Andreea OFIŢERU
2064 vizualizări 7 sep 2014

Istoricul Neagu Djuvara a declarat, într-un interviu pentru gândul, că românii au suferit o schimbare majoră după 45  de ani de comunism.

"Cu toţi anii de la Paris, Stockholm, apoi am fost la Munchen un an şi jumătate, am lipsit 45 de ani din ţară, până m-am întors după căderea lui Ceauşescu. Am venit imediat, în prima lună, dar am fost absolut stupefiat de schimbarea pe care o suferise România, adică românul. Ştiam că noi aveam o străveche putere de a pleca capul şi aluneca peste noi, ca peste muşama, dar nu era cazul. Muşamaua aia fusese penetrată până în adâncuri. Am găsit oamenii foarte schimbaţi", a declarat istoricul.

Prima mea lui impresie când a venit după cei 45 de ani de comunism a fost "absolut catastrofală", pentru că a găsit ceea ce n-ar fi crezut, "şi anume că se schimbase omul, românul". "E foarte ciudat cum s-au schimbat lucrurile, în 45 de ani de regim foarte străin, în comportamentul tradiţional al românului, care în general era destul de blajin, a ştiut să plece capul când trebuie, dar l-a ridicat iarăşi când trebuie", afirmă istoricul. În sprijinul acestor afirmaţii, îi aminteşte perioada din vremea domnitorilor Mircea cel Bătrân şi Ştefan cel Mare. Ce i-a stricat pe români? "După vreo două veacuri în timpul epocii fanariote am cam luat obiceiul să nu reacţionăm", crede el.

Îşi aminteşte că pe vremea vând făcea studii în Franţa şi venea în România patru luni în vacanţă la ţară, ţăranul avea "un stil... mai întâi fiziceşte era slab, era îmbrăcat într-o haină românească, o cămaşă albă cu dantelă". În 1990, însă, a găsit un ţăran îmbrăcat a la Mao Zedong. "Am găsit o altă mutră, iertaţi-mi cuvântul, pentru românii din stradă. Acum se bea de zece ori mai mult decât în vremea copilăriei mele, asta e dovedit statistic. Şi majoritatea celor de la ţară sunt umflaţi de alcool, pe cuvântul meu. S-a schimbat efectiv fizionomia. Din cauza alcoolului. Şi pe de altă parte, oamenii nu mai sunt mulţumiţi de viaţă. Oamenii nu sunt mulţumiţi de viaţă şi din cauza tranziţiei ăsteia care ţine de 25 de ani şi nu le aduce ceva bun", consideră istoricul.

Susţine, însă, că nu se poate spune că e mai rău ca înainte din punct de vedere economic şi că oamenii nu o duc mai rău ca înainte. "E un alt raport între lumea politică şi omul de rând decât era pe vremuri", adaugă el.

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dat publicităţii în luna mai, arată că România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an. Pe primul loc la nivel modial este Belarus, cu 17,5 litri de alcool pur. După Belarus, Republica Moldova ocupă locul doi în topul ţărilor cu cei mai mari băutori de alcool, având în vedere că moldovenii beau anual 16,8 litri de alcool pur. Pe locul trei se află Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur.

 

Citește și: