Departamentul Corespondenţi
Departamentul Social - Mediafax
712 vizualizări 25 ian 2019

Începând de vineri seară până sâmbătă dimineaţă, în Capitală va ploua şi vor fi depuneri semnificative de polei, potrivitâ Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Vântul va avea intensificări temporare cu rafale de 45 - 55 kilometri pe oră, iar temperatura aerului va fi de minus 1 - 0 grade.

De sâmbătă dimineaţă până duminică dimineaţă, va ploua uşor, iar seara şi noaptea se va forma ceaţă. Depunerile de polei se vor menţine.

Vântul va sufla moderat, cu cel mult 30 - 35 kilometri pe oră, iar temperatura maximă va fi de 1 - 2 grade, iar cea minimă de duminică dimineaţă va ajunge la minus 1 - 0 grade.

Mai multe zone din ţară s-au confruntat cu fenomenul de "ploaie îngheţată"

"Ploaie îngheţată" sau "freezing rain" este un tip de precipitaţie lichidă care îngheaţă la contactul cu suprafeţe reci, de obicei la temperaturi de 0 grade Celsius sau mai puţin. Astfel, există pericolul de a se forma polei pe şosea, pe trotuare sau pe liniile de înaltă tensiune, potivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Pe o autostradă şi mai multe drumuri naţionale sunt sectoare de drum închise

După o noapte de coduri galbene şi portocalii de precipitaţii abundente de ploi îngheţate, vineri, la ora 06:30, în 23 de judeţe era semnalat polei, ceea ce a afectat reţeaua rutieră, a informat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Din cauza poleiului, traficul rutier pe Autostrada 2 Bucureşti – Constanţa este oprit de la kilometrul 10+500 de metri (Bucureşti) până la kilometrul 106 + 800 de metri (Drajna Nouă), anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române. Tot din pricina poleiului de pe carosabil, circulaţia auto pe DN22D este întreuptă pe tronsonul kilometric 28 – 55, între localităţile Horia şi Ciucurova, în judeţul Tulcea.

La aceeaşi oră, sectoarele de drum închise circulaţiei pentru toate categoriile de atovehicule erau: DN 1D (Urlaţi, judeţul Prahova – Urziceni, judeţul Ialomiţa); DN 2B (C.A. Rosetti – Vizireni, judeţul Buzău); DN 2C (Costeşti, judeţul Buzău – Slobozia, judeţul Ialomiţa); DN 67C (Novaci – Rânca, judeţul Gorj).

După ora 07:00, circulaţia rutieră a fost redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 1D între Urlaţi (judeţul Prahova) şi Urziceni (judeţul Ialomiţa).

„Măsura închiderii acestui sector de drum a fost luată ieri, 24.01.2019, în jurul orei 22:00, din cauza precipitaţiilor abundente de ploaie îngheţată ce produc polei pe partea carosabilă şi din cauză că materialele antiderapante folosite nu mai făceau faţă, precum şi pentru evitarea eventualelor accidente şi pierderilor de vieţi omeneşti”, au precizat reprezentanţii CNAIR.

De asemenea, la ora 06:30, era restricţionat circulaţiei pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone: DN 2A (Urziceni – Giurgeni, judeţul Ialomiţa). Din cauza precipitaţiilor de ploaie îngheţată ce produce polei pe partea carosabilă, CNAIR şi Poliţia Rutieră au decis vineri, în jurul orei 00:30 restricţionarea circulaţiei pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 2A între Urziceni şi Giurgeni (judeţul Ialomiţa). După ora 07:00, circulaţia rutieră a fost redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule de pe acest drum naţional.

Vremea rea face ravagii în ţară

„Precizăm că fenomenul meteorologic de ploaie îngheţată este unul din cele mai periculoase fenomene prin faptul că în momentul în care atinge suprafaţa carosabilă îngheaţă instantaneu şi anulează efectul materialelor antiderapante”, au mai spus reprezentanţii CNAIR.

În intervalul 24 ianuarie, ora 17:00 – 25 ianuarie, ora 05:30, drumarii de la CNAIR au acţionat permanent pentru a menţine practicabilă, în condiţii de siguranţă, reţeaua rutieră din ţara noastră cu 1.265 de utilaje şi au răspândit aproximativ 7.427 de tone de material antiderapant.

În această perioadă, direcţiile regionale ale CNAIR au acţionat astfel: DRDP Bucureşti - 320 de autoutilaje şi 2.268 de tone de material antiderapant; DRDP Craiova - 231 de autoutilaje şi 1.182,5 tone de material antiderapant; DRDP Timişoara - 79 de autoutilaje şi 465,5 tone de material antiderapant; DRDP Cluj – 155 de autoutilaje şi 643 de tone de material antiderapant; DRDP Braşov - 120 de autoutilaje şi 613 tone de de material antiderapant; DRDP Iaşi - 251 de autoutilaje şi 1290,5 tone de material antiderapant; DRDP Constanţa -109 autoutilaje şi 964,6 tone de material antiderapant.

„Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, a mai spus CNAIR.

În judeţul Gorj, din cauza viscolului puternic, traficul rutier este oprit pe DN 67C, între localităţile Novaci şi Rânca, pe tronsonul kilometric 16 - 34+800 de metri.

De asemenea, în judeţul Ialomiţa, din cauza poleiului de pe carosabil, s-a instituit restricţie de tonaj (7,5 tone) pe DN2C, pe tronsonul Amara – limita cu judeţul Buzău. Din acelaşi motiv, cele mai multe dintre drumurile judeţene sunt impracticabile.

Vremea rea face ravagii în ţară

În judeţul Buzău, din cauza poleiului de pe carosabil, s-a instituit restricţie de tonaj (7,5 tone) pe DN2B (Buzău – limita cu judeţul Brăila) şi pe DN2C (pe tronsonul Costeşti – limita cu judeţul Ialomiţa).

Din cauza ceţii dense, porturile Midia şi Mangalia au fost închise. Din acelaşi motiv, porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea sunt deschise, însă doar maritim.

Trafic feroviar închis între Hunedoara şi Gorj, din cauza căderilor de pietre

Circulaţia feroviară între localităţile Strâmbuţa (judeţul Hunedoara) şi Pietrele Albe (judeţul Gorj) este oprită din cauza căderilor de pietre şi de arbori de pe versanţi. Până la această oră, un tren este afectat.

Purtătorul de cuvânt al CFR Infrastructură, Oana Brânzan, a declarat că, vineri dimineaţă, circulaţia feroviară este închisă între staţiile Strâmbuţa-Pietrele Albe, după ce linia de cale ferată a fost acoperită de grohotiş şi arbori prăbuşiţi de pe versanţi.

Trenul IR 1821, care circulă în relaţia Bucureşti - Arad, a fost oprit în staţia Pietrele Albe.

Pentru curăţarea liniei şi îndepărtarea copacilor prăbuşiţi se va interveni cu personal de specialitate şi cu utilaje.

În ce priveşte traficul feroviar la nivel naţional, Oana Brânzan a precizat că acesta se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar la intrarea în Capitală trenurile circulă în condiţii speciale între Buftea şi Bucureşti Nord, pe ambele sensuri, din cauza poleiului depus pe linia de contact.

Trenul Galaţi - Bucureşti are o întârziere de peste o oră şi jumătate

Trenul IR 15027 Galaţi - Bucureşti are anunţată o întârziere de 95 de minute, conform datelor afişate de CFR. Alte patru curse vor ajunge mai târziu decât este programat.

Trenul Galaţi - Bucureşti are o întârziere de peste o oră şi jumătate

Astfel, în loc să ajungă la ora 11:30, sosirea acestuia a fost reprogramată pentru ora 13:05.

În plus, trenul IR 1574 Galaţi - Bucureşti, care trebuia să ajungă la ora 12:47, are anunţată o întârziere de 30 de minute.

Întârzieri de câte 20 de minute mai sunt anunţate şi pentru trenurile care trebuie să sosească de la Budapesta, la 12:30, şi de la Iaşi, la 13:10, iar de 15 minute cel de la Piteşti, de la 12:41.

Şase curse care trebuiau să aterizeze pe Otopeni au fost anulate din cauza condiţiilor meteo

Un număr de şase curse care trebuiau să aterizeze joi noapte şi vineri dimineaţă pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti au fost anulate, din cauza condiţiilor meteorologice, conform Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Două dintre acestea sunt curse operate de Wizz Air: de la Barcelona, care trebuia să aterizeze la ora 01:55, şi de la Sheffeld, programată la 03:10. Aceleaşi curse au fost anulate aseară, la ora 18:40, respectiv 19:45, la plecare.

De asemenea, următoarele patru curse Tarom care trebuiau să ajungă pe Otopeni, în această dimineaţă, au fost anulate: Suceava (06:55), Chişinău (06:55), Baia Mare (07:00) şi Timişoara (07:00).

CNAB nu a putut furniza alte informaţii, decizia de a transfera pasagerii pe alte rute revenind companiilor de operare, respectiv Wizz Air şi Tarom.

De asemenea, pe aeroportul Henri Coandă s-au înregistrat întârzieri de până la 50 de minute la decolarea aeronavelor, pentru degivrare, potrivit reprezentanţilor CNAB.

Operarea avioanelor este normală pentru această perioadă, dar că pe aeronave s-a depus un strat serios de gheaţă, astfel că şi degivrarea acestora a fost mai dificilă, întârzierile ajungând, la unele decolări, până la 50 minute.

Echipajele companiei au intervenit constant cu utilajele, astfel încât pistele, platformele, căile de rulare, dar şi căile de acces rutiere sunt curate şi au aderenţă bună.

Curse aeriene anulate din cauza vremii nefavorabile

Mijloacele de transport în comun, un calvar în Capitală

Pe Şoseaua Cotroceni/ Str. Dr. Marinescu, troleibuzele liniilor 61, 62, 69, 90, 91, 93, 96 au fost blocate,vineri dimineaţă, de la ora 08:15, din cauza unui scurtcircuit, anunţă Societatea de Transport Bucureşti (STB), pe pagina de Twitter.

"De la ora 08:15, pe Şos. Cotroceni/ Str. Dr. Marinescu, blocare la troleibuzele liniilor 61, 62, 69, 90, 91, 93, 96, din cauza unui scurtcircuit. S-au dirijat mijloace de interventie STB SA la faţa locului pentru remedierea situaţiei", potrivit unui anunţ al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), postat pe pagina de Twitter.

Circulaţia tramvaielor 41 a fost reluată după aproape patru ore de blocaj

Circulaţia tramvaielor 41 din Capitală a fost reluată, vineri, după ce un tramvai a deraiat la terminalul Ghencea, blocajul durând 225 de minute, anunţă STB, pe Twitter.

"S-a reluat circulatia în terminalul Ghencea, cu tramvaiele liniei 41. Blocarea a durat 225 min. (05:40-09:25)", potrivit unui anunţ postat pe pagina de Twitter a STB.

Un tramvai din linia 41 a deraiat la terminalul Ghencea, iar, din această cauză, vineri dimineaţă, a fost blocată circulaţia tramvaielor.

Linia navetă de autobuze 641 a preluat toţi călătorii, până a fost remediată problema apărută pe linia tramvaiului 41.

În doar 24 de ore, 11 accidente rutiere în Capitală. Două persoane au fost rănite grav

În ultimele 24 de ore, în Bucureşti s-au produs 11 accidente rutiere, soldate cu două persoane rănite grav şi 11 persoane rănite uşor, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei.

Capitala este sub avertizare cod galben de ploi şi lapoviţă până vineri, la ora 14.00.

Poliţiştii reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 145 lei. În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

România, paralizată de vremea rea

22 de copaci rupţi de vânt au căzut pe carosabil şi pe opt maşini

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov au intervenit în ultimele 24 de ore pentru îndepărtarea a 20 de copaci căzuţi pe carosabil şi pe opt autoturisme, doi stâlpi rupţi şi alţi doi copaci căzuţi pe carosabil în judeţul Ilfov.

Intervenţiile s-au desfăşurat în intervalul 24.01 ora 07:00 - 25.01 ora 07:00.

Au crescut cazurile de fracturi şi entorse în Capitală, din cauza poleiului

Urgenţele ortopedice au crescut în Capitală, după ce zeci de persoane au suferit luxaţii sau fracturi, alunecând din cauza poleiului depus pe străzi. Astfel, la Ambulanţa Bucureşti au fost sesizate aproape 100 de urgenţe în ultimele 24 de ore.

„Au crescut urgenţele ortopedice, vorbim de 71 de cazuri în 24 de ore, care au prezentat fracturi, luxaţii şi entorse, şi 27 de persoane care au prezentat traumatisme prin cădere”, a precizat, pentru Mediafax, Alis Grasu, şefa serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov.

Potrivit acesteia, persoanele care au prezentat urgenţe după ce au căzut din cauza poleiului se încadrează în toate vârstele.

„Noi credem că urgenţele vor fi mai multe vineri, pentru că este zi lucrătoare, faţă de joi care a fost zi liberă şi foarte multe persoane au stat acasă”, a mai precizat Grasu. 

Potrivit meteorologilor, şi vineri se va depune polei în Capitală.

„Astfel, vineri, temporar vor mai fi precipitaţii în Bucureşti, dar slabe cantitativ, sub formă de lapoviţă şi ninsoare dimineaţa, apoi mai ales ploaie. Vor mai fi depuneri de polei. Vântul va sufla în general moderat, temporar cu unele intensificări ce vor atinge la rafală viteze de până la 55 km/h. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative şi se va situa în jurul valorii de -1 grad Celsius”, se arată în prognoza ANM.

Foto: Hepta

 

Citește și: