi lacome" din PSD şi "povara specială Năstase". Despre Ponta spune că "numai gura e de el", iar despre Elena Udrea - că e "concubina prezidenţială"

Iată textul integral al telegramei:

Alaturarea de PDL este ca si cum ai intra intr-o capcana pusa de presedintele Basescu: multe persoane 'proaste si lacome' (n.r. Declaratia lui Georgian Pop citata de ambasada) din PSD s-ar putea sa nu reziste tentatiei si sa revina la obiceiurile corupte. Basescu poate sa adune dovezi ale greselilor PSD pentru a umili partidul inaintea alegerilor prezidentiale (...) Unul dintre punctele pe care cei mai puternici oligarhi au cazut de acord (Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu) era nevoia pastrarii procurorilor la distanta fata de afacerile lor.


Pop a confirmat ca o busculada a inceput intre membri PSD pentru a face parte din urmatorul executiv. Multe persoane 'proaste si lacome' din partid (n.r. din telegrama se intelege ca e declaratia lui Gergian Pop citata de ambasada) - in special cele care nu au reusit sa castige posturi in urma alegerilor - sperau sa obtina acces la pozitii si resurse guvernamentale (...) Alaturarea de PDL (n.r. conform declaratiilor lui Pop) este ca si cum ai intra intr-o capcana pusa de presedintele Traian Basescu: multe persoane 'proaste si lacome' din partid s-ar putea sa nu reziste tentatiei si sa revina la obiceiurile corupte. Presedintele Basescu controla serviciile de securitate si poate sa adune dovezi ale greselilor PSD pentru a umili partidul inaintea alegerilor prezidentiale.


Pop a recunoscut 'povara speciala' a PSD (n.r. Adrian Nastase, precizat intr-un paragraf anterior) pe problema coruptiei, dar a insistat ca 'toate partidele' au ceva de ascuns. In plus, unul dintre punctele pe care cei mai puternici oligarhi au cazut de acord (Dinu Patriciu pentru PNL, Sorin Ovidiu Vantu pentru PDL, Dan Voiculescu pentru PSD/PC) era nevoia pastrarii procurorilor la distanta fata de afacerile lor.
Pop a adaugat ca multi lideri cu influenta din PDL, cum ar fi fostul Ministru de Interne Vasile Blaga, concubina prezidentiala (n.r. in original: "Presidential Paramour", este neclar daca Pop sau Ambasada SUA face aceasta caracterizare) Elena Udrea, fostul primar al Capitalei Adrian Videanu si vicepresedintele PDL Negoita - toti aveau cazuri de coruptie de ascuns.


Referitor la discutiile privind viitorul Ministru al Justitiei, Pop a respins prospectele lui Victor Ponta ca fiind 'imposibile - e doar gura de el si nimeni din partidul nostru nu are incredere in el'.
Vorbind despre posibilii candidati la posturile de ministri ai noului Executiv, in dreptul portofoliului de la Energie, Georgian Pop l-a nominalizat pe PSD-istul Iulian Iancu, despre care a spus: " Observati-l cu atentie pe acest individ - e controlat de Gazprom si va sustine South Stream si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucuresti'. Pop a mai adaugat intr-o paranteza: "Si Basescu sustine South Stream acum, asta i-a spus lui Putin intr-o convorbire telefonica recent - verificati treaba asta. Veti vedea ca am dreptate... Nabucco e mort!'."


Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputatilor si expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani ca este ingrijorat de faptul ca Rusia isi foloseste puterea energetica sa manipuleze evenimentele politice din regiune.

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. VASILE BLAGA ŞI CELE "ŞAPTE CONTAINERE" DE TELEFOANE MOBILE ALE LUI VANGHELIE. Plus: Orban ar trebui arestat, Antonescu e un leneş

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Cine erau cei îngrijoraţi că ar putea să apară O NOUĂ ŢARĂ - ROMANOVA

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Cine este DEEP THROAT al României. "Sursa" care le povesteşte americanilor că Elena Udrea că este ""Presidential Paramour""

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Geoană s-ar fi întâlnit în secret cu Băsescu înainte de suspendare: "PSD m-ar omorî dacă ar afla". Ce spune ACUM fostul lider al PSD despre acest episod

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. BĂSESCU LA ÎNTÂLNIREA CU LIDERII PSD: Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. TELEGRAMA AMERICANILOR: CRIMA ORGANIZATĂ e atât de bine organizată, încât nici nu mai e nevoie SĂ SE ÎMPUŞTE ÎNTRE EI

BECALI ÎN STENOGRAMELE WIKILEAKS: Şi ce dacă am făcut bani din iaurt? PLUS: Ce spun Dinu Patriciu şi Mircea Geoană

ROMÂNIA ÎN DOSARELE WIKILEAKS. Băsescu i-a spus directorului FBI că şi-ar dori o prezenţă a FBI în România la fel de activă ca a CIA

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Ambasada SUA: Traian Basescu spune că "atât timp cât va fi preşedinte, nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european"

 

 

 

 

Citește și: