Andrei Luca POPESCU
17589 vizualizări 19 iul 2016

MAE a confirmat că românul care era căutat în urma atacului de la Nisa şi care avea soţia şi copilul internaţi în spitalele locale a fost identificat de autorităţile franceze ca decedat în urma atacului.

„Procedura de identificare a corpului neînsufleţit al victimei de cetăţenie română, efectuată de către autorităţile franceze, s-a finalizat în urmă cu puţin timp, cu sprijinul autorităţilor române”, informează MAE.

Copilul şi mama sunt răniţi în urma atacului şi se află în continuare internaţi în două spitale din Nisa. „Starea lor de sănătate evoluează pozitiv”, arată MAE.

„În prezent, reprezentantul Consulatului General al României la Marsilia, precum şi consulul onorific la Nisa, se află alături de familia cetăţeanului român decedat, acordând în continuare sprijinul necesar”, mai arată comunicatul MAE.

UPDATE: Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, a povestit pe Facebook cum s-au desfăşurat ultimele zile în jurul familiei de români prinsă în atacul de la Nisa.

„În cele trei zile şi trei nopţi petrecute la Nisa am văzut multă tristeţe, multă durere, multe lacrimi. Oameni veniţi din toate colţurile lumii care îşi căutau prieteni sau membri ai familiei şi pentru care orele şi zilele de aşteptare erau de neînţeles. Am întâlnit şi multă hotărâre, multă luptă. Bunica băieţelului rănit este un monument de curaj şi va fi cel mai important sprijin pentru fată şi nepoţelul ei în lungul drum de recuperare care îi aşteaptă. La fel şi vărul ei, impresionant prin calmul său, sau ceilalţi membri ai familiei veniţi din România sau din Europa pentru a ajuta.

În ceea ce priveşte sprijinul, el a venit din multe părţi. În primul rând medicii şi personalul medical, care au lucrat non stop şi cărora le dădeau lacrimile atunci când îţi spuneau "ne-am făcut doar datoria". Vreau să mulţumesc rudelor şi prietenilor familiilor care s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au ajutat cu elemente preţioase. De asemenea, părintele Totelecan din Nisa, prin demersurile, cuvintele şi harul său, a fost prezent în momentele cele mai importante. Colegii mei, Bogdan Corneanu, consulul de la Marsilia şi Ştefan de Fay, consulul onorific de la Nisa, au fost acolo zi şi noapte şi vor fi şi în zilele următoare. Comunitatea românească din Nisa e şi ea mobilizată. Medici români, psihologi români vor încerca să îi ajute cum pot pe cei care au trecut prin această încercare cumplită. Pentru că până la urmă despre asta este vorba acum: despre solidaritate, bunătate şi omenie în momente tragice”.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a transmis un mesaj de condoleanţe. “Între oamenii ucişi în atacul barbar de la Nisa este şi un cetăţean român. Ştiu că este puţină consolare pentru familie şi pentru cei dragi lui, dar vreau să-i rog să accepte regretul meu enorm şi condoleanţe pentru pierderea avută. Este o tragedie care a lovit o familie întreagă. Soţia şi copilul lui, răniţi grav în atentat, sunt şi ei internaţi în spitale din zonă. Din fericire, din informaţiile pe care le avem la această oră, starea acestora este stabilă. Suntem în legătură permanentă cu serviciile medicale franceze. Ştiu că avem veşti mai bune în privinţa celorlalţi doi români răniţi în atac. Amândoi sunt încă spitalizaţi, dar evoluţia lor medicală este pozitivă. Autorităţile noastre, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada noastră la Paris, serviciul consular, sunt la dispoziţia acestor familii şi vom face tot ce este omeneşte posibil să le ajutăm”, a spus şeful Guvernului.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe. "Am primit cu profund regret vestea, recent confirmată de autorităţile franceze, a decesului cetăţeanului român care a fost dat dispărut în urma atacului terorist de la Nisa, din cursul serii de joi, 14 iulie a.c. Adresez cele mai sincere condoleanţe familiei şi le sunt alături în aceste momente de cumplită durere. Le doresc însănătoşire grabnică şi multă putere soţiei şi copilului celor doi, care se află internaţi la Nisa", a transmis Iohannis, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

"Nimic nu poate alina durerea celor apropiaţi, aşa cum nimic nu poate justifica astfel de acte teroriste abominabile", a afirmat Iohannis.

Potrivit paginii de Facebook "SOS Nice", este căutat şi un alt român, Ştefan Valentin Barbu, în vârstă de 40 ani, înălţime 170 cm. MAE a anunţat că întreprinde verificări pentru această persoană, însă dispariţia sa nu a fost reclamată de nimeni.

Luni, a apărut informaţia că alţi doi români aflaţi la Nisa erau căutaţi, pe aceeaşi pagină de Facebook SOS Nice. Era vorba despre Alexandru Goldan, născut în 10 noiembrie 1989, şi prietena sa, Elena, născută în iulie 1985, cei doi locuind în Italia şi aflându-se în vacanţă la Nisa.

MAE a informat marţi însă că situaţia celor doi nu se confirmă şi că cei doi nu erau în zonă în noaptea atacului terorist. „În urma demersurilor efectuate de reprezentanţii Ambasadei României la Paris rezultă că cei doi cetăţeni români nu se aflau în zona respectivă la momentul producerii atacului şi nu figurează în evidenţele autorităţilor franceze printre victimele atentatului”, conform MAE.

84 de persoane au murit şi peste 200 au fost rănite în urma atacului de la Nisa, de Ziua Naţională a Franţei, după ce tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, 31 de ani, care locuia la Nisa, s-a urcat la volanul unui camion frigorific de 19 tone, pe care îl închiriase cu câteva zile înainte, pentru a porni într-o cursă a morţii, în jurul orei locale 22.30, pe populara promenadă a Nisei. Totul a durat 45 de secunde. Doi kilometri de condus în zig-zag, ucigând la întâmplare, până să fie împuşcat de Poliţie.

Citește și: