Andrei Luca POPESCU Elvira Gheorghita
68240 vizualizări 20 ian 2014

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, a aterizat forţat într-o pădure dintr-o zonă muntoasă, pe un drum forestier între judeţele Alba şi Cluj, mai exact lângă Beliş. În accident, pilotul Adrian Iovan şi-a pierdut viaţa, el fiind încarcerat în carlinga avionului. O asistentă medicală, studentă la Medicină Militară, a murit de asemenea, după ce a intrat în stop-cardio respirator, iar medicii SMURD nu au mai putut să o resusciteze. Copilotul avionului este în stare foarte gravă.

În condiţiile în care avionul a aterizat forţat în jurul orei 16.00, iar primii salvatori - pădurari şi localnici, au ajuns la epavă cu aproximativ 6 ore mai târziu, se ridică o întrebare: De ce autorităţile au reuşit să ajungă la epavă de abia după şase ore? Un prim răspuns a fost oferit de şeful Salvamont Sibiu: pe munte, de multe ori metoda localizării prin triangulaţie nu funcţionează, din cauza semnalului telefonic foarte slab.

Victor Zota, şeful Agenţiei de Transplant: “E inadmisibil că i-au descoperit ATÂT DE TÂRZIU. Dacă îl găseau mai devreme, Iovan era în viaţă”. Reacţia lui Arafat

Ce s-a întâmplat

Unul dintre medicii răniţi în accident a declarat că pilotul a încercat să degivreze avionul, moment în care aparatul a început să piardă din altitudine.

 

Foto: Marius Pop/Facebook

Foto: Marius Pop/Facebook

Foto: Marius Pop/Facebook

Zona Muntelui Petreasa, unde a căzut avionul, este împădurită, cu o înălţime de aproximativ 1.600 metri, iar condiţiile meteo erau nefavorabile, fiind ceaţă densă şi zăpadă care pe alocuri depăşeşte 50 de centimetri.

După aproximativ cinci ore de căutări, epava avionului şi cele 7 victime au fost găsite de un pădurar, care i-a alertat pe salvamontişti şi pe salvatorii ISU. Oficialii ISU au explicat că nu a fost posibilă localizarea exactă prin GPS a avionului, în ciuda faptului că unul dintre medici a avut permanent un telefon mobil funcţional la dispoziţie.

Avionul de mici dimensiuni decolase de pe aeroportul Băneasa, iar la bord se afla o echipă medicală care se deplasa la Oradea pentru recoltarea unui ficat pentru transplant. Avionul era pilotat de Adrian Iovan.

Avionul aparţinea Şcolii Superioare de Aviaţie şi a aterizat forţat undeva la graniţa judeţelor Cluj şi Alba, a explicat pentru gândul Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a MAI.

Surse oficiale au precizat pentru gândul că aterizarea forţată a avut loc pe un drum situat între localităţile Peştera Scărişoara şi Beliş. Avionul avea toate reviziile la zi şi este un aparat Britten-Norman Islander BN2, cu 8+2 locuri.

Şcoala Superioară de Aviaţie este o instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care oferă cursuri de pilotaj în aviaţie civilă şi are aeronave cu care operează zboruri în baza unor contracte. Iovan colabora cu această instituţie, având dreptul să piloteze până la 60 de ani, deşi era ieşit la pensie.

La bordul avionului se aflau dr. Valentin Calu, Spitalul Elias, dr. Cătălin Pivniceru, Spitalul Sfânta Maria, dr. Radu Zamfir, Spitalul Fundeni, Sorin Ianceu, Spitalul Municipal Beiuş, o asistentă şi cei doi membri ai echipajului.

UPDATE 08:30 Trupul neînsufleţit al pilotului Adrian Iovan a fost scos, în noaptea de luni spre marţi, din avionul prăbuşit în Munţii Apuseni de către echipe de descarcerare ale ISU Bihor şi Cluj, urmând să fie dus la Institutul de Medicină Legală Cluj, unde va fi transportat şi trupul tinerei decedate.  >>CITEŞTE MAI MULTE AICI

UPDATE 08:00 Studenta care şi-a pierdut viaţa, luni, în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni a fost găsită în stop-cardio respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului, avea multiple fracturi şi traumatisme şi hipotermie severă, a declarat medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea.  >>CITEŞTE MAI MULTE AICI

UPDATE 07:30 Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, a declarat, marţi dimineaţă, că toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic de la graniţa judeţelor Alba şi Cluj sunt conştiente şi au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul lor în alte oraşe.  >>CITEŞTE MAI MULTE AICI

UPDATE 01:00 Medicul Valentin Calu de la Elias, rănit în accidentul aviatic de luni după-amiază, a sunat-o, imediat după prăbuşire, pe directoarea medicală a unităţii, Dana Safta, căreia i-a spus "Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir", iar ulterior a făcut un foc, pentru a se încălzi. Mai multe detalii, aici!

UPDATE 00.05 SMURD: Copilotul avionului, în stare critică; trei medici, în stare medie spre gravă

Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forţat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Informaţiile, care constituie un prim bilanţ al stării supravieţuitorilor din accidentul aviatic de luni după-amiază, a fost comunicat MEDIAFAX de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD.

Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

UPDATE 00.09 PRIMELE IMAGINI DE LA LOCUL ACCIDENTULUI

Sursa: Antena 3.

UPDATE 00.04 Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor, a confirmat că în urma tragediei aviatice două persoane au murit: un bărbat şi o femeie. "5 persoane sunt în viaţă. Starea uneia este critică, având fracturi la membrele inferioare şi în stare de şoc. Pacienţii au fost preluaţi cu ajutorul unor maşini de teren şi se îndreaptă spre stradă, unde vor fi preluaţi de ambulanţă. Pacienţii vor fi transferaţi la Huedin şi Cluj", a spus Borcea.

A doua victimă care a decedat este studentă la Institutul de Medicină Militară şi era asistentă medicală.

UPDATE 23.40 Un medic de la Oradea, care se numără printre victimele rănite în accident, a declarat că pilotul a încercat să degivreze aeronava, moment în care a început să piardă din altitudine.

UPDATE 23.37 Unul dintre localnicii care au ajuns primii la locul accidentului a declarat că pilotul Adrian Iovan era deja mort când au ajuns salvatorii la el, fiind prins între fiarele avionului. "Avionul e praf. Oamenii au fost coborâţi pe tărgi, cu pături. Acolo nu se poate ajunge nici cu tractorul", a spus localnicul, la un post de televiziune.

Medicul Valentin Calu, după ce a fost recuperat de salvatori.

UPDATE 23.35 Victor Zota, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), s-a declarat nemulţumit de felul în care au intervenit autorităţile în cazul accidentului aviatic care s-a petrecut în apropiere de Beliş, judeţul Cluj. 

UPDATE 23.00 Dan Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor, care a participat la misiunea de salvare, a declarat că pilotul Adrian Iovan a murit, el fiind încarcerat în carlinga avionului, şi că asistenta medicală se află în acest moment în stop cardio-respirator. Celelalte 5 victime au fost preluate de salvatori.

Secretarul de stat al MAI Constantin Chiper a confirmat acest bilanţ al accidentului aviatic.

UPDATE 22.59 Pilotul Adrian Iovan a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa după ce a trecut de Sibiu, când a anunţat că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală, pentru că nu vedea nimic din cauza ceţii, a declarat luni, pentru Mediafax, preşedintele Romatsa, Aleodor Frâncu.

Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a precizat că aeronova condusă de Iovan a plecat în scop umanitar, pilotul având ultima convorbire cu ei după ce a depăşit zona Sibiului.

Pilotul ar fi anunţat atunci că va cobarî la 2.100 de metri, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, explicând că nu vede nimic din cauza ceţii.

"A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului", a declarat preşedintele Romatsa.

Frâncu a mai spus că echipa medicală era aşteptată să ajungă la Oradea în jurul orei 16.00 şi a precizat că nu exclude ca la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice.

UPDATE 22.57 Una dintre victimele accidentului aviatic de luni după-amiază, din Munţii Apuseni, a murit, a declarat, în cursul serii, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, fără a preciza numele acesteia.

UPDATE 22.40 O persoană grav rănită în accidentul de avion a fost coborâtă de către echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea forţată la un drum unde sunt mai multe ambulanţe SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare, transmite corespondentul Mediafax.

"Este o persoană în stare foarte gravă, se efectuează manevre de resuscitare", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş.

UPDATE 22.35 Unul dintre piloţi ar fi încarcerat în carlinga avionului, iar salvatorii ISU urcă pentru a-l scoate de acolo, a spus şeful IGSU, Ion Burlui. De asemenea, o altă victimă are picioarele rupte, iar alta are mâinile rupte.

UPDATE 22.30 O echipă de la Salvamont Bihor a ajuns la locul unde se află cele şapte victime din avionul care a aterizat forţat într-o zonă din Munţii Apuseni, transmite corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, a declarat că avionul a fost găsit în zona Vârfului Petreasa, iar la faţa locului au ajuns doar pădurarii şi localnicii din Horea şi salvamontiştii din Bihor.

Alina Marescu a spus că două persoane au fost coborâte de către localnici şi pădurari pe braţe până într-o zonă unde se aflau maşini de teren.

UPDATE 22. 17 Ministerul Sănătăţii a transmis, printr-un comunicat de presă, că a luat toate măsurile pentru ca persoanele implicate în accidentul aviatic să primească tratament adecvat stării lor de sănătate. „S-a dispus Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj măsurile necesare pentru a acorda în cele mai bune condiţii serviciile medicale necesare. Preşedintele ANT, prof. dr Radu Deac a ţinut şi ţine legătura în permanenţă cu echipele de intervenţie de la faţa locului”, se arată în documentul citat.

După preluarea răniţilor de către echipele medicale, comunicarea medicală se va realiza de către  Dr Hadrian Borcea, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj de către doamna Dr Adela Golea, şef al Unităţii de Primiri Urgenţe.

UPDATE 21.55 Una dintre victime este coborâtă pe braţe de oameni de pe Muntele Petreasa, care are peste 1.600 metri altitudine, unde s-a prăbuşit avionul. Cei care i-au găsit au fost pădurarii, alături de localnici.

"Se ajunge foarte greu cu SMURD-ul, e un teren greu accesibil, coboară cu cel care a fost rănit mai grav, oamenii îl coboară pe braţe", a spus Cornel Olar, pădurarul care şi-a coordonat colegii în misiunea de căutare, într-o intervenţie la un post de televiziune.

Pădurarul a mai precizat că Adrian Iovan, pilotul, "este în stare critică", iar asistenta este şi ea rănită mai grav. Până la această oră, medicii SMURD nu au reuşit să ajungă la locul accidentului, din cauza terenului accidentat.

Gheorghe Giurgiu, unul dintre localnicii din judeţul Alba care l-a însoţit pe pădurarul care a găsit răniţii, a declarat corespondentului Mediafax că starea victimelor "nu este prea bună".

"I-am găsit, nu sunt într-o stare prea bună, vă daţi seama. Acum le facem foc pentru că le este frig. Sunt şapte persoane, iar o femeie este într-o stare mai gravă", a spus Giurgiu.

UPDATE 21.35 Surse medicale au precizat, pentru Mediafax, că răniţii au fost găsiţi de un pădurar care cunoaşte zona şi care a transmis coordonatele echipelor de salvatori.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Bălaş, în jurul orei 21.30 la numărul de urgenţă 112 a fost primit un apel de la un pădurar care căuta în zona Petreasa şi care a găsit epava avionului şi victimele la limita judeţelor Cluj şi Alba.

"Au fost găsite avionul şi victimele, iar acum toate echipele se îndreaptă spre locul respectiv, având de parcurs aproximativ un kilometru până la locul respectiv", a spus Alina Bălaş.

UPDATE 21.20 Salvamontiştii au ajuns la epava avionului şi la cele 7 victime, după aproximativ 5 ore de la aterizarea forţată. Urmează ca salvatorii să organizeze evacuarea victimelor de pe munte şi transportul la spital.

UPDATE 21.00 Şeful IGSU, colonelul Ion Burlui, a declarat că în urmă cu 15 minute a vorbit cu un medic dintre cei aflaţi în avion şi nu sunt persoane încarcerate, însă două au fracturi, una dintre ele fiind în stare de inconştienţă.

Victor Zota, care are informaţii mai vechi, din jurul orelor 20.20, a declarat pentru Mediafax că două persoane se aflau în stare de inconştienţă.

UPDATE 20.50 Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de căutare-salvare. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliţiei, echipe de salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni, informează MAI.

"Aceste forţe sunt deja în deplasare, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condiţiile de la faţa locului sunt foarte greoaie – zăpadă care pe alocuri depăşeşte 50 de cm, teren împădurit, în pantă, vizibilitate redusă", se arată în comunicatul de presă.

UPDATE 20.35 Victimele sunt disperate şi sunt în stare gravă, a declarat Victor Zota, şeful Agenţiei Naţionale de Transplant, care ţine legătura cu medicii din avion.

Conform şefului ISU Alba, locul unde se află victimele nu a putut fi localizat exact, prin intermediul semnalului GPS, zona indicată fiind un areal destul de mare.

UPDATE 20.20 Premierul Victor Ponta a declarat într-o intervenţien televizată că victimele accidentului aviatic sunt "rănite foarte grav" şi că s-a reuşit localizarea lor cu aproximaţie. "Sper să îi găsească pe supravieţuitori", a spus Victor Ponta.

UPDATE 20.00 Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea (Cluj), Felician Petruţă, a declarat, luni seară, că informaţiile unde s-ar afla avionul cu cele şapte victime sunt neclare şi că este posibil ca aeronava să se afle în zona Fântânele, spre coada lacului, la 70-80 de kilometri de Pasul Ursoaia.

Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea a spus că la ora transmiterii acestei ştiri echipele de intervenţie caută, la pas, în toată zona Ursoaia, şi că la operaţiune participă şi aproximativ 200 de localnici.

El a precizat că în zonă, unde este zăpadă, terenul este foarte accidentat, cu pante de până la 45 de grade.
La rândul său, primarul localităţii Beliş, Viorel Crainic, afirmă că în zonă semnalul telefonic este foarte slab. El a mai spus, de asemenea, că temperatura este în jur de 0 grade Celsius.

Viorel Crainic a declarat corespondentului Mediafax că au fost formate mai multe echipe de căutare, suprafaţa care trebuie acoperită fiind de circa 10 kilometri pătraţi.

"Suntem în zona Poiana Horea, e o zonă greu accesibilă, cu zăpadă. Au fost formate mai multe echipe din jandarmi, salvamontişti, dar şi zeci de localnici din comunele Beliş şi Horea. Suprafaţa de acoperit este de circa 10 kilometri pătraţi. E o zonă dificilă, unde nu prea este semnal la telefon”, a spus Crainic.

UPDATE 19.40 Salvamontiştii se apropie de locul accidentului, fiind ajutaţi de localnici. "Ne aflăm undeva în zona Poiana Horii, Matişeşti, Ursoaia. Am abandonat maşinile şi mergem pe jos cu echipamentele. În 15-20 de minute îi localizăm", a declarat Lucian Forda, salvamontist care ia parte la operaţiunea de salvare, pentru Pro TV.

În zona respectivă este zăpadă şi locul accidentului se află într-o pădure, condiţiile de căutare fiind îngreunate.

Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă la operaţiunea de căutare a victimelor, spune că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este "până la brâu", iar ceaţa este foarte densă.

Potrivit sursei citate, la operaţiune participă zece salvamontişti din Vlădeasa împărţiţi în trei echipe, aceştia fiind ajutaţi şi de localnici, care cunosc foarte bine zona.

Salvamontiştii au tărgi montane, însă din păcate, în zonă zăpada este până la brâu, ceaţa este foarte densă, iar ei se pot orienta foarte greu chiar şi în condiţiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină.
El a mai spus că echipele de căutare încearcă să facă zgomote pentru a fi auzite de către victime.

UPDATE 19.15 "Prima oară am crezut că e o glumă, nu am crezut că un om care salvează oameni poate păţi aşa ceva", a povestiti dr. Daniela Safta, directoarea spitalului Elias, care a fost anunţată de la locul accidentului de către dr. Valentin Calu, una dintre victime.

Referindu-se la condiţiile grele de la locul accidentului - pădure, frig, şi la faptul că victimele ar putea suferi de hipotermie în plus faţă de fracturile suferite, Daniela Safta a mai spus că se bazează "pe tinereţea lor, pe vigoarea lor, pe faptul că ei au salvat vieţi până acum".

UPDATE 18.45 Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat că echipele de intervenţie au coordonatele exacte ale locului unde a aterizat forţat avionul medical, însă zona este foarte greu accesibilă şi este foarte greu de ajuns la victime, care sunt în viaţă.

"Zona este foarte greu accesibilă. Noi avem coordonatele perfecte ale aeronavei, ştim exact unde sunt, pentru că orice aeronavă emite un semnal permanent asupra acestora. Este foarte greu de ajuns la ei", a spus Frâncu, adăugând că zona este muntoasă şi împădurită, iar în plus ceaţa este densă.
La operaţiunea de salvare iau parte echipe ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj, Alba şi Bihor.

Conform unor surse medicale, unul dintre medicii din avion, care se poate mişca, a găsit o lanternă şi încearcă să semnalizeze echipelor de intervenţie locul unde se află avionul.

UPDATE 18.40 Toate cele şapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forţat, luni după-amiază, au fracturi şi răni, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

Toţi cei şapte sunt conştienţi, însă au suferit fracturi şi răni, iar majoritatea lor nu se pot mişca, au mai spus sursele citate.


La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de intervenţie, precum şi elicoptere SMURD, MAI şi ale Armatei, de la unitatea din Câmpia Turzii. Elicopterul SMURD s-a retras de la locul accidentului, din cauza ceţii.

Din primele informaţii ale ISU, pasagerii au fost răniţi, iar doi dintre aceştia se află în stare bună de sănătate

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat că în aeronavă erau şapte persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 şi a anunţat accidentul aviatic. Acesta este medic şi este cel care a acordat primul ajutor celorlalţi pasageri.

El a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri, mai multe ambulanţe se îndreaptă spre locul accidentului.

Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor.

Sursele citate au precizat că toate cele şapte persoane sunt în viaţă.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenţie de prelevare de organe.

Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, a declarat că în aeronava care a aterizat forţat se aflau cadre medicale de la Spitalul Fundeni, Elias, dar şi medici de la Oradea. "Cadrele medicale se îndreptau spre oradea pentru a preleva un ficat", a spus Zota.

La 9 ianuarie 2006, patru persoane, între care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma, şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Iaşi.

Citește și: