16978 vizualizări 6 nov 2015

Ultimele date referitoare la starea victimelor din Clubul Colectiv indică un număr de 130 de pacienţi încă internaţi în spitalele din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Dintre aceştia, 83 sunt în stare critică şi gravă. Lupta pentru viaţă rămâne una contracronometru pentru ei pentru că cele 7 zile scurse de la tragedie nu sunt o garanţie pentru supravieţuire. Intervalul în care un pacient  poate ieşi din starea critică fiind între 5 şi 30 de zile, perioadă în care posibilitatea de a interveni decesul este de 50%. Pericolul nu dispare iar raportul viaţă-moarte 50% - 50% se menţine pe durata întregii luni.

Până acum un singur rănit în stare gravă a fost transportat în Israel pentru tratament.

La şapte zile de la tragedie, autorităţile recunosc pentru prima oară că sunt depăşite de situaţie, iar o parte dintre răniţi vor fi trimişi în străinătate cu avioane ale armatei. Belgia, Olanda, Germania, Israel şi-au exprimat intenţia să preia o parte dintre pacienţii răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, urmând ca aceştia să fie transportaţi, în principal, cu avioanele Spartan ale MApN, România având în prezent 51 de paturi pentru arşi din care jumătate au ventilaţie.

"Numărul este de 51 de paturi la nivel de Bucureşti şi 300 de paturi de chirurgie plastică. (...) Sunt pacienţi care, în mod normal, sunt consideraţi cu o patologie total aparte, mult mai gravă decât cei cu arsuri obişnuite, de data aceasta vorbim chiar de o situaţie atipică şi, pentru nivelul şi capacitatea României, numărul de pacienţi care a rezultat din acest accident este mult mai mare. (...) Nicio ţară, asta îmi spunea colegul nostru francez şi colegii israelieni, nicio ţară din Europa nu are o astfel de capacitate pentru un număr atât de mare de pacienţi deodată", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, joi, la Palatul Victoria.

La ora actuală, din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii, în spitalele din Bucureşti şi din judeţul Ilfov sunt internate 130 de victime ale incendiului din Clubul Colectiv, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă. Dintre aceştia, 83 de pacienţi sunt în stare critică şi gravă.

Datele pentru fiecare unitate sanitară:

Spitalul de Arşi – 25 de pacienţi internaţi

Spitalul Bagdasar Arseni – 21 internaţi

Spitalul Grigore Alexandrescu – 7 pacienţi internaţi

Spitalul Sfântul Ioan – 7 pacienţi internaţi

Spitalul Elias – 14 pacienţi internaţi

Spitalul Militar Central – 12 pacienţi internaţi

Spitalul Sfântul Pantelimon – 4 pacienţi internaţi

Spitalul de Urgenţă din Bucureşti – 14 pacienţi internaţi

Spitalul Universitar – 18 pacienţi internaţi

Spitalul Dimitrie Gerota – 2 pacienţi internaţi

Spitalul Agrippa Ionescu – 6 pacienţi internaţi

În vreme ce ei luptă pentru viaţa lor, în stradă zeci de mii de oameni cer schimbarea radicală sistemului. Despre Colectiv şi ce s-a întâmplat acolo în urmă cu o săptămână se pomeneşte doar sporadic. Câteva pancarte răzleţe, un moment de reculegere pe seară şi câteva scandări „Colectiv! Colectiv!”. Se fac liste cu revendicări, iar oamenii se răfuiesc în lipsă cu liderii politici. Nicăieri „o celulă de criză” pentru cei care se luptă pentru viaţa lor. Doar pe Facebook, prietenii lor se mobilizează.

Gândul vi-i prezintă mai jos pe câţiva dintre răniţii, identificaţi pe Facebook din postările părinţilor, prietenilor, rudelor. Sunt tineri, frumoşi şi au nevoie în continuare de ajutor.

Fraţii Nicolle şi Alex Şerban. Ambii sunt internaţi în spitalul Elias în stare gravă. Nicolle, potrivit postărilor prietenilor săi de pe Facebook, a ieşit din coma indusă. Fratele său rămâne în stare extrem de gravă, a intrat în stop cardiorespirator, reuşind însă să fie resuscitat şi, ulterior, operat pentru a doua oară.

Radu Damian, Christian Alban şi Golu Tudor sunt toţi trei membri ai trupei Axial Lead. „Până la ora actuală starea băieţilor s-a îmbunătăţit puţin faţă de ieri. Tudor este stabil şi reacţionează bine la tratament, Radu este deasemenea stabil şi cu o stare mai bună decât ieri, iar cu Christi am reuşit să vorbim astăzi, este conştient dar cu dureri destul de mari. Putem doar să fim optimişti şi să sperăm ca se vor reface repede şi fără urmări. Să fim tari pentru ei...”, scrie pe pagina de Facebook a trupei.

Christian Alban

UPDATE DECEDAT Golu Tudor

Sora sa a postat următorul mesaj pe Facebook: „Fratele meu este în stare gravă la spitalul municipal în urma incendiului din club Colectiv. Vă rog din suflet pe cei care puteţi dona sânge să donaţi mâine la centrul de donare şi transfuzii pentru Tudor Golu. Mulţumesc!”

UPDATE DECEDAT Istrate Claudiu Bogdan, 22 de ani. Tatal său scrie pe Facebook cerând oamenilor să doneze sânge: „Dragi prieteni, Va scriu în numele lui Bogdan, pentru ca din păcate el o vreme nu poate fi activ pe fb. Va roagă sa faceţi un efort şi sa donaţi sânge pentru el. Viata lui depinde de acest ajutor. Mulţumesc, Tatăl lui Bogdan”. Şi mama sa face un apel disperat pentru ajutor: „Dragi prieteni, Bogdan are MARE nevoie de sange! Starea lui este grava... prognosticul medicilor e rezervat. Urmeaza zile critice pentru el... Va rog sa fiti alaturi de el la greu! IMPORTANT! Puteti dona orice grupa, specificand ca este pentru Claudiu Bogdan Istrate, internat la Spitalul Bagdasar Arseni.Va suntem recunoscatori pentru ajutor.”

UPDATE DECEDATĂ. Teodora Maftei, fotojurnalist. Costin Stucan, redactor şef la Prosport: „Jurnalistul sportiv Teodora Maftei este internată la terapie intensivă cu arsuri severe, întinse pe o suprafaţa mare din corp. Starea ei este gravă, însă e stabilă, iar doctorii o ţin sub sedative pentru durerile atroce. Pentru Teo, un fotograf pasionat şi talentat care se afla în prima linie în club, lângă scenă, pentru a prinde emoţia unui concert rock, durerile şi lupta nu sunt noi. E o veterană. "Uneori e nevoie să mori puţin ca să simţi cu adevărat că trăieşti", mărturisea ea în urmă cu câţiva ani pentru Perfecte.ro. Nu e un citat de genul celor care-ţi umplu dimineaţa contul de Facebook. Teo a suferit şapte intervenţii chirugicale, dintre care trei pe creier, pentru ameliorarea simptomelor unui sindrom care încearcă să alieneze o tânără trecută de 30 de ani”

Teodora Maftei este cea care a fost tranferată în Israel pentru tratament.

Cătălin Ilniţchi.  Este inginer pe ofertare la o companie din Bucureşti. Astăzi, o colegă de serviciu a lui ne-a informat că el se află la Spitalul Floreasca, este stabilizat, însă are nevoie mare de sânge. Are arsuri pe 15% din suprafaţa corpului şi pe căile respiratorii. Este ventilat mecanic, pentru a diminua durerea. Familia este alături de el la spital. Cătălin a ieşit singur din Colectiv, era în al doilea rând, lângă scenă.

Corina Gabriela Ioniţă: „Corina noastră nu e bine. E în comă indusă. Starea i s-a înrăutăţit. Arsurile sunt de 40% pe suprafaţa corpului, scuipă negru, vomită, şi-a pierdut cunoştinţa de câteva ori. Acum prietenii ei sunt la Elias, am vorbit la telefon cu Radu şi Andreea. Vă rog pe toţi cei care ştiţi despre cine vorbesc să ne unim şi s-o ajutpm pe cât putem. Marea rugăminte a ei e să avem grijă cât e în spital de pisicuţa ei.” Acest mesaj a fost postat de o prietenă a Corinei pe Facebook după ce starea fetei s-a înrăutăţit. Corina are 30 de ani şi este absolventă a Academiei de Poliţie. În urmă cu câteva săptămâni, tânăra a postat pe pagina ei de Facebook o poezie a lui Mihai Eminescu.

UPDATE DECEDAT Liviu Zaharescu, fotograf. „Stay strong my brothers.... RIP to all those who have fallen..!!! May the force be with you, always!” „Fii tare, Liviu. Mai avem concerte de vazut, beri de baut si muulte multe poze de facut!!...Asteptam veste cea buna!\m/”, sunt câteva dintre mesajele transmise pe pagina de Facebook a lui Liviu.

Cristian Răducanu, toboşar la Mazdrunka. Are arsuri pe 45% din corp. Din punct de vedere fizic el va fi operat zilnic, curăţat, să sperăm că va avea corpul suficient de puternic să reziste şi să sperăm că nu vor apărea complicaţii în următoarele zile, care sunt critice. Ne rugăm non stop la Dumnezeu, el este singurul care poate lua decizii, medicii de la spitalul Militar sunt extraordinari şi fac tot ce pot, le mulţumim!!! Şi spun în continuare... mă uit în ochii Irinei (care ştie că tati e la serviciu în deplasare), e veselă şi plină de iubire şi NU CRED că Dumnezeu vrea să îl ia pe tati de lângă ea”. scrie soţia sa pe Facebook.

„Cristian Răducanu a trecut ca prin minune printr-o stare critică (unde ar fi fost ceva la cap). S-a trezit din coma indusă şi respiră singur. Am vorbit cu el de două ori. I-am zis să fie pozitiv, că totul va fi bine şi să se bucure că e în viaţă. Zilele critice vor fi a treia şi a patra, când vom vedea dacă are arsuri interne. Are 45% arsuri pe corp. Nu putem decât să ne rugăm. Dumnezeu e singurul care poate face ceva”, spune un alt prieten al toboşarului.

UPDATE DECEDAT Alex Aliman. Este în stare gravă. Prietenii fac apel pe Facebook să se doneze sânge şi piele.  „Incepand de maine va puteti duce la Spitalul Floreasca pentru a dona sange (grupa A2 sau 0) - Va rog sa specificati ca doriti sa donati pentru Aliman Alexandru Dan. De asemenea, cine doreste sa doneze piele va trebui sa mearga la Spitalul Floreasca”, scrie unul dintre ei.

Ionuţ Sălăjan, 41 de ani. Soţia sa, Alina, scrie pe Facebook că starea sa s-a mai îmbunătăţit. A fost operat de câteva ori până acum. Sotia sa a povestit şi care era starea iniţială a lui Ionuţ: „Ionut a avut ghinionul sa fie printre victimele tragediei din club. A fost operat, are arsuri pe fata, mâini si torace...l-am vazut, si înainte de operaţie si după. Înainte era negru nici nu l-am recunoscut. După operaţie am reuşit sa intru la reanimare si să-l vad. Nu pot sa va spun cum arata...era conştient, am vorbit cu el dar e pe morfina ca are dureri. Doamne ce am văzut acolo. E tragic. Va rog sa va rugaţi lui Dumnezeu pt toţi sa supravieţuiască”

Cristian Matei „Mumu”. Fotografia de mai jos este chiar din timpul concertului din Colectiv, înainte să se dezlănţuie iadul. Este editor la stirileprotv.ro.

„Mumu a ieşit din club, dar prea târziu. A ajuns la spitalul Bagdasar Arseni, unde este şi astazi, cu 50% arsuri pe suprafaţa corpului. Noi îl stim însă ca pe un luptător, ştim că încăpăţânarea sa o să-l ajute şi acum şi o să se întoarca la munca, să ne binedispună cu umorul său atât de special”, scriu colegii săi.

Andrei Găluţ este vocalul trupei Goodbye to Gravity care îşi lansa albumul în Colectiv. Doi dintre colegii săi de trupă au murit. Este în stare gravă la Spitalul Elias, cu arsuri şi intoxicaţie cu fum, fiind ventilat mecanic şi în comă indusă.

UPDATE DECEDATĂ Mădălina Strugaru: A mers în club Colectiv cu prietenii ei, printre care se numără Andrei Găluţ, solistul formaţiei Goodbye to Gravity, dar şi jurnalista Teodora Maftei, rănită şi ea în incendiu. A fost internată la Spitalul Floreasca, în stare stabilă.

Bogdan Florin Popa, internat la Universitar, este intubat, nu are foarte mari arsuri exterioare, cea mai gravă problemă fiind arsurile căilor respiratorii superioare. Fratele său face apel, pe Facebook, la prieteni să doneze sânge: Fratele meu este momentan intubat, anesteziat. Este stabil faţă de momentul în care a ajuns la spital. Arsurile lui exterioare nu sunt foarte grave. Are puţin pe pomeţi, pleoapă, cap (porţiune mai mare), mâini, burtă şi coapse. Principala lui problemă reprezintă arsurile ale căilor respiratorii superioare.Tata şi-a dat acordul pentru procedura de traheostomie.Momentan nu este nevoie de ea. Unde voiam să ajung: are nevoie de orice donaţie de sânge pentru plasmă. Grupaluieste 0 rh +”

Marin Mario Cezar, 33 de ani. A ajuns la spitalul Bagdasar cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului. „Dragi prieteni,asa cum ati vazut ca s-a tot scris,Cezar este in stare grava dar stabila deocamdata la Spitalul Bagdasar.Are arsuri pe 40%din suprafata corpului,gradul 3.Nu este intubat,nu a fost deloc,este si a fost tot timpul constient.”, scrie pe Facebook unul dintre prietenii săi.

Cătălin Scânteie şi Sanda Scânteie. Cătălin este chitaristul trupei rock Hatemode şi a mers la concertul din Colectiv cu soţia sa, Sanda Scânteie. Conform relatărilor prietenilor de pe Facebook, sunt internaţi la Spitalul Bagdasar, în stare relativ stabilă, Sanda având de suferit mai mult decât Cătălin. Prietenii susţin că s-au răzgândit să îşi ia şi copilul la concert, lucru considerat drept un mare noroc. Cu câteva ore înainte de concert, Cătălin încărca pe Facebook poze cu fiul său.

„I-am vizitat şi eu adineauri. Nu am putut sta mai mult de 2 minute. (nu mi s-a permis mai mult). O mătuşă de a Sandei a vizitat-o şi a vorbit cu ea. El este destul de energic. Ei nu pot comunica cu exteriorul aşa că vizitele sunt binevenite mai ales în zilele următoare când vor trebui să se recupereze”, scrie un prieten pe Facebook.

Un coleg de trupă de-al lui Cătălin confirmă luni că cei doi sunt în stare stabilă şi au şanse bune de recuperare.

Alexandra Furnea. Redactor la revista Maximum Rock şi fost redactor la ediţia online a ziarului România Liberă, Alexandra are 28 de ani. Este în stare stabilă, însă a suferit arsuri pe 25% din corp. 

„Dragilor, Alexandra vă mulţumeşte din suflet pentru gândurile bune. Starea ei este stabilă, dar este marcata profund de tot ceea ce a trăit. Are lacrimi în ochi când vorbeşte despre pierderea atât de tragică a prietenilor ei şi îi caută pe fiecare în parte în amintirile frumoase. Vrea să ştiţi că este o luptătoare şi în ciuda dramei prin care trece mai are putere să zâmbească”, a scris sora Alexandrei pe Facebook.

UPDATE DECEDAT. Alex Chelba. Este fotograf profesionist (alexchelba.com) şi este internat la Spitalul Pantelimon, în stare gravă.

„E nevoie de un SPECIALIST ÎN CHIRURGIE PLASTICĂ RECONSTRUCTIVĂ (SPECIALISTUL CARE SE OCUPĂ DE ARSURILE CĂILOR AERIENE:TRAHEE, PLĂMÂNI, ESOFAG). Pe lista pacienţilor de la Sf. Pantelimon, spital despre care am văzut că nu sunt foarte multe informaţii, este un prieten drag pentru mulţi oameni: Alex Chelba / Alex Chelba Photography. Căutăm pentru el un specialist foarte bun în chirurgie plastică reconstructivă (specialistul care se ocupă de arsurile căilor aeriene: trahee, plămâni, esofag). Dacă ştiţi astfel de specialişti, vă rugăm să daţi un semn! Direct la spital sau la ajutorcolectiv@gmail.com.”

Acesta este mesajul postat pe Facebook de o prietenă a lui Alex Chelba. Prietenii s-au mobilizat şi vor să facă totul pentru ca prietenul lor să îşi revină.

UPDATE DECEDATĂ. Serian Mavi. Are 25 de ani şi lucrează la Oracle, este de origine turcă. Conform unei utilizatoare de Facebook, sâmbătă ea se afla internată în stare gravă, intubată.

Oana Rotariu. Tânăra este din Piteşti şi lucrează la ING Asigurări, în Bucureşti. Ar fi nepoata senatorului PSD de Argeş Şerban Valeca, conform presei locale argeşene. Fata are arsuri de gradul 3 şi 4, pe 40% din corp şi arsuri ale căilor respiratorii, fiind supusă unei operaţii, conform unchiului ei.

„Trec prin momente sufleteşti de mare intensitate, pentru că am fost acolo în primele momente ale dramei, în faţa celor care ieşeau din clădire cu trupurile mutilate, lângă mulţimea de oameni în uniforme care se luptau să-i ţină în viaţă şi în cele din urmă, dar nu în ultimul rând, pentru a căuta o fată dragă sufletului meu, nepoata mea, fata cumnatului meu, drept pentru care cer îngăduinţă de la Dumnezeu, gânduri bune de la voi toţi pentru ca acest suflet să rămână lângă noi. Dumnezeu să vă protejeze pe voi toţi, pe copiii voştri şi, tot El, să ne dea nouă puterea”, a scris unchiul Oanei, Alexandru Grozav, pe Facebook.

Radu Sienerth. Tânărul are 21 de ani, studiază la ASE Bucureşti, la Marketing şi este din Petroşani. A luat parte la programul de Internship al Guvernului României, lucrând ca intern la Ministerul Economiei. Conform presei locale, el ar fi fiul fostului şef al minei Livezeni, Ioan Sienerth, şi ar fi suferit arsuri grave, inclusiv ale căilor respiratorii.

UPDATE DECEDAT. Cristian Florin Popescu. Bodyguard la clubul Colectiv, tânărul se află grav rănit la Spitalul SRI. Părinţii săi ar fi decedaţi, astfel că pe Facebook circula un apel pentru găsirea unor rude de-ale acestuia, care să îl ajute.

„Apel umanitar! Prietenul nostru drag Popescu Florin Cristian, fiul asistentei Bibi Iordănescu, este una dintre victimile teribilului incendiu. Din păcate, părinţii au decedat si nu cunoaştem nicio rudă sau un prieten apropriat. Este internat în stare foarte gravă la Spitalul SRI.( Terapie Intensiva). Vă rugăm frumos să ne ajutaţi cu distribuirea acestui mesaj!. Doar dacă suntem mai mulţi mesajul este văzut şi reuşim sa informăm în timp corespunzător familia. Ajutaţi-ne să îl salvăm!”.

Mircea Băcanu, 25 de ani. Are arsuri pe mâini şi cap. Este conştient, potrivit prietenilor.

Chiriac Andreea

Miluţă Flueraş este fotograf, iar stare sa este gravă.

CLARICE DINU, CRISTINA ANDREI, MARIA BÎRNAURE, NARCIS POPESCU, ANDREI LUCA POPESCU.

 

Citește și: