3555 vizualizări 22 mar 2017

A fost un adevărat maraton, care a durat trei ore şi jumătate, urmărit de peste 10 milioane de telespectatori, scriu cei de la miscareaderezistenta.ro.

François Fillon, reprezentantul conservatorilor, Benoît Hamon, cel al socialiştilor, extremista de dreapta Marine Le Pen, Emmanuel Macron, candidatul independent de centru şi Jean-Luc Mélenchon, cel al stângii radicale, au putut dezbate pe o serie de teme de actualitate politică, economică şi internaţională. După o primă oră destul de liniştită, schimburile s-au mai animat dând treptat mai multă tensiune şi interes campaniei electorale cu doar cinci săptămâni înaintea primul tur de scrutin.

Una dintre temele de discuţie a fost numărul de ore de lucru săptămânal din Franţa şi, implicit, nivelul de trai, iar în discuţie a apărut şi România, dată ca exemplu. Negativ.

România şi-a făcut loc într-un schimb de replici pe subiectul timpului de lucru săptămânal, despre abrogarea sau nu a legii celor 35 de ore săptămânale în vigoare în Franţa, între republicanul François Fillon şi candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon.

"Să nu luăm oamenii drept nişte imbecili. Ce spuneţi, că francezii sunt cei care muncesc cel mai puţin în Europa, glumiţi? Vreţi să avem ce, numărul de ore de muncă din România? Asta vreţi?", l-a întrebat Jean-Luc Mélenchon pe François Fillon. Acesta a răspuns că nu este adevărat ce spune Mélenchon, că Franţa ar trebui să se compare cu Olanda, Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie, în niciun caz cu România".

Mélenchon a insistat, însă. "România este ţara care are cel mai mare număr de ore de muncă", a repetat el. "Încetaţi să tot spuneţi că nu se munceşte în Franţa! Stiti care este durata de lucru în România?", a fost replica lui Mélenchon, afirmaţie care nu a mai primit un răspuns din partea contracandidatului său.

Potrivit Eurostat, timpul de lucru săptămânal mediu nu este foarte diferit în România faţă de cel din Franţa. Când e vorba de cei care lucrează cu normă întreagă, cifrele sunt chiar egale, notează, în acest context, rfi.ro.

Un sondaj de opinie realizat de Elabe şi dat publicităţii la câteva minute după încheierea dezbaterii arăta că Emmanuel Macron, candidatul de centru, a fost considerat cel mai credibil de 29% din telespectatori. Reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a fost cel mai apreciat de 20% dintre cei care au urmărit emisiunea. Fillon şi Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional (FN, de extremă dreaptă) au întrunit câte 19% din preferinţe, iar socialistul Benoit Hamon 11%.

Creditată de sondaje cu prima şansă în turul întâi, Marine Le Pen a fost principala ţintă a atacurilor din partea celorlalţi patru participanţi la dezbatere.

Plasat al doilea în intenţiile de vot la primul tur de scrutin, Macron a acuzat-o pe Le Pen că încearcă să divizeze societatea. Subiectul era legat de aşa-numitul burkini, costumul de baie islamic, controversat în Franţa vara trecută.

La capitolul securitate, şefa FN a promis că va construi 40.000 de locuri noi în închisori, iar Fillon a replicat că ar fi doar promisiuni care nu vor fi niciodate puse în practică şi a propus doar 16.000 de locuri.

Hamon a afirmat că Le Pen este "drogată cu paginile de fapt diverse", iar propunerile ei privind învăţământul sunt "greţoase".

Melenchon a vorbit despre "fantasmele" candidatei de la polul opus legate de migraţie.

Fillon a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru politicile sale privind refugiaţii, care au creat probleme uriaşe Europei. El a reamintit că Macron a lăudat-o pe şefa guvernului de la Berlin, căreia i-a fost oaspete săptămâna trecută.

Citește și: