Clarice DINU
49188 vizualizări 26 iun 2016

Pentru că românii sunt, potrivit sondajelor, cei mai mari susţinători ai apartenenţei la UE, Gândul şi GMP Advertising/Webstyler, vă provoacă să arătăm că nu suntem europeni doar cu vorba, ci şi cu fapta. Am făcut-o şi în urmă cu trei ani, când cu umor şi inteligenţă am spart valul de ură al britanicilor extremişti împotriva românilor, campania „Why don`t you come over?”, ajungând în presa din întreaga lume ca exemplu pozitiv de răspuns la intoleranţă, fiind cel mai citat demers jurnalistic din România, la nivel internaţional.

Astăzi, ROMANIANS ADOPT REMAINIANS este un exerciţiu simbolic de solidaritate, unul dintre principiile fundamentale ale construcţiei europene. Cum numărul britanicilor care au votat să rămână în UE se apropie de numărul românilor - cetăţeni europeni, lucrurile sunt simple:

Primul pas: accesaţi site-ul RomaniansAdoptRemainians.eu

Pasul doi: eşti român, poţi adopta un prieten britanic de pe Facebook sau poţi să devii „părinte voluntar” pentru un britanic pe care nu îl cunoşti, dar care împărtăşeşte aceleaşi valori cu tine. (CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS)

Pasul trei. Prietenul tău britanic primeşte un buletin simbolic de român, cetăţean european, iar tu poţi distribui pe Facebook invitându-ţi prietenii să-ţi urmeze exemplul.

Pe parcursul următoarei perioade Gândul vă va prezenta o imagine completă a fenomenului BREXIT, a relaţiei dintre români şi britanici în Europa, vă va invita să-i cunoaşteţi pe britanicii care au venit în România şi s-au îndrăgostit de ţara noastră şi pe românii de succes din Marea Britanie.

Cine sunt cei din tabăra REMAIN

17 milioane de britanici au votat la referendum pentru părăsirea Uniunii Europene, în vreme ce 16 milioane au optat pentru rămânerea în blocul comunitar.  Aproape 3 milioane de britanici au semnat o petiţie prin care cer repetarea scrutinului, iar Scoţia şi Irlanda de Nord ameninţă cu referendumuri care să le asigure locul în UE, în condiţiile în care cetăţenii lor au votat „REMAIN”.

Succesul taberei „LEAVE” a fost sintetizat astfel: „It`s all about immigration”. Tradus, retorica anti-imigranţi construită în ultimii ani şi promovată intens de UKIP-ul lui Nigel Farage s-a dovedit a fi mai puternică.

Rezultatul referendumului a stârnit tensiuni şi crize în societatea britanică, însă se pare că cea mai mare prăpastie a apărut între generaţii şi gândirea lor. Potrivit cercetărilor făcute înainte de ziua votului, 57% dintre britanicii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani care intenţionau să participe la scrutinul de joi erau în favoarea continuării parcursului european. Acelaşi procent, de această dată pentru categoria de vârstă de peste 55 de ani, se declara de partea taberei „LEAVE”, adică abandonării Uniunii Europene. 

În cazul tinerilor de 25 de ani, cifrele se prezentau şi mai evidente: trei sferturi dintre ei voiau ca Marea Britanie să rămână în UE. Acest lucru ar putea fi explicat şi prin prisma faptului că tinerii din această categorie de vârstă s-au născut într-o Mare Britanie care făcea deja parte din UE şi au luat acest fapt ca atare, fără să-l vadă ca pe un experiment politic.

Retorica politicienilor extremişti a fost potenţată odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, românii şi bulgarii devenind ţinta predilectă a UKIP şi a lui Nigel Farage. Statistic, „invazia” anunţată nu a avut loc, iar românii, prin experienţa şi contribuţia lor în societatea britanică, au demonstrat că nu sunt cetăţeni de mâna a doua ai UE. 

 

 

 

Citește și: