Mădălina CHIŢU
Loredana VOICULESCU
7480 vizualizări 4 aug 2013

Pâinea este alimentul de bază din dieta românilor. Fapt dovedit de ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică, obţinute de gândul, care arată că un român mănâncă zilnic 546 de grame de produse de panificaţie. Gramajul ne situează peste media europeană, potrivit cifrelor ultimului Eurobarometru, care arată că un european consumă  300 de grame de produse de panificaţie.

Nutriţioniştii spun că, având în vedere datele menţionate mai sus, nu e de mirare că incidenţa obezităţii este în creştere la noi în ţară. „Numai 500 de grame produse de panificaţie asigură organismului 2.000 de kilocalorii, indiferent dacă alegem pâine albă, de secară sau din cereale integrale. Practic o femeie şi-a asigurat resursele zilnic numai din acest tip de produse”, a declarat pentru gândul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.  

Ce conţine meniul zilnic al unui român

Zilnic, românul consumă peste 546 de grame de cereale – aici intrând produsele de patiserie şi panificaţie, 269 de grame de cartofi, 477 de grame de legume, 173 de grame de fructe, 22 de grame de zahăr, aproape 50 de grame de grăsimi - dintre care 40 de grăsimi vegetale şi 9 de grăsimi animale, 613 grame de lapte, o jumătate de ou, 12 grame de peşte şi 164 de grame de carne – dintre care 20 de grame de carne de vită, 52 de pasăre şi 92 de grame de carne de porc, potrivit calculelor gândul obţinute în urma datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Un calcul simplu arată că, practic, într-un an, un român mănâncă 200 de kilograme de pâine, 98 de kilograme de cartofi, 74 de kilograme de legume, 63 de fructe, 8 kilograme de zahăr şi 18 de grăsimi. În privinţa cărnii, cea de porc este preferata românilor. Conaţionalii mâncând în fiecare an aproape 33 de kilograme de carne de porc. Peştele nu ne prea place, dovadă fiind cantitatea relativ mică pe care o consumăm într-un an, respectiv 4 kilograme.

Datele INS mai arată că, în 2010, consumul alimentar mediu zilnic pe persoană a scăzut la 3.147 de kilocalorii, faţă de 3.455 kilocalorii în 2006, specialiştii spun că tot e prea mult.

Ce mănâncă zilnic un european

Produsele de panificaţie rămân şi în cazul europenilor alimentul de bază. Astfel, datele ultimului eurobarometru arată că un european mănâncă zilnic 300 de grame de produse de panificaţie şi patiserie, 10 grame de orez, 200 de grame de cartofi, 90 de grame de zahăr şi 43 de grame de uleiuri şi grăsimi. La capitolul fructe, europenii mănâncă de aproape două ori mai multe portocale decât mere. Consumul de carne de porc este în medie la nivelul Uniunii Europene, de 101 grame, iar cel de carne de vită este de 60 de grame.

Consumul mediu de grâu din Uniunea Europeană este de 110 kg pe cap de locuitor, potrivit Raportului “De la fermă la furculiţă” din 2011, realizat de Eurostat. Cel mai ridicat consum mediu de grâu se înregistrează în Grecia (194 kg pe cap de locuitor), Malta (165 kg) şi Italia (157 kg), iar cel mai scăzut în Letonia şi Polonia.

Cât de sănătoasă este pâinea pentru organism

Pâinea nu trebuie exclusă din meniul zilnic. Recomandarea vine din partea nutriţioniştilor care spun că problema în privinţa pâinii nu este faptul că ar dăuna sănătăţii, ci că este consumată în cantităţi mult prea mari, iar acest lucru duce la îngrăşare. „Pâinea este esenţială în buna funcţionare a organismului. Aceasta conţine hidraţi de carbon, iar aceşti nutrienţi asigură organismului energie. Pâinea este alimentul care are cea mai mare cantitate de hidraţi de carbon. Două felii de pâine la fiecare masă sunt chiar necesare”, a declarat pentru gândul biologul Livia Nena.

Astfel, nutriţioniştii recomandă maxim şase felii de pâine. În realitate, însă, un român mănâncă peste o pâine pe zi, în condiţiile în care o pâine are în jur de 400 de grame.

O altă problemă semnalată de nutriţionişti în privinţa pâinii este şi felul în care este asociată cu alte alimente. „Românii preferă să mănânce pâine cu cartofi, şi aia prăjiţi. De asemenea, pâinea se mai asociază şi cu paste. Toate aceste obiceiuri sunt total greşite”, a mai spus dr. Nena. Nutriţioniştii spun că pâinea trebuie asociată cu supele, ciorbele, mezelurile şi carnea. 

Grahamul conţine multe vitamine care lipsesc din pâinea albă

Medicii spun că pâinea oferă beneficii organismului cu o singură condiţie: dacă respectă reţeta originală. „Apa, făina, drojdia de bere şi sarea ar trebui să fie singurele ingredinte care să se găsească în pâine. Din păcate, pe piaţa din România, există o serie de sortimente care conţin pe lângă ingredientele de mai sus şi zahăr, sirop de malţ şi glucoză”, a mai spus biologul Livia Nena.

Atunci când vine vorba de ce tip de pâine ar trebui să optăm, nutriţioniştii ne recomandă să optăm pentru cea de tip graham, deoarece are un conţinut ridicat de substanţe nutritive.  

Pâinea graham îngraşă la fel de mult ca pâinea albă, a declarat pentru gândul nutriţionista Mihaela Bilic, precizând că grahamul conţine mai multe fibre. "La acelaşi volum, o chiflă de graham are 50 de grame, în timp ce una albă are 30 de grame. În plus, o felie de pâine albă de 30 de grame conţine 70 de kilocalorii, iar o felie de graham de 30 de grame conţine tot 70 de kilocalorii", exemplifică dr. Bilic. În plus, specialistul completează că nici trucul cu "pâinea prăjită" nu ne menţine silueta, deoarece prin prăjire se arde doar apa, iar caloriile rămân aceleaşi.

Pâinea integrală conţine tărâţe, celuloză, vitamine, săruri minerale şi are un aport caloric redus, fapt ce ajută la păstrarea siluetei. Medicii nutriţionişti spun că pâinea albă conţine de trei ori mai puţine vitamine şi oligoelemente, iar magneziu, calciu şi fosfor - de cinci ori mai puţin - decât pâinea integrală.

Procesul tehnologic de măcinare a grâului scade calitatea nutritivă a pâinii. Astfel, în făina albă mai rămân mici cantităţi de vitamina B1, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc şi magneziu.

Citește și: