Silvana Chiujdea
1181 vizualizări 27 mai 2018
Astfel, persoanele cu naţionalitate română au devenit a doua cea mai comună populaţie non-britanică din Marea Britanie, scrie BBC.
 
La 1 ianuarie 2014 toate televiziunile britanice pândeau aeroporturile Heathrow şi Luton din Londra în aşteptarea “invaziei”. Marea Britanie nu mai putuse amâna regulile europene şi trebuise să accepte deschiderea pieţei muncii pentru români. Fusese, vreme de un an, o campanie furibundă în presa britanică împotriva românilor care se pregăteau să invadeze Regatul, după deschiderea pieţei muncii. Când o cursă Bucureşti – Londra a ajuns la destinaţie, pe Luton, din avion a coborât un singur român, ajuns celebru şi mort, între timp.

Victor Spirescu era atunci întâmpinat de jurnalişti şi s-a întreţinut cu deputatul laburist Keith Vaz, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor. De atunci, au trecut ani, interesul presei britanice faţă de subiect a scăzut, dar datele statistice arată că temerea nu era chiar nejustificată.

Din populaţia de aproximativ 65 de milioane de  locuitori a Marii Britanii, 6,2 milioane nu erau de naţionalitate britanică. Numărul persoanelor care locuiesc în Marea Britanie, însă care nu s-au născut acolo, a crescut cu  3% din 2016.

Polonezii rămân cea mai numeroasă naţionalitate non-britanică, cu un număr estimat de 1 milion de oameni. După naţionalitatea română, următoarea clasată este cea irlandeză. Aproximativ 350.00 de irlandezi locuiesc în Marea Britanie.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI

Citește și: