Andreea OFIŢERU
19413 vizualizări 12 feb 2013

Piaţa Romană va arăta complet schimbată faţă de cum o ştim în prezent. Cu un pasaj subteran, cu trotuare mai largi şi cu o perdea de copaci, Primăria Capitalei propune un proiect de modificare a Planului Urbanistic Zonal, estimat la 18 milioane de euro.

Proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul primăriei prevede de fapt modernizarea spaţiilor publice, ceea ce înseamnă construirea unui pasaj subteran pentru pietoni, asemeni celui de la Piaţa Universităţii, şi totodată reamenajarea spaţiului de la suprafaţă.

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, arată că ideea modernizării Pieţei Romane este mai veche. Consiliul General al Bucureştiului a aprobat încă din 2006 indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor, dar abia acum s-au găsit resursele. Construirea pasajului are la bază un studiu de circulaţie care arată că traficul pietonal din zonă este o mare problemă.

Foto: proiectul arhitectului Alexandru Beldiman

"Va fi un pasaj ca la Universitate, numai că în mijloc va avea o curte de lumină. Va fi un pasaj modern din punct de vedere urbanistic, dar care va fluidiza circulaţia în zonă. Prin reamenajarea spaţiului vor fi mai puţini pietoni la suprafaţă. Pentru că acum, la orice oră, trecerile de pietoni sunt aglomerate. De fapt, vor dispărea trecerile de pietoni dinspre Bulevardul Magheru şi se vor micşora timpii de aşteptare pentru maşinile care stau la stop", a declarat pentru gândul Gheorghe Pătraşcu.

Foto: proiectul arhitectului Alexandru Beldiman

Arhitectul şef a mai spus că pasajul va avea dimensiuni ceva mai mici decât cel de Universitate, dar asta şi pentru că spaţiul este mai mic.

Va cuprinde şi magazine, dar şi expoziţii de artă, deoarece municipalitatea vrea să fie mai mult un pasaj cultural. Motiv pentru care în mijlocul pasajului va fi expusă o operă de artă.

Un Dali în mijloc

"Va fi o sculptură originală de Salvador Dali - statuia Împăratului Traian călare. Sunt patru astfel de exemplare în întreaga lume", a spus Gheorghe Pătraşcu.

Proiectul denumit "Modernizarea Pieţei Romane şi Pasaj Pietonal Sectorul 1" a fost realizat de echipa arhitectului Alexandru Beldiman.

Arhitectul arată că pasajul pietonal subteran va avea cinci intrări: una la coloane, două la Academia de Studii Economice, una în faţă la cafeneaua BCR şi alta între Bulevardele Lascăr Catargiu şi Dacia.

Potrivit proiectului, pasajul de la Romană va fi conectat cu staţia de metrou de la Romană.

"Pasajul de circulaţie are la bază un studiu care arată că traficul pietonal este intens. La orice oră trotuarele dinspre Bulevardul Dacia şi Căderea Bastiliei sunt pline. Am încercat să propun un proiect care să se armonizeze cu arhitectura din zonă, pentru că sunt şi clădiri cu nouă etaje şi case", a declarat pentru gândul Alexandru Beldiman.

"Lungimea trotuarelor va fi mărită, iar pe suprafaţa astfel creată vor fi plantate două rânduri de pomi, astfel încât să avem o perdea verde. Acest lucru ar intra foarte bine în stilistica zonei", a mai spus arhitectul.

Foto: proiectul arhitectului Alexandru Beldiman

Suprafaţa verde va fi de aproximativ 500 de metri pătraţi. Accesul pietonilor în pasaj se va face cu două tipuri de trepte: unele obişnuite şi altele rulante. La suprafaţă vor exista şi stâlpi de iluminat, aşezaţi simetric.

Alexandru Beldiman estimează că, dacă toate lucrurile merg cum trebuie, pasajul va fi gata în cel mult doi ani. Proiectul se află în prezent în faza de obţinere a autorizaţiei de construcţie.

Staţiile de autobuz existente în rondul de la Piaţa Romană vor rămâne pe loc, dar vor fi integrate în zona verde.

"Spaţiul de la suprafaţă va avea corespondent în subteran. Acolo va exista o galerie cu spaţii comerciale şi expoziţii. În mijloc va fi amplasată o statuie a lui Salvador Dali- statuia Împăratului Traian călare - care are 1,90 m. Sunt mai multe ipoteze unde să fie amplasată de fapt", a spus Alexandru Beldiman, care a precizat că a primit de la primărie o fotografie cu sculptura lui Dali şi atunci când a proiectat pasajul pietonal a ţinut cont de amplasarea sculpturii Traian.

Foto: liveauctioneers.com Statuia Împăratului Traian călare de Salvador Dali, din bronz, este evaluată la 2.500-3.000 de euro de site-urile de specialitate

Suprafaţa totală a pasajului va fi de 5.700 de metri pătraţi, dintre care 970 mp vor fi destinaţi spaţiilor comerciale. Valoarea întregului proiect va fi de 18 milioane de euro.

Primăria Capitalei a mai venit cu ideea reamenajării Pieţei Romane şi anul trecut, când comisia de tehnică propunea construirea unui pasaj rutier care pornea de la intersecţiei Bulevardului Dacia cu strada Mihai Eminescu, trecea pe sub Calea Victoriei şi ajungea la intersecţia Bd. Dacia cu Calea Griviţei.

Foto: Arhitectul Alexandru Beldiman

Citește și: