Diana MARCU
Mădălina CHIŢU
6908 vizualizări 21 iul 2012

Două medalii de aur, trei de argint şi una de bronz au ajuns miercuri seară în România, prinse la gâtul unor români. Omer Cerrahoglu, Radu Bumbăcea, Octav Drăgoi, Ştefan Ivanovici, Ioana Tamaş şi Ştefan Spătaru sunt cei care le poartă, ei fiind medaliaţii Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată zilele trecute în Mar del Plata, Argentina.

Cu un total de 144 de puncte obţinute în cele două zile de concurs, cei şase - coordonaţi de prof. univ. dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România - au plasat România în top 10 din 100 de naţiuni câte s-au înscris la competiţie. "Locul nostru e în primele şase ţări în elita acestei discipline", spune matematicianul Radu Gologan, trecând în revistă şi adversarii Românei la concursurile internaţionale de matematică: Coreea de Sud - care a şi câştigat în acest an Olimpiada cu 209 puncte, China - "câştigătoare prin tradiţie" (195 de puncte, la Mar del Plata), SUA - "a cărei echipă e formată doar din chinezi" (194 de puncte acum în Argentina) şi Rusia. Iar în primii clasaţi suntem şi noi", afirmă antrenorul genialelor minţi.

Stofa de matematician se vede din gimnaziu

Pentru că aşa sunt copiii care ajung în lotul naţional de Matematică. Copii ce pot face performanţă în orice domeniu, după cum îi descrie Radu Gologan. Îi cunoaşte pe fiecare de cel puţin opt ani. "Pe cei foarte talentaţi îi ştim de prin clasa a cincea - a şasea, atunci când ies în faţă la competiţiile locale", spune profesorul, care nu foloseşte niciodată singularul când vorbeşte.

Împarte meritul între elev, familie, şcoală şi profesori, dascăli buni care au ştiu să şlefuiască un copil. "Spre fericirea noastră, există şi familii în care talentul este cultivat. Familii sănătoase intelectual, nu neapărat de intelectuali", punctează Radu Gologan. "Da, copiii ăştia au ceva în plus, pe lângă talentul la matematică: au avut şi norocul de fi la un liceu bun, ori de-a fi avut un profesor bun la clasă, fie că el predă la Baia Mare, Slobozia, în Alexandria ori Bucureşti", mai spune acesta.

Lotul olimpicilor internaţionali. De la stânga la dreapta: Ştefan Ivanovici, Ioana Tamaş, Omer Cerrahoglu, Ştefan Spătaru, Radu Bumbăcea şi Octav Drăgoi. Alături le sunt profesorii care îi antrenează. FOTO: Mediafax // Bogdan Iordache

În clasa a VI-a câştiga concursuri pentru elevii de-a VII-a

Olimpicilor săi le ştie istoria, aşa cum le ştie şi palmaresul. Omer (Omer Cerrahoglu, 17 ani, medaliat cu aur la Mar del Plata) "este starul echipei", povesteşte Radu Gologan. Liceeanul, provenit dintr-o familie mixtă româno-trucă, învaţă la un colegiu din Baia Mare şi are calităţi înnăscute de matematician.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a venit să-i întâmpine la aeroport pe olimpicii internaţionali. Aici, alături de Ştefan Spătaru, Radu Bumbăcea şi Omer Cerrahoglu. FOTO: Mediafax // Bogdan Iordache

La 3-4 ani jongla cu cifrele, iar în clasa a VI-a câştiga locul întâi pe ţară la un concurs de matematică dedicat celor de clasa a VII-a. La 14 ani avea deja prima medalie de aur la această disciplină. Devenea astfel al treilea cel mai tânăr medaliat din istoria Olimpiadei Internaţionale de Matematică, după Terence Tao şi Raul Chavez Sarmiento. În 2010 şi 2011 a luat argintul la competiţia internaţională, pentru ca anul acesta, în Argentina, să câştige aurul.

Dacă va mai câştiga două medalii, Omer va bate recordul absolut la olimpiadă, deţinut în acest moment de un sârb.

Aur la Mar del Plata a luat în 2012 şi Radu Bumbăcea, poreclit Bobo. "Exemplu de gândire profundă şi intuitivă", după cum îl descrie profesorul Gologan.

Bumbăcea este absolvent al Colegiului Naţional Tudor Vianu din Bucureşti şi câştigător al concursurilor precedente de matematică. Acesta a fost ultima participare la olimpiadă pentru că, din toamnă, va studia Matematică la Cambridge. Şi-a descoperit târziu vocaţia, mai spune Radu Gologan, prin clasa a şasea - a şaptea. "Datorită dirigintei, care făcea multe cercuri", confirmă olimpicul de aur. O "vină" o au şi părinţii, medici amândoi, care - spune Radu - i-au insuflat pasiunea pentru matematică.

Cum se vede România prin ochii unui olimpic la matematică

Câţiva ani mai târziu, în liceu, a ştiut că matematica e drumul lui şi nu regretă alegerea. "Vreau să urmez o carieră academică", declară el pentru gândul, povestind că, după ce-şi va finaliza studiile, se va întoarce în România. "Vreau să mă întorc la un moment dat. Şi n-am să vin pentru salariu. Aici e casa mea. Probabil că nu voi găsi o Românie foarte diferită de acum, dar există semnale pozitive şi o societate civilă din ce în ce mai activă".

"Situaţia de azi nu putea fi prevăzută în urmă cu 5 ani", explică Radu Bumbăcea, 19 ani. "Nu ştiu cum va fi România peste zece ani. Problema e cum te raportezi ca persoană la lumea în care trăieşti. Dacă cineva se raportează doar la succes probabil atunci nu are sens să se întoarcă în România."

Radu Bumbăcea - aur la Olimpiada Internaţională de Matematică. FOTO: Mediafax // Bogdan Iordache

Un lot de aur

Octav Drăgoi, Ioana Tamaş, Ştefan Ivanovici şi Ştefan Spătaru sunt ceilalţi copii de aur din lotul naţional de Matematică, chiar dacă anul ăsta au luat primii trei argint, iar Ştefan cel Mic (Spătaru) bronz. "Psihicul contează, forma, starea de sănătate, experienţa. Toţi pot lua aurul", explică Radu Gologan vorbind despre modul în care se desfăşoară un concurs internaţional. Sunt două zile de întrecere, iar probele durează 4 ore şi jumătate. "Degeaba faci în ziua a doua, dacă în prima nu ţi-a ieşit un calcul, ori e ceva care te nemulţumeşte", povesteşte acesta.

Poveştile celor patru seamănă, ei fiind colegi şi de liceu, la Bucureşti. Doar Ştefan Spătaru e mai mic şi e la prima participare la Olimpiada Internaţională. La Mar del Plata a luat bronz, dar gustul aurului îl ştie de la Balcaniadele de Matematică, când a luat de două ori medalia strălucitoare.

Aur în anii trecuţi, argint anul acesta a luat şi Octav Drăgoi, originar din Slobozia. Din CV-ul lui nu lipsesc olimpiadele naţionale, concursurile Cangurul, balcaniadele de profil şi fireşte competiţia supremă - Olimpiada Internaţională de Matematică. Anul acesta a fost ultima ediţie la care a participat ca licean.

Ştefan Ivanovici şi Octav Drăgoi, medaliaţi cu argint la Olimpiada de Matematică de la Mar del Plata. FOTO: Mediafax // Bogdan Iordache

Din 30 august va studia la Harvard.

Ca să atingă această performanţă povesteşte că a avut un program strict, extrem de încărcat, mai ales când urma vreo competiţie: "Au fost şi zile în care opt ore doar rezolvam probleme". Altfel, joacă tenis şi cântă la chitară. A învăţat singur, de la alţi colegi, în perioada în care a stat la internat.

Ecaterina Andronescu felicitându-i pe Octav Drăgoi şi Ştefan Ivanovici. FOTO: Mediafax // Bogdan Iordache

Argint a luat şi Ştefan Adrian Ivanovici, originar din Bacău, un medaliat al concursurilor de gen. Probabil s-a transmis genetic, mama lui fiind profesor de matematică. "La 4 ani mă jucam cu numerele. Adunam, înmulţeam, număram", spune el pentru gândul, trecând în revistă câteva dintre medaliile obţinute, inclusiv Aur la Olimpiada Internaţională de profil din 2011.

Octav Drăgoi, Ioana Tamaş şi Ştefan Ivanovici - cei trei medaliaţi cu argint la Olimpiada de Matematică de la Mar del Plata

Absolvent al Liceului Internaţional de Informatică, din Capitală, Ştefan îşi va continua studiile în Informatică, la Universitatea Jacobs din Germania. Susţine că a aplicat la mai multe universităţi din Anglia şi din SUA şi că a fost admis la Oxford, dar a preferat Germania. Motivul? "Acolo au fost acceptaţi mai mulţi colegi de-ai mei de liceu". Se gândeşte ca, la un moment dat - "după 15-20 de ani de muncă prin Europa" - să revină în România.

Naţiunile pe podium. Festivitatea de premiere a câştigătorilor Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Sursă foto: arhiva personală a Ioanei Tamaş

Asemeni lui gândeşte şi Ioana-Maria Tamaş, pe care o va avea colegă în continuare la Universitatea Jacobs. Ea va studia Matematică Aplicată. O alegere firească pentru tânăra pasionată de matematică, câştigătoare a concursurilor de gen. "Până acum am trei medalii de aur şi tot atâtea de argint", mărturiseşte ea pentru gândul, plus un titlu de cea mai bună voce la Olimpiadă.

L-a obţinut la Mar del Plata, la proba de cântat, în cadrul unui concurs organizat pentru participanţii proveniţi din cele o sută de ţări. "Îmi place foarte mult să cânt. Pot cânta mai multe genuri de muzică. Nu pot spune că am un artist anume care să mă inspire. Dar, deşi am talent, nu m-am gândit niciodată să urmez o carieră în acest domeniu", povesteşte Ioana. Drumul ei e stabilit deja. Facultatea şi apoi un master. Până când va pleca spre Germania însă o aşteaptă câteva săptămâni de relaxare: o tabără, o vacanţă la mare cu familia şi apoi timp pentru prieteni.

Citește și: