Alina Botezatu
41 vizualizări 16 apr 2019

Printre principalele cauze care conduc la această stare de fapt se numără: învechirea imobilelor, rată scăzută de îmbunătăţiri curente, proporţia mică de locuinţe noi ce nu reuşeşte să contracareze trendul învechire a locuinţelor existente, conform studiului realizat de IRSOP pentru ABDLR.

Suma necesară pe care respondenţii vor să o investească pentru îmbunătăţirea calităţii locuirii se ridică la 4.800 de euro, în următoarele 12 luni. În anul 2017, românii au cheltuit în medie pentru îmbunătăţirea confortului locativ circa 2.600 de euro.

Principala sursă de finanţare pentru efectuarea lucrărilor de îmbunătăţire locativă o reprezintă economiile deja realizate, urmată de veniturile curente.

„Se observă o scădere a intenţiei de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative. Astfel, se poate concluziona că dacă românii economisesc mai mult vor avea încredere mai mare să se lanseze într-un proiect de renovare a locuinţei în care stă familia lor. Prin urmare educaţia financiară este importantă şi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea confortului locativ”, au subliniat reprezentanţii ABDLR.

În ceea ce priveşte sistemul de economisire-creditare, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

Normele metodologice au fost publicate într-unul din Monitoarele Oficiale din dată de 4 martie 2019, iar Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 99/2006 a fost publicată în MO la 19 iulie 2018.

Pentru acest program este eligibil oricare cetăţean român, indiferent de vârstă, iar prima de stat este de 25% din depunerile anuale, maximum 250 euro/an. Justificarea primei de stat şi a dobânzii aferente este obligatorie.

„Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi în vigoare, în conformitate cu nouă lege, după ce Banca Naţională a României va aprobă noile caracteristici”, au subliniar reprezentanţii ABDLR.

Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuinţe vor trebuie să trateze primele de la stat pe baza vechii legislaţii.

Foto: Pixabay

 

Citește și: