Firuta Flutur
3288 vizualizări 19 dec 2018

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri noapte, eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au contestat alcătuirea completurilor de cinci judecători. Printre cei care urmează să fie puşi în libertate se numără Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova.

În aceste dosare, avocaţii au formulat contestaţii în anulare după decizia Curţii Constituţionale privind componenţa completurilor de 5 judecători, iar magistraţii Completului 2 de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, miercuri seară, ca, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, condamnaţii să fie puşi în libertate, prin suspendarea executării.

Şova: Judecătorul care a făcut diferenţa nu trebuia să fie în complet

Dan Şova era condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora. Chiar dacă cu întârziere, mirul cu care colega de parlament l-a dat pe frunte şi-a făcut efectul.

Miercuri noapte, după ce a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, Dan Şova a declarat că a fost condamnat cu o decizie de 3 la 2, iar judecătorul care a făcut diferenţa nu trebuia să fie în complet.

"Decizia Curţii Constituţionale a stabilit că acel complet care m-a condamnat a fost nelegal constituit. O singură remarcă am de făcut: am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2, în care doi judecători m-au achitat, iar judecătorul care a făcut diferenţa este exact cel care nu trebuia să fie în complet. Este vorba despre o faptă pe care nu am comis-o. Nu m-am aşteptat la acea decizie (de condamnare -n.r.). În măsura în care Înalta Curte era obligată să respecte decizia Curţii, da, mă aşteptam (să fiu eliberat acum -n.r). Nu o să discut propriu-zis despre închisoare, pentru că nu e o chestiune de povestit, a fost o experienţă umilitoare, repet, pentru că am fost nevoit să vin în detenţie pentru o faptă pe care nu am comis-o," a declarat Şova.

Obreja: Suntem victimile unui complot

Rudel Obreja era condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Pe 4 decembrie, el atrăgea atenţia că este ţinut ilegal în închisoare, din moment ce sentinţa sa e lovită de nulitate.

Miercuri noaptea, la eliberarea din Penitenciarul Jilava, fostul şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că ar trebui să-i fie ruşine pentru că nu apără cetăţeanul.

"Suntem victimele unui complot. Ce s-a întâmplat la completurile de 5 este o imensă ticăloşie. Haideţi să ne imaginăm că oamenii ăştia, 40 de judecători ai Secţiei Penale, erau incompetenţi şi cinci ani de zile, oameni ăştia nu au ştiut că activează într-o semilegalitate, într-o nelegalitate, de fapt. Nu putem să-i bănuim însă de nepricepere, pentru că oamenii ăştia au cărţi, deci ştiu foarte bine ce făceau. Şi atunci, prin intermediul acestor subterfugii, acesta este unul dintre ele, se infiltrau oamenii sistemului pentru a fi date soluţiile pe care ei le doreau. Asta s-a întâmplat şi la noi în dosar", a declarat Obreja.

"Noi mergem să fim judecaţi de cei care au stat ilegal timp de cinci ani de zile. În acest moment, l-am lăsat în cameră pe Tudor Breazu, omul ăsta este în aceeaşi situaţie în care sunt eu, nu aşteaptă nicio decizie, lui i-a fost dat termen 28 ianuarie. Eu cu Şova şi cu Niţă am avut şansa unui complet corect. Altfel eram în puşcărie şi dumneavoastră eraţi acasă. Este absolut normal să fie admisă contestaţia şi să rejudecăm apelul şi să putem readministra probele. Depinde pentru că Justiţia în România este o loterie, depinde ce completuri vom avea în momentul respectiv. Aşa cum completurile de 5 au fost constituite nelegal, acelaşi lucru şi mai abitir s-a întâmplat cu completurile de 3 judecători. (...) Aş vrea să-i transmit preşedintelui Iohannis să-i fie ruşine că apără aşa ceva, el nu trebuie să apere statul, el trebuie să apere cetăţeanul, românul", a completat Obreja.

Constantin Niţă era condamnat la 4 ani de închisoare, în dosarul în care e acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis cererile de suspendare a pedepselor în cazul celor trei până la soluţionarea definitivă a contestaţiilor în anulare.

Deciziile sunt executorii şi definitive, motiv pentru care condamnaţii vor ieşi din penitenciare.

Constantin Niţă este încarcerat la Penitenciarul din Miercurea Ciuc, iar Dan Şova şi Rudel Obreja erau închişi la Penitenciarul Jilava.

Termenul fixat pentru soluţionarea contestaţiilor în anulare este, în toate cele trei cazuri, 21 ianuarie 2019.

Completul de 5 judecători care a luat această decizie este format din Simona Daniela Enceanu, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus,  Luciana Mera şi Rodica Aida Popa. Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare, este judecat de acest complet.

Şi Elena Udrea şi Alina Bica au depus contestaţii în anulare prin avocaţii lor. Pentru Elena Udrea, magistraţii au amânat decizia pentru 28 ianuarie 2019.

 

Citește și: