Corina VÂRLAN
4262 vizualizări 3 nov 2013

Protestatarii care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au ieşit din nou în stradă, duminică, pentru cea de-a zecea săptămână de manifestaţii. Ei şi-au dat întâlnire la ora 17:00, în Piaţa Universităţii, de unde au pornit în marş spre Palatul Cotroceni. De acolo, protestul s-a mutat în zona complexului studenţesc Grozăveşti-Regie.

Proteste similare au loc şi la Cluj, Alba Iulia şi Cîmpeni.

gândul transmite LIVE TEXT de la eveniment.

UPDATE 22:40 Cei 100-150 de protestatari care au mai rămas la Universitate îşi fac poze la statui şi au format din mai multe hârtii cuvântul „Bucureşti”.

UPDATE 22:15 Protestatarii încep să ajungă la Universitate, unde sunt aşteptaţi de cordoane de jandarmi şi de maşini de intervenţii. Jandarmii îi îndeamnă pe oameni să treacă de pe carosabil pe trotuar şi îi îndrumă spre statui, prin spatele Muzeului de Istorie al Bucureştiului. În zona Universităţii se circulă normal.

UPDATE 22:05 Un protestatar se ceartă cu un negociator şi susţine că poliţiştii sub acoperire i-au pulverizat spray lacrimogen în gură.

UPDATE 22:00 Confruntare între un grup de manifestanţi şi jandarmi. Un bărbat a fost luat de jandarmi cu duba. Protestatarii au încercat fără succes să oprească maşina jandarmilor. Oamenii strigă „indignaţi, nu manipulaţi” şi se regrupează, pentru a merge spre punctul de plecare, respectiv Universitate.

UPDATE 21:50 Protestatarii au ajuns în Piaţa Unirii şi strigă: „Nu plecăm, nu capitulăm!”. Traficul este blocat pe toate benzile în faţa centrului comercial Unirea. Oamenii au aprins torţe în mijlocul intersecţiei şi strigă „fără violenţă”.

UPDATE 21:35 Manifestanţii se îndreaptă spre Parlament, pe Bd. Libertăţii. La unul dintre protestele trecute, protestatarii au format un lanţ uman în jurul Casei Poporului.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax

UPDATE 21:20 Oamenii au trecut de Parcul Izvor. Traficul este blocat pe sensul către Piaţa Unirii.

UPDATE 21:10 Protestatarii se îndreaptă spre Izvor.

UPDATE 20:50 Manifestanţii strigă: „Ale, ale, vă rugăm să ne scuzaţi, nu suntem intimidaţi” şi „Jandarmeria apără hoţia”. Tot sensul de mers spre Piaţa Eroilor este blocat.

UPDATE 20:45 Un cordon de jandarmi îi conduce pe protestatari pe două benzi din cele trei de sens, pentru a lăsa o bandă traficului rutier.

UPDATE 20:30 Protestatarii au ieşit din complexul Regie şi merg pe Splaiul Independenţei, spre Grozăveşti. Traficul este blocat pe acest sens de mers.

UPDATE 20:10 Ajunşi în faţa Clubului Maxx, protestatarii le cer studenţilor să iasă din cămine. Studenţii se uită pe geam din camera de cămin, dar nu se alătură manifestaţiei.

UPDATE 19.45 Grupul de protestatari se îndreptă spre Regie. Stundeţii au ieşit la ferestre. Se scandează "Solidaritate!" şi "Veniţi cu noi!".

UPDATE 19.37 Protestatarii au ajuns în dreptul căminelor studenţeşti din Grozăveşti. Se scandează "Veniţi cu noi! Ieşiţi din cămine, ca să fie bine!" şi "Ce vrem noi e şi pentru voi!"

UPDATE 19.29  Manifestanţii au ajuns pe Splaiul Independenţei, în apropiere de Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport. Traficul este blocat doar pe sensul de mers spre Grozăveşti-Regie.

UPDATE 19.21 Negociatorii s-au depărtat de cordonul de jandarmi şi se plimbă printre protestatari. Grupul merge acum pe lângă gardul Cotroceniului. Un protestatar îi spune unui negociator: "Să îi transmiteţi din partea noastră La mulţi ani! cu executare!".  În dreptul Grădinii Botanice, jandarmii au blocat trecerea manifestanţilor, astfel că aceştia merg acum spre Eroilor.

UPDATE 19:18 Manifestanţii au ajuns la poarta principală a Palatului Cotroceni, unde se află şi un cordon de jandarmi. Se scandează "Demisia!" şi "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu!". De asemenea, protestatarii strigă "Ieşi afară, javră ordinară! şi "Uniţi salvăm Roşia Montană!".

UPDATE 18:50 Primii protestatari ajung lângă Facultatea de Drept. Alte trei troleibuze şi două autobuze sunt blocate pe traseu. Se scandează: „Nu plecăm, nu capitulăm”.

UPDATE 18:40 Protestul este condus de un grup de biciclişti. Se scandează: „trădarea de ţară în aur se măsoară” şi „ce vrem noi e şi pentru voi”. Până acum, sunt patru troleibuze blocate, de pe liniile 61, 66, 69 şi 91.

UPDATE 18:30 Mai multe troleibuze au rămas blocate pe Bd. Elisabeta, pe traseul protestului.

UPDATE 18:20 Banner: „Mii de caschete şi bulane păzesc la proteste. Hoţii fură din păduri, vamă, guvern şi parlament. Incompetenţă? Nu, trădare”. Protestatarii au pornit pe Bd. Elisabeta spre Cişmigiu. Scandează: „Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti”.

UPDATE 18:00 Sfatul unuia dintre organizatori, rostit la megafon: „Haideţi să fim paşnici, aşa cum am fost de la bun început”. Potrivit jandarmilor, sunt aproximativ 800 de protestatari, aflaţi încă la Universitate.

UPDATE 17:50 Protestatarii au bannere şi pancarte cu mesaje ecologiste şi anti-RMGC. Oamenii scandează împotriva întregii clase politice.

UPDATE 17:30 La fel ca în cazul celorlalte proteste de până acum, oamenii scandează „uniţi salvăm toată România”, „uniţi salvăm Roşia Montană” şi „nu corporaţia face legislaţia”. Numărul protestatarilor e în creştere.

UPDATE 17:00 La Universitate sunt acum aproximativ 100-150 de persoane, care nu scandează şi nici nu au pancarte. Unele persoane au tricolorul la ele.. Câţiva jandarmi îi urmăresc de la distanţă.

UPDATE 16:20 Deocamdată, în zona de întâlnire a protestatarilor sunt până la 30 de persoane. Totuşi, există o desfăşurare semnificativă a forţelor de ordine. Sunt mai multe dube ale Jandarmeriei, precum şi patru negociatori care aşteaptă protestul.

Persoanele care vor participa la acest marş vor interzicerea mineritului pe bază de cianură în România, respingerea acordului de mediu, demisia şi anchetarea lui Victor Ponta, Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi lui Gheorghe Duţu şi înscrierea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

Manifestări similare au avut loc în ultimele două săptămâni şi în alte oraşe din ţară, precum Cluj şi Piteşti.

Citește și: