Liviu Dadacus - Mediafax
107 vizualizări 13 mai 2013

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, că Guvernul a primit spirjinul politic al parlamentarilor USL pentru strategia de exploatare a gazelor de şist.

Rovana Plumb a venit, luni, la şedinţa grupurilor parlamentare USL, pentru a le prezenta aleşilor Uniunii strategia Guvernului referitoare la exploatarea gazelor de şist.

"Am primit sprijin şi solicitări în ce priveşte o informare permanentă despre procesul şi evoluţia explorării. Mă bucur că am primit sprijinul politic, noi, întregul Guvern, în ce priveşte dezvoltarea economică şi în această situaţie, ţinând cont de tot ce înseamnă respctarea standardelor de mediu", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat că beneficiile unui astfel de proiect economic care priveşte gazele de şist rezidă în crearea de locuri de muncă începând chiar cu perioada explorării.

"Dacă se va ajunge la faza de exploatare - iar acest lucru nu se va putea întâmpla mai târziu de cinci ani - beneficul la nivelul cetăţeanului va fi reducerea facturii. Sunt şi alte avantaje economice din punct de vedere al posibilităţii de a exporta gazele, de a crea locuri de muncă, de a dezvolta componenta pe orizontală sau de a colecta taxe la buget şi a le redirecţiona pe zona investiţională", a mai spus Rovana Plumb.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că deocamdată se pune doar problema explorării gazelor de şist, care se face prin metode convenţionale care nu implică nicio temere pentru mediu, el arătând că decizia de a folosi aceste resurse va fi luată peste cinci ani.

"Deocamdată nu se pune problema decât de explorare. Explorarea se face prin metode convenţionale, deci nu există absolut nicio temere pentru mediu. Dacă după 4-5 ani şi după ce cheltuie - cei care fac explorări în Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta - dacă după aceea o să rezulte că avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai înţelept decât al meu va spune dacă stând pe gaze le şi folosim sau continuăm să le importăm de la Gazprom, cum văd că se doreşte", a spus Ponta.

El a arătat că gazul importat din Rusia va fi scump, varianta ieftină, inclusiv pentru populaţie, fiind aceea de a folosi resursele interne.

"Vrem să avem gaz - în primul rând să nu mai importăm din Rusia - vrem să-l avem mai ieftin şi vrem să facem industria românească competitivă şi sigur şi cheltuielile pentru populaţie mai mici? Atunci trebuie să avem gaz. Dacă nu, dacă-l importăm din Rusia, o să fie scump. E foarte simplu", a spus Ponta.

Citește și: