Ionela SAMOILĂ
579 vizualizări 27 feb 2012

Britanicii se plâng că bandele de hoţi fură gumă de mestecat şi dulciuri, pe care le duc apoi în ţări precum România pentru a le folosi ca rest la magazin. Oamenii legii avertizează că furturile au devenit "o problemă majoră" în Marea Britanie, scrie Daily Mail.

Poliţiştii susţin că produse precum guma de mestecat sau dulciurile furate din Anglia sunt folosite ca rest în chioşcurile şi buticurile din ţara noastră.

"Sustragerea unor cantităţi mari de gumă de mestecat a devenit o adevărată afacere. Poliţiştii au raportat că acest tip de infracţiune ridică mari probleme în zona Autostrăzii M5, din sud-vestul Marii Britanii, precum şi în alte zone din ţară", a declarat Dean Lampard, de la Departamentul de Justiţie.

El a mai spus că guma de mestecat precum şi alte dulciuri reprezintă o "opţiune uşoară" pentru infractori, deoarece aceste produse nu sunt păzite cu sfinţenie şi se găsesc în cantităţi mari în magazine.

Angajaţii de la pază nu stau foarte des cu ochii pe raioanele cu dulciuri, iar hoţii profită de acest lucru şi le sustrag în cantităţi mari, deoarece ocupă puţin spaţiu. Lampard susţine că hoţii vor suporta toate rigorile legii, inclusiv pedeapsa cu închisoarea, dacă vor fi prinşi asupra faptei.

Semnalul de alarmă vine după ce doi bărbaţi români au fost arestaţi săptămâna trecută pentru că au furat gumă de mestecat dintr-un supermaket din Taunton şi dintr-un magazin din Norfolk, Marea Britanie, în valoare de aproximativ 1.200 de euro.

Comandantul poliţiei din West Mercia, David Walton, spune că această problemă este tot mai des întâlnită în Midlands şi Noorth Yorkshire.

"Nu vorbim despre doar câteva pachete de gumă, ci despre cantităţi de 150 până la 350 de kilograme de marfă furată dintr-o singură lovitură. Acestea ajung să fie trimise în România, după ce sustrase cu neobrăzare de către infractori, direct din magazine. Aceştia le încarcă în cărucioare şi ies cu ele din magazin fără să le plătească", spune Walton.

"Am întâmpinat câteva incidente de acest gen în zona noastră. Hoţii erau cetăţeni est-europeni şi au fost arestaţi".

"Am făcut câteva investigaţii şi am aflat că în România, atunci când mergi la un magazin ca să cumperi ceva primeşti ca rest gumă de mestecat sau bomboane, în loc de bani. Probabil de asta fură românii aceste produse, pentru că este ca şi cum ar fura bani", mai spus comandantul.

"Românii vin aici pentru câteva săptămâni, operează un anumit număr de furturi, după care se întorc înapoi în ţară. Ei fac parte din bande de hoţi, ceea ce înseamnă criminalitate organizată".

Walton a mai spus că ţinta românilor o reprezintă supermarketuri precum Tesco, Asda sau Sainsburys, deoarece acestea stochează cantităţi mari de marfă. Poliţistul bănuieşte că numărul acestor incidente este de ordinul zecilor.

Cea mai mare pagubă înregistrată la un singur furt de gumă de mestecat a fost de aproape 1.000 de euro.

Citește și: