Tatiana Pascovschi
22107 vizualizări 6 mar 2019

Cei 23 de părinţi, semnatari ai comunicatului de presă transmis Mediafax, îl acuză pe Ionel Tarnoveski, tatăl elevului care a făcut publică o lucrare corectată ”greşit” de învăţătorul copilului său, că ar fi acţionat cu rea-voinţă pentru a-l denigra. Ei adaugă că părintele a avut o atitudine agresivă faţă de dascăl şi că acesta nu participă la întâlnirile organizate periodic la şcoală.

”În data de 26 octombrie 2017, domnul Tarnoveski Ionel, a intrat în lasă, a ţipat la domnul învăţător şi i-a adresat cuvinte urâte, jignitoare, fiind foarte violent, atât fizic, cât şi verbal”, afirmă părinţii elevilor de la Colegiul „Mihai Eminescu”.

Aceştia au făcut public exerciţiul integral pe care ar fi trebuit să îl rezolve elevii. Enunţul exerciţiului era: ”Copiaţi, apoi corectaţi textul alcătuit de Maria după ilustraţiile din manual”.

Textul integral al exercişiului

Astfel, copii aveau de transcris un text cu greşeli, pe care apoi să îl scrie din nou corect, iar din fotografiile făcute publice de tatăl elevului, rezultă că exerciţiul scris de copil este incomplet şi greşit rezolvat. În loc să-l copieze cu greşeli şi apoi să-l corecteze, băiatul l-a scris direct corectat.

Totodată, părinţii elevilor îl acuză pe Ionel Tarnoveski că ”a expus copiii unei stări de tensiune şi traumă psihică” şi anunţă că se vor adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi pentru a lua măsuri legale pentru ”înlăturarea acestui factor destabilizator”.

De asemenea, aceştia critică antepronunţarea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care ”fără a verifica informaţiile, a contribuit la tăvălugul pe care mass-media l-a antrenat împotriva acestui dascăl”.

Şi reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi îi iau apărarea învăţătorului de la Colegiul „Mihai Eminescu”, invocând o abordare ”rău-voitoare”.

USLIP Iaşi a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că exerciţiul efectuat de învăţător trebuie cercetat în integralitate, deoarece scoaterea din context poate duce la interpretări eronate.

”Chiar dacă am putea vorbi de o greşeală a cadrului didactic, ni se pare inadmisibilă maniera de a aduce în faţa opiniei publice viaţa profesională a unui om pentru a fi lovită cu ”pietre”, afirmă reprezentanţii USLIP Iaşi.

Potrivit documentului, până în prezent, cariera dascălului a fost ”ireproşabilă”, fiind respectat deopotrivă de colegi, părinţi şi elevi.

Totodată, reprezentanţii USLIP vorbesc despre ”derapaje comportamentale” în cazul tatălui elevului a cărui lucrare a fost corectată greşit, fiind invocat chiar ”un istoric al relaţiei şcoală-părinte marcat de violenţă din partea ultimului”, precum şi faptul că acesta ar fi fost ”în atenţia organelor de cercetare pentru agresiuni la adresa cadrelor didactice”.

 

Citește și: