Silviu Bănilă
1193 vizualizări 30 oct 2014

Dacă pui o oglindă a toleranţei în faţa poporului român, imaginea nu este deloc onorantă. Unii reprezentanţi ai minorităţilor sexuale spun că nu se simt în siguranţă pe stradă şi se tem să-şi arate afecţiunea faţă de partenerii lor. Nu de puţine ori, au fost agresaţi verbal sau fizic.

„Mi-aş dori să mă pot manifesta, să arăt aşa cum îmi doresc şi în acelaşi timp să pot să-mi manifest afecţiunea pe stradă, dacă vreau, faţă de partenera mea, fără să-mi fie frică de violenţa şi de repercursiuni negative”, spune Daniela Prisăcăriu, citată de Ştirile ProTV.

Daniela are o relaţie cu o fată de care s-a îndrăgostit în urmă cu trei ani: „Simţi că lucrurile devin ciudate în momentul în care spui că eşti altfel”. Minorităţile sexuale se consideră cele mai neîndreptăţite din România, după persoanele cu HIV, potrivit datelor Consiliului pentru Combaterea Discriminării. „Sunt, de exemplu, concediate, pentru că orientarea lor sexuală sau identitatea de gen devin publice şi-i deranjează pe şefi, sunt discriminate în ceea ce priveşte accesul la servicii”, spune Carolina Marin, coordonator programe Asociaţia ACCEPT.

Totodată, foarte puţini homosexuali au curajul să se adreseze autorităţilor. „Avem în jur de 10-12 petiţii pe an. La 40-50% din cazuri constatăm fapte de discriminare”, declară Csaba Asztalos, preşedintele CNCD. Persoanele care discriminează minorităţile sexuale riscă o amendă de până la 30.000 de lei, informează stirileprotv.ro.

Citește și: