Sorina Ionaşc
1207 vizualizări 14 mar 2013

România, deşi este membră a Uniunii Europene din 2007, nu a reuşit să aplice şi să dezvolte politicile europene aşa cum ar fi tebuit - cel puţin asta susţin organizatorii Eurosfat, o întâlnire dintre politicieni, diplomaţi şi experţi români şi străini. Evenimentul, care va avea loc vineri, 15 martie, la Palatul Parlamentului, este organizat de asociaţia Europuls.

Reprezentanţii Europuls şi-au propus să invite opinia publică "la sfat" pe teme europene, Eurosfat fiind la prima ediţie. Evenimentul, care este susţinut atât de MAE, cât şi de Comisia Europeană în cadrul Anului European al Cetăţenilor 2013, va fi compus din dezbarteri libere şi ateliere de lucru.

"Eurosfat este, până la urmă, un mic antidot contra indiferenţei şi deziluziei românilor faţă de UE, deziluzie care a venit pe fondul aşteptărilor nerealiste de dinainte de aderare. Eurosfatul are şi rolul de a apropia cetăţenii şi de a le trezi interesul faţă de Europa, de a le da o voce prin care să-şi manifeste opiniile despre ce vor ei de la Europa, cum percep ei Europa astfel încât, sperăm noi, să îşi dea seama şi de ce pot fi mândri că sunt europeni", a declarat Alin Mituţa, director Europuls, pentru gândul.

Pe lista invitaţilor care şi-au confirmat participarea se numără şi Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură, invitat în seara dinaintea evenimentului la Gândul LIVE. De asemenea, printre participanţi se numără Valeriu zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, europarlamentarii Cristian Preda, Norica Nicolai, Vasile Puşcaş şi ambasadorul Irlandei (ţara care asigură preşedinţia Consiliului UE) în România, Oliver Grogan.

Întrebat de ce problema politicilor europene nu este atât de dezbătută la noi în ţară şi de ce România încă se străduieşte să fie un membru ca toate celelalte, directorul Europuls consideră că aşteptările românilor au fost prea mari, iar nivelul de implicare prea mic.

"După 2007, ne-am aşteptat să curgă lapte şi miere, iar acest lucru evident că nu s-a întâmplat. Aderarea asigura doar accesul la o mare de oportunităţi. Ce nu face UE este să ne bage banii în sac şi să ne lase să-i cheltuim cum vrem, iar asta a fost şi este greu de înţeles şi acum în România. Depinde de noi dacă vom reusi sa atragem acele fonduri europene, daca vom reusi sa ne facem respectati si ascultati la masa negocierilor. Pana acum e evident ca nu prea am reusit toate aceste lucruri", a mai spus Alin Mituţa.

 

Citește și: