47705 vizualizări 13 feb 2012

România se confruntă cu al treilea val de ninsori din acest an. Începând cu ora 12:00, toate judeţele din jumătatea sudică a ţării şi Dobrogea se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori abundente, valabilă până mâine la ora 14:00. Astfel, sunt afectate municipiul Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea.

În judeţul Vrancea a intrat în vigoare starea de alertă. Toate drumurile naţionale din judeţele Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea şi Călăraşi au fost închise, luni, începând cu ora 12.00, din cauza ninsorilor. În prezent, 24 judeţe sunt afectate de condiţiile meteo, 111 drumuri naţionale sunt închise, iar 117 localităţi sunt izolate. Şase oameni au murit în ultimele 24 de ore. Peste 7000 de unităţi de învăţământ din 12 judeţe şi Bucureşti vor fi închise marţi.

Cât mai ţine iarna? Data de la care vremea SE VA ÎNCĂLZI

ANUNŢUL făcut, în urmă cu puţin timp, în atenţia tuturor ŞOFERILOR DIN BUCUREŞTI

 

Drumuri închise, drumuri blocate, drumuri înzăpezite în ţară: LISTA DINAMICĂ

 

Peste 330 de trenuri au fost anulate

 

Curse anulate pe Aeroportul Otopeni

LISTA JUDEŢELOR UNDE ŞCOLILE SUNT ÎNCHISE

gândul vă prezintă desfăşurarea evenimentelor:

UPDATE 06:43 Codul portocaliu a fost ridicat în judeţele din Oltenia, dar rămâne valabil în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. În acest moment, autostrada A2 şi 46 de drumuri naţionale sunt închise din cauza viscolului. De asemenea, 348 de trenuri au fost anulate.

UPDATE 19:22 În acest moment, 24 judeţe sunt afectate de condiţiile meteo, 111 drumuri naţionale sunt închise, 117 localităţi sunt izolate, adică fără acces la drumurile naţionale, potrivit bilanţului făcut de ministrul de Interne, Gabriel Berca.

UPDATE 18:43 Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a declarat că în judeţ nu se impune în acest moment decretarea stării de urgenţă aşa cum ceruse şeful Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, însă primarii din localităţile care se confruntă cu probleme pot solicita instituirea stării de alertă.

UPDATE 18:42 Cursurile vor fi suspendate, marţi, în 7.156 de unităţi de învăţământ în care învaţă 1.103.635 de elevi, în judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Vrancea şi în municipiul Bucureşti şcolile şi grădiniţele închise în totalitate.

UPDATE 18:35 Zeci de pacienţi din Prahova care au nevoie de dializă şi care locuiesc în zone în care drumurile sunt blocate sau greu accesibile au fost internaţi în spital, iar aproape 20 de femei gravide care ar trebui să nască în perioada următoare s-au prezentat la Maternitatea din Ploieşti, în urma avertizării cod portocaliu.

UPDATE 18:28 DN 6, care face legătura între Drobeta Turnu Severin şi Orşova, a fost închis după producerea a patru avalanşe care au blocat drumul. Zeci de maşini au rămas blocate

UPDATE 18:20 Federaţia Română de Rugby a anunţat, luni, că zeci de sportivi de la cluburi din Bucureşti şi din ţară vor participa, marţi, la acţiuni de deszăpezire, pentru a sprijini populaţia afectată de condiţiile meteo nefavorabile. Sportivii şi oficialii FRR vor acţiona în Capitală în zona Spitalelor Grigore Alexandrescu, Sf. Maria, Filantropia, Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri şi la cel de Oftalmologie.

UPDATE 18:12 Douăzeci de pompieri ai ISU Buzău care au plecat, luni, cu alimente şi motorină către localitatea buzoiană Valea Salciei, izolată de peste două săptămâni, au rămas înzăpeziţi la patru kilometri de destinaţie, fiind nevoiţi să lase ajutoarele într-o localitate învecinată.

UPDATE 17:53 Traficul pe Bucureşti- Piteşti (A1) a fost redeschis pentru autovehiculele sub 3,5 tone.

UPDATE 17:48 Mai multe artere principale din Capitală vor fi închise alternativ luni seară, începând cu ora 22.30, pentru ca utilajele să poată deszăpezi şi degaja zăpada acumulată la marginea carosabilului.

UPDATE 17:37 Cursurile din învăţământul preuniversitar vor fi suspendate, marţi, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Buzău, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova şi Vrancea.

UPDATE 17:27 Principalele artere de circulaţie din sectorul 4 vor fi închise alternativ, luni, de la ora 22.00, pentru deszăpezirea eficientă a străzilor afectate de căderile mari de zăpadă.

Un bărbat curăţă un trotuar din Bucuresti. Octav Ganea/ MEDIAFAX FOTO

UPDATE 17:01 Oprescu şi Negoiţă fac apel la cetăţeni să se implice: "Nu putem aştepta o minune din cer"

Bulevardul Eroilor din Bucureşti. Octav Ganea/ MEDIAFAX FOTO

UPDATE 16: 58 Liniile de autobuze 301, 335, 131 şi liniile express 780 şi 783 vor circula după indicaţiile agenţilor de la Poliţia Rutieră şi vor întoarce la Piaţa Presei din cauza închiderii circulaţiei pe DN1 între Bucureşti şi Bărcăneşti, a declarat purtătorul de cuvânt de la RATB, Brânduşa Raeceanu.

UPDATE 16:47 Băsescu, despre deszăpezire: Administraţiile locale au fost depăşite şi de multe ori dezinteresate

UPDATE 16: 18 Toate unităţile de învăţământ din Buzău, judeţ în care toate drumurile naţionale sunt blocate din cauza zăpezii, vor rămâne închise marţi şi miercuri, a anunţat şeful Inspectoratului Şcolar Buzău, Florina Stoian.

UPDATE 16:13 O ambulanţă încearcă de mai multe ore să ajungă la o femeie care a născut acasă, luni dimineaţă, în localitatea buzoiană Padina, dar şi la un bărbat care a suferit o fractură şi are dureri foarte mari, drumul fiind extrem de anevoios din cauza zăpezii şi a vizibilităţii reduse.

UPDATE 16:04 Cinci familii cu copii din două cartiere mărginaşe ale oraşului Rîmnicu Sărat au fost evacuate, luni, de autorităţile locale din cauza condiţiilor precare în care locuiau, într-un spaţiu extrem de mic şi fără căldură, oamenii fiind cazaţi în sediul Primăriei oraşului.

UPDATE 15:57 VISCOLUL "îngheaţă" CREŞTEREA ECONOMICĂ. La Comisia de Prognoză se calculează ACUM impactul asupra PIB

UPDATE 15:48 Ministrul Transporturilor Alexandru Nazare le-a solicitat şefilor de la direcţiile de drumuri şi poduri (DRPD) din regiunile neafectate de vremea extremă să trimită din utilajele de deszăpezire de care dispun în zonele afectate din sudul şi sud-estul ţării, pentru a debloca cât mai rapid drumurile.

UPDATE 15:40 Cristian Tudor Popescu: Sinistraţi şi siniştri

UPDATE 15: 34 DN1 va fi închis între orele 16:00 şi 17:00, de la fântâna Mioriţa la kilometrul 39.

UPDATE 15:17 Traficul pe sensul de intrare în ţară prin Vama Nădlac a fost restricţionat, luni, pentru camioanele cu masa mai mare de 7,5 tone, astfel că TIR-urile rămân parcate pe teritoriul Ungariei.

UPDATE 14:31 Regele Mihai a autorizat trimiterea a cinci camioane cu lemne de foc, în regim de urgenţă, în zonele defavorizate, informează Casa Regală, precizând că transportul acestora va fi făcut în parteneriat cu MApN.

UPDATE 14:18 Toate unităţile de învăţământ din 94 de comune şi oraşe din judeţul Prahova vor fi închise, marţi şi miercuri, din cauza ninsorilor, rămânând deschise doar şcolile şi grădiniţele din zece oraşe.

UPDATE 14:11 Traficul rutier prin Vama Albiţa, cea mai importantă de pe graniţa de est a României, a fost închis, luni la prânz, pentru toate categoriile de autovehicule, din cauza ninsorilor puternice.

UPDATE 14:05 Şapte linii feroviare sunt închise luni şi 301 trenuri sunt anulate, iar în zonele avertizate cu Cod portocaliu de ninsori, în care sunt linii deschise, CFR Călători va încerca să menţină cel puţin un tren de călători pe relaţie, pentru a se asigura legătura feroviară.

Un bărbat iese pe uşa casei încadrată de nămeţi de aproximativ trei metri înălţime, în localitatea Cârligele, judeţul Vrancea. George Noapteş/ MEDIAFAX FOTO

UPDATE 13:38 O pasageră a aeronavei Craiova -Timişoara care a ieşit, luni, de pe pistă în momentul în care încerca să decoleze a fost rănită la un picior, ea susţinând că pasagerii au fost nevoiţi să sară din avion, de teama unei explozii, existând miros de gaz.

Persoana rănită a fost preluată de o ambulanţă de pe aeroportul din Craiova. Tibi Bologh

UPDATE 13:29 Secretarul de stat al Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru relaţia cu prefecturile, Mihai Capră, a declarat că 54 de localităţi sunt izolate, dintre care 21 în Vrancea, şi 94 de drumuri judeţene sunt blocate. Numărul oamenilor afectaţi de fenomenele meteorologice este estimat în aceste localităţi la 5.431.

UPDATE 13:27 În România au murit în total 74 de oameni prin hipotermie severă de la avertizarea de Cod galben de ger, emisă de meteorologi, până luni, majoritatea vicimelor fiind găsite în spaţii libere. Şase dintre cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

UPDATE 13:13 Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, a declarat că în judeţ sunt izolate 17 localităţi, după ce Mihai Capră a spus că un număr de 21 de localităţi se află în această situaţie. "Mă credeţi pe mine sau pe Capră?", a întrebat Oprişan.

UPDATE 13:12 Primăria Capitalei face apel la bucureşteni să renunţe, pe cât posibil, să mai circule cu autoturismele proprii, să nu parcheze pe prima bandă de circulaţie şi să nu blocheze căile de acces pentru a facilita intervenţia operatorilor de deszăpezire.

UPDATE 13:06 Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a declarat, luni, că nu a mai fost solicitată până la acest moment starea de alertă în alt judeţ decât Vrancea şi a reiterat apelul către preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţi să aibă o colaborare în teritoriu pentru a nu avea probleme.

Militarii deszăpezesc un drum, în localitatea Ciuslea, judeţul Vrancea. George Noapteş / MEDIAFAX FOTO

UPDATE: 13:02 Traficul pe drumul Naţional 7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu este întrerupt, luni, între Brezoi şi Călimăneşti, la kilometrul 200, din cauza unei avalanşe de zăpadă de pe versanţi, precum şi la Călimăneşti, după ce un tir a derapat şi a blocat în totalitate şoseaua.

UPDATE 12:56 Toate drumurile naţionale din judeţele Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea şi Călăraşi au fost închise, luni, începând cu ora 12.00, din cauza ninsorilor, a anunţat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

UPDATE 12:51 Un avion care trebuia să plece de la Craiova înspre Timişoara a ieşit de pe pistă din cauza vizibilităţii reduse din timpul ninsorii. "Nu a mai văzut direcţia şi s-a dus uşor pe dreapta", a declarat directorul aeroportului, Mircea Dumitru.

UPDATE 12:43 Peste 3.800 de unităţi de învăţământ sunt închise, luni, din cauza condiţiilor meteorologice. Numărul lor va creşte marţi când Prefectura Dolj şi ISMB au anunţat deja suspendarea cursurilor în respectivul judeţ şi în Capitală.

UPDATE 12:35 În Bucureşti, traficul este îngreunat din cauza ninsorii abundente, şoferii rulând cu o viteză de aproximativ 20 de kilometri la oră, întrucât vizibilitatea este redusă.

UPDATE 12:27Zeci de tir-uri care au intrat în ţară prin vămile din Arad şi se îndreptau spre Capitală sau spre judeţe din sud au fost oprite de poliţişti, luni dimineaţă, în parcări din judeţul Hunedoara, în condiţiile în care ar fi trebuit să treacă prin zone unde drumurile sunt închise din cauza zăpezii. Jandarmii le împart apă minerală, pâine, conserve, cornuri şi ceai.

Mai multe tiruri stau aliniate la ieşirea din Craiova pentru că traficul este restricţionat pentru autovehiculele cu masa totala maxima mai mare de 3, 5 si 7,5 tone. Tibi Bologh / MEDIAFAX FOTO

UPDATE 12:21 În ultimele 24 de ore, şase persoane şi-au pierdut viaţă, potrivit subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

UPDATE 12:14 Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne a declarat că nu poate spune cu exactitate câte localităţi sunt izoltate în acest moment, la nivelul întregii ţări.

UPDATE 12:13 În judeţul Vrancea a intrat în vigoare starea de alertă, care permite autorităţilor "să dispună orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră". Aceasta este valabilă până marţi la ora 14:00. Aproximativ 6.000 de persoane din 21 de sate din Vrancea continuă să fie izolate.

UPDATE 11:55 Şcolile din judeţul Dolj, unde cursurile sunt întrerupte din cauza ninsorilor abundente, vor rămâne închise şi marţi. Cursurile din învăţământul preuniversitar sunt suspendate luni şi marţi în toate şcolile din judeţele Gorj, Giurgiu, Mehedinţi şi Vrancea, iar doar luni în unităţile de învăţământ din Olt, în timp ce în Buzău vor fi închise luni doar şcolile din mediul rural.

UPDATE 11:38 Cursurile din învăţământul preuniversitar din Capitală vor fi suspendate marţi

UPDATE 11:37 Personalul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov este nevoit să meargă pe jos sute de metri cu truse şi tărgi, pentru a ajunge la pacienţi, din cauza circulaţiei dificile din Bucureşti.În ultimele 24 de ore, SABI a înregistrat 1.165 de cazuri, dintre care 675 urgenţe.

UPDATE 11:24 Prefectul de Buzău, Paul Beganu, a declarat că primele drumuri accesibile după ninsorile şi viscolul care au paralizat zona de câmpie a judeţului au fost cele spre cârciumi. "Ştiţi unde s-au desfăcut primele căi de acces? Dar nu cu lopata. Prin mers. La cârciumi. I-am arătat şi premierului din maşină, la Săgeata. Primele locaţii unde s-a intrat au fost cârciumile. Pe stânga erau porţile blocate de 50 de centimetri de zăpadă, fântâna era acoperită de un metru de zăpadă, iar dincoace totul era deblocat la cârciumă", a declarat prefectul de Buzău.

Vezi aici vremea pe 15 zile

UPDATE 11:16 Traficul rutier din Bucureşti se desfăşoară în limite normale pentru condiţiile meteorologice existente. Până în prezent nu s-au înregistrat accidente grave, fiind semnalat doar un singur semafor care nu funcţionează. La ieşirile pe DN2, DN3 şi DN4 sunt restricţii.

UPDATE 10:42 Victor Ponta a declarat că a cerut preşedintelui declararea stării de urgenţă în judeţul Vrancea.

UPDATE 10:30. Un bărbat de 61 de ani din comuna buzoiană Scutelnici a murit în noaptea de duminică spre luni, în timp ce prelua ajutoare pentru oamenii izolaţi, în condiţiile în care ambulanţa nu a putut ajunge la el din cauza drumurilor blocate de zăpadă.

UPDATE 10:13 Şase linii feroviare sunt închise în această dimineaţă din cauza ninsorii şi a viscolului, iar 214 trenuri sunt anulate. Pe alte 12 linii se circulă restricţionat.

UPDATE 10:05. 15 maşini au fost suprinse de avalanşă pe DN 6, în zona Hidrocentralei Porţile de Fier 1. Traficul este în prezent blocat între Drobeta Turnu Severin şi Orşova.

Citește și: