21 vizualizări 9 apr 2009

Diplomaţia rusească a acuzat ieri voalat, România, că ar fi implicată în protestele violente de la Chişinău, coor­donându-şi astfel poziţia cu cea a preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin. Şeful diplomaţiei de la Mosco­va a cerut Uniunii Europene (ca for din care România face parte), dar şi României în mod direct să nu folosească drapelele româneşti „pentru a submina statalitatea Republicii Moldova”. Cu o zi înainte, liderul moldovean indi­case că un semn al implicării României în ceea ce a numit „lovitură de stat” ar fi drapelul României şi al UE, arborate de protestatari pe clădirea Parla­mentului moldovean.

Ulterior, ministrul rus de Externe a luat o oarecare distanţă: „Lozincile şi steagurile care ieri-alaltăieri erau scandate şi agitate la Chişinău ne-au îngrijorat foarte mult, ele arătând fără echivoc că demonstranţii, în realitate vandali, erau dominaţi de ideea distrugerii statalităţii” Republicii Moldova - a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RIA Novosti, preluat de Agerpres. Rusia a sesizat Uniunea Europeană în legătură cu aceste „îngrijorări” şi a primit asigurări din partea Bruxelles-ului că UE tratează situaţia „cu seriozitate deplină” şi că se vor lua măsuri ca steagurile româneşti şi lozincile proromâne să nu fie utilizate „ca acoperire pentru subminarea statalităţii moldoveneşti”. Cu toate acestea, UE a cerut, ieri, Chişi­năului să restabilească „rela­ţiile normale” cu România. „Facem apel la autorităţile moldo­vene să respecte toate libertăţile constituţionale şi la toate părţile să se abţină de la orice violenţă”, se mai arată în comunicatul publicat de miniştrii de Externe francez, ceh şi suedez (cele trei ţări care deţin preşedinţia UE între iulie 2008 şi decembrie 2009).

Rusia ar vrea un acord de graniţă între Republica Moldova şi România

Un alt aspect al „problemei” (violenţele de marţi, când au fost vandalizate clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei) este faptul că nu există încă un acord de graniţă între România şi Republica Moldova. Ministrul rus de Externe consideră că UE ar trebui să convingă România să aplice valorile europene şi să fie de acord cu un asemenea tratat privind delimitarea frontierei. Ministrul a sugerat chiar că un stat care nu şi-a rezolvat aceste probleme cu vecinii nu ar fi trebuit primit în cadrul Uniunii Europene. „Încă un aspect al acestei probleme este legat de faptul că între Republica Moldova şi România nu există nici astăzi un tratat de graniţă. Este în interesul UE să urmeze regulile pe care şi le-a stabilit pentru funcţionarea internă şi, conform acestora, forurile europene trebuia să se convingă încă de la început că ţările care devin membre nu au probleme, inclusiv în ceea ce priveşte acordurile de graniţă cu vecinii', a afirmat Lavrov, citat de ITAR-TASS.

Moscova agită „sperietoarea” Transnistria

Într-o altă declaraţie de sprijin pen­tru liderul de la Chişinău, şeful diplo­maţiei ruse a avertizat Europa că statele care au făcut cândva parte din Uniunea Sovietică nu trebuie să fie obligate să aleagă între Statele Unite şi Rusia. „Intenţiile de a le pune în faţa unei false opţiuni sunt inad­misibile (să fie nevoite să aleagă), dacă sunt cu noi sau împotriva noastră”, a declarat joi Serghei Lavrov. El a lăsat de înţeles că Rusia ar fi acuzată pe nedrept că duce o luptă pentru împărţirea zonelor de influenţă, de vreme ce întâmplările din Republica Moldova demonstrează că alte state doresc să îşi extindă sfera de influenţă. Mai mult, tentativa de lovitură de stat de la Chişinău va „influenţa fără echivoc relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol”. Oficialul rus a avertizat că dacă Republica Moldova şi-ar pierde „identitatea” (n.r. să se aplice teoria conform căreia Republica Moldova s-ar putea uni cu România) „transnistre­nii vor decide singuri ce să facă”. Mai exact, Transnistria va dispune automat de dreptul la autodeterminare, a explicat Lavrov.

Rusia a respins de asemenea ideea că ceea ce s-a întâmplat la Chişinău ar putea fi începutul unei „revoluţii colorate”. Eve­nimentele de la Chişinău se deosebesc de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina sau Georgia din simplul motiv că organizaţiile internaţional au acceptat drept corect rezultatul alegerilor. „Nimeni nu a contestat: nici OSCE, nici Parlamentul European, nici APCE, nici CSI, nici alţi observatori internaţionali”, a conchis Serghei Lavrov.

Citeşte în ediţia de astăzi şi:

Închisoare pe 25 de ani pentru autorii „tentativei de răsturnare a puterii“

SPECIAL MOLDOVA. Pentru update-uri LIVE intră aici. Deutsche Welle: Posibile dovezi privind implicarea puterii de la Chişinău în violenţe

Miliardarul - playboy Stati, arestat pentru finanţarea „loviturii de stat“

Citește și: