Diana MARCU
12126 vizualizări 12 apr 2012

Adio candelă roşie. Anul acesta, credincioşii ortodcşi vor merge la slujba de Înviere cu un nou model, ce are binecuvântarea Patriarhiei. E vorba de o candelă galbenă supranumită "Ajutorul tău pentru Catedrala Mântuirii Neamului".

"Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Patriarhului Daniel", Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor pun la dispoziţia ortodocşilor, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, un nou model de candelă. Obiectul de cult, supranumit "Ajutorul tău pentru Catedrala Mântuirii Neamului", este produs de Fabrica de lumânări "Făclia Sfinţilor Români" a Arhiepiscopiei Bucureştilor, potrivit Basilica.ro.

Sursa precizează că "acest nou model de candelă a fost conceput şi lansat ca răspuns la nevoile credincioşilor ortodocşi". Aceştia "erau nevoiţi să cumpere, din supermarket-uri sau pieţe, candele de diferite forme şi culori, improprii cultului creştin ortodox. Unele din aceste candele de pe piaţa liberă au lipite iconiţe ortodoxe, ajungând după ardere să fie aruncate şi profanate cu sau fără voie".

Candela de cult produsă de Patriarhia Română este de mărime medie şi are o durată de ardere de aproximativ 60 ore. Fabricată dintr-un amestec de parafină şi ulei de palmier, noua candelă are caracteristice specifice cultului creştin-ortodox, scrie Basilica.ro. Mai mult, pe eticheta candelei se află o reprezentare a machetei Catedralei Mântuirii Neamului, precum şi câteva instrucţiuni de folosire pentru siguranţă.

"După cum se deduce şi din denumirea acestor candele o parte din veniturile strânse prin vânzarea acestor lor vor fi folosite la construirea Catedralei Mântuirii Neamului.Noul model de candelă este disponibil la pangarele şi magazinele bisericilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi costă 7 lei, iar o parte din veniturile strânse din vânzarea acestor candele vor fi folosite la construirea viitorului edificiu, notează sursa. "Credincioşii care achiziţionează aceste candele de cult fac un gest de solidaritate ortodoxă şi contribuie, precum banul văduvei, la împlinirea grabnică a unui ideal naţional: zidirea Catedralei Mântuirii Neamului", scrie Basilica.ro.

Citește și: