Sorina Ionaşc
6647 vizualizări 13 apr 2013

România a fost marea câştigătoare a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde firma MB Telecom a câştigat premiul principal pentru "Roboscan 2M Aeria", informează agenţia de presă AFP, citată de Agerpres.

Mai precis, este vorba despre un sistem de scanare a avioanelor, invenţie destinată serviciilor vamale, armatei şi companiilor aeriene, care permite radiografierea avioanelor pentru a identifica obiectele de contrabandă sau alte posibile obiecte periculoase aflate la bord.

Mai mult, România nu doar că a câştigat Marele Premiu, ci a fost una dintre cele mai bine reprezentate ţări la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, având cel mai mare stand, cu peste 40 de inveţii expuse. Dintre acestea, un sistem de securizare a cardurilor cu bandă magnetică, realizat de firma Gnosis Kernel, a primit premiul Presei internaţionale, în timp ce un produs fitoterapeutic complex pentru normalizarea nivelului de colesterol, inventat de Gabriel Rizea şi colaboratorii săi, au plecat cu premiul acordat de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Rusia.

Tot pe lista câştigătorilor s-au aflat şi fizicianul Aurel Enache, pentru o instalaţie de tratatre a combustibilului cu scopul creşterii puterii calorice (Premiul Asociaţiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie 'Technopol Moscova'), Nicolae Vasile pentru convectorul electric motor pentru încălzirea clădirilor şi Corneliu Birtok Băneasă pentru filtrul de aer superaspirant.

Nici izolaţia de seră împotriva pierderilor prin conducţie termică terestră, inventată de Constantin Oprean, nu a plecat fără premiu, primind titlul oferit de Parcurile Ştiinţei şi Tehnologiei din Hong Kong, iar Marian Crudu a câştigat premiul Universităţii Mehr-e-Alborz din Iran pentru compoziţia şi procesul de tanare a pieilor de bovine.

Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva a fost la a 41 ediţie, unde au fost prezenţi 725 de inventatori din 45 de ţări. Cu toate acestea, nu este prima dată când firma MB Telecom a câştigat marele premiu în cadrul aceleiaşi competiţii, în 2009 fiind tot marea câştigătoare pentru invenţia Roboscan 1M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gamma a camioanelor.

Citește și: