1585 vizualizări 18 dec 2015

Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, o decizie definitivă în dosarul UCM Reşiţa, în care Baaklini a fost trimis în judecată de DNA pentru tentativă şi asociere la stabilirea cu rea-credinţă a taxelor având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată fostul director general al Uzinelor Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa, Adrian Chebuţiu, fostul director executiv Coriolan Adrian Preda, şi Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa.

Ei au fost condamnaţi, pe 4 decembrie 2013, la pedepse cuprinse între şapte ani de închisoare şi doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Lui Said Baaklini, condamnat la şapte ani de închisoare în primă instanţă, i-a fost redusă pedeapsa la patru ani şi şase luni.

Apelurile lui Chebuţiu şi lui Preda au fost respinse, astfel că ei rămân cu pedepsele de câte cinci ani de închisoare, pentru asociere la stabilirea cu rea-credinţă a taxelor având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat.

Eugen Bogatu a fost condamnat în decembrie 2013 la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului şi intermediere de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat, daca fapta este de natura a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite.

Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri ca el să execute pedeapsa, înlăturând aplicarea dispoziţiilor art.86/1 din vechiul Cod penal şi ale art.71, alin.5 din vechiul Cod penal.

La începutul acestei luni, omul de afaceri Said Baaklini a fost pus sub acuzare de DNA pentru cumpărare de influenţă, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul în care Ioan Niculae este cercetat, alături de Gheorghe Bunea Stancu, pentru coruperea unor înalţi demnitari ai statului.

În octombrie 2013, Said Baaklini a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru evaziune fiscală prin rambursări ilegale de TVA şi evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, prejudiciul fiind de aproape 30 de milioane de euro.

Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, foştii manageri ai UCM Reşiţa, mai sunt cercetaţi, de DIICOT Caraş-Severin, pentru neachitarea restanţelor UCM către bugetul statului, prejudiciul fiind estimat la peste 70 de milioane de lei.

Citește și: