3886 vizualizări 26 mai 2012

Aproximativ 15.000 de credincioşi catolici din întreaga lume au ajuns, sâmbătă dimineaţă, pe muntele Şumuleu Mic, pentru a participa la procesiunea de Rusalii, iar, la ora transmiterii acestei ştiri, alte 40.000 de persoane urcă spre locul de pelerinaj, unde la ora 12.00 va fi oficiată o slujbă.

Cei mai mulţi credincioşi vin pe muntele Şumuleu Mic urmând drumul pelerinajului, însă există şi persoane care parcurg în genunchi "Drumul Crucii", un drum în pantă, foarte greu de urcat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Majoritatea pelerinilor au venit pe jos, de la zeci de kilometri depărtare, intonând cântece religioase. Alţii însă au parcurs sute de kilometri, cum este cazul unui misionar din Ungaria, Fodor Krisztian, care a plecat din Pecs în urmă cu 54 de zile.

"Am pornit din Pecs în 4 aprilie. Este pentru a treia oară când vin pe acelaşi traseu, pe jos, până la Şumuleu. Am parcurs peste 1.000 de kilometri, am mers prin ploaie, cu un rucsac de 30 de kilograme în spate, mi-a fost frig, mi-a fost cald şi când am ajuns în Miercurea Ciuc, am fost recunoscător Domnului că m-a ajutat. E incredibil că sunt aici", a spus credinciosul.

Credincioşii care au ajuns vineri seară la Şumuleu s-au spovedit la Catedrala Franciscană, apoi s-au rugat la statuia Fecioarei Maria făcătoare de minuni pentru "sănătate, bunăstare şi pace în întreaga lume".

"Cred cu tărie că toţi creştinii trebuie să fie uniţi în credinţă. Suntem diferiţi, dar mai multe sunt lucrurile care ne unesc decât cele care ne despart. Ţara dumneavoastră este fascinantă. Am 70 de ani şi ieri (n.r. - vineri) am mers pe jos câte un kilometru pentru fiecare an din viaţa mea. Am mers foarte încet, dar cu o voinţă de fier, determinat să ajung la Şumuleu", a spus Tony Arthur din Marea Britanie.

Sâmbătă dimineaţă, peste 3.000 de pelerini din Ungaria au ajuns la Miercurea Ciuc cu trenurile "Nostalgia", "Expresul de Şumuleu" şi "Rapidul Secuiesc", ei urmând să participe la procesiunea de Rusalii.

Procesiunea religioasă de sâmbătă este cea de 445-a din seria pelerinajelor de Rusalii de la Şumuleu. Motto-ul pelerinajului este "Cu Maria, mama lui Iisus".

Soborul de preoţi a pornit în procesiune la ora 10.30, din faţa Catedralei Franciscane din Şumuleu.

Laborumul, drapelul sfânt al Şumuleului, care are 35 de kilograme, este purtat de doi absolvenţi ai Liceului Teologic Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc, Csucs Istvan şi Antal Elod. Totodată, simbolul basilicii mici va fi purtat de un alt elev al liceului.

La ora 12.30, va începe slujba de Rusalii pe muntele Şumuleu Mic. Slujba va fi oficiată de Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, iar oratorul va fi preotul doctor Tempfli Imre, preotul Eparhiei catolice magiare din Stuttgart, el fiind coordonatorul unei asociaţii umanitare din Germania.

La pelerinaj sunt aşteptate peste 100.000 de persoane.

În 2011, aproximativ 120.000 de persoane au participat la pelerinajul de Rusalii de pe muntele Şumuleul Mic din judeţul Harghita.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat drept cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în vremuri străvechi.

În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Credincioşii adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi împreună cu ceilalţi s-au rugat la Dumnezeu şi la Sfânta Fecioară, exprimindu-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni din toate colţurile lumii vin anual în pelerinaj la Şumuleu Ciuc şi participă la procesiunea religioasă.

Citește și: