Ionut Muresan
13257 vizualizări 15 dec 2018

Pe 11 martie 2017, în jurul orei 3:00, şoferul unui SUV Porsche a fost oprit pe bulevardul Ion Mihalache, în zona pieţei Domenii, pentru că trecuse pe roşu. La volan era un tânăr cu ochelari, care a refuzat să prezinte actele poliţistului care venise lângă maşină şi a încercat să fugă. A dat înapoi, lovind maşinile de Poliţie din spatele său şi a demarat în trombă. Agentul care îl legitimase s-a agăţat de centura de siguranţă şi de oglinda retrovizoare a SUV-ului, fiind târât 20 de metri, până a căzut pe asfalt. A ajuns la spital cu degetele fracturate.

Unul dintre colegii poliţistului a plecat în urmărirea tânărului, cerând ajutor prin staţie. Cu ajutorul altor două echipaje, fugarul a fost oprit, dar s-a blocat în maşină. Au urmat scene suprarealiste, filmate de pe trotuar de curioşii adunaţi ca la circ. Poliţiştii nu au reuşit să-l convingă pe şofer să coboare nici după ce au tras trei focuri de armă în sus. Singurele răspunsuri au fost câteva semne obscene. 

Scena s-a rezolvat la fel de inedit: chemată prin telefon, mama şoferului a adus al doilea rând de chei, poliţiştii au deschis porbagajul şi au pulverizat în interior spray lacrimogen. Când tânărul n-a mai suportat usturimea şi a ieşit din Porsche, poliţiştii l-au trântit pe asflat şi l-au încătuşat. A fost arestat preventiv pentru tentativă de omor, ultraj şi distrugere.

Cazul a stârnit interesul presei. Poliţia a comunicat că şoferul se numeşte Ronnen Herşcovici (22 de ani) care nu şi-a justificat gestul decât printr-o depresie de care suferea recent. Nici eforturile unor jurnalişti, nici cele ale avocaţilor nu au convins judecătorii Tribunalului Bucureşti. O filmare a unei camere de supraveghere din zonă arată fără echivoc ce se întâmplase.

”Condamnă pe inculpatul Herşcovici Ronen (…) urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani de închisoare la care se adaugă 1/3 din suma pedepselor de 6 luni şi 6 luni de închisoare, în final inc. Herşcovici Ronnen va executa 8 (opt)) ani şi 4 (patru) luni de închisoare. (…) deduce din pedeapsa închisorii de 8 ani şi 4 luni aplicată inculpatului Herşcovici Ronen perioada reţinerii, arestării preventive si arestului la domiciliu de la data de 11.03.2017 la zi.(…) Cu drept de apel”, se arată în minuta magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

Tânărul a fost obligat prin aceeaşi decizie să plătească 10.000 de euro despăgubiri morale poliţistului rănit, 27.000 de lei despăgubiri materiale Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi 8.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Povestea nu se opreşte aici. În timpul scandalului legat de isprava tânărului, s-au aflat detalii şi despre tatăl său. Carol Herşcovici a fost arestat în aprilie 2001 în Bucureşti, cu 1.000 de tablete Ecstasy asupra sa. În urma unei descinderi la locuinţa acestuia din Braşov, poliţiştii au mai găsit 65.000 de tablete. Cele aproape 20 de kg de droguri reprezentau una din cele mai importante capturi din Europa în 2001, potrivit generalului Fătuloiu, şeful Direcţiei de Crimă Organizată.

Carol Herşcovici avea dublă cetăţenie, română şi israeliană. făcea parte dintr-o reţea internaţională de trafic de droguri şi a declarat că trebuia să ajungă cu tabletele Ecstasy la New York. A fost condamnat la 15 ani de închisoare şi a executat doar o parte din pedeapsă.

foto: roni herscovici / facebook

Citește și: