Andrei Dumitrescu - Mediafax
Adrian Dumitrache - Mediafax
31280 vizualizări 14 mai 2014

Directorul general şi alţi peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectaţi de anchetatori de implicare în falsificare de poliţe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ancheta vizează mai multe persoane, printre care ar fi şi directorul general al societăţii de asigurare Omniasig, precum şi toţi directorii de sucursale şi directorii de vânzări. Infracţiunile vizate sunt cele de abuz în serviciu şi fals intelectual

Cercetările nu vizează şi clienţi ai Omniasig, aceştia fiind consideraţi cumpărători de bună-credinţă.

Conform surselor citate, atunci când un client se prezenta pentru a-şi încasa poliţa de asigurare, reprezentanţii societăţii îl despăgubeau, evitând astfel controale generate de eventualele reclamaţii ale unor clienţi nemulţumiţi.

În acest dosar, procurorii au făcut, miercuri, 49 de percheziţii simultane la sedii centrale şi sucursalele societăţii. La acţiune au participat şi aproximativ o sută de ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Investigare a Fraudelor, cu suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

"'ASF a luat act de comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind percheziţiile derulate la o societate de asigurarări. Pe măsură ce Parchetul va oferi mai multe informaţii, ASF va dispune măsurile care sunt în competenţa sa", a transmis ASF remis MEDIAFAX.

Poliţiştii estimează că de la sediile Omniasig vor fi ridicate, în urma percheziţiilor de miercuri, "mai multe camioane de acte", urmând ca, în zilele următoare, să fie audiaţi şi directorii societăţii.

Potrivit ZF, Omniasig, a doua companie din piaţa asigurărilor generale, a subscris anul trecut prime în valoare de 881 milioane de lei (200 mil. euro), cu 14% sub nivelul din 2012, pe fondul restructurării portofoliului de asigurări auto, care reprezintă circa 60% din afacerile asigurătorului. Compania controlată de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG) nu a precizat valoarea rezultatului înregistrat anul trecut, cel mai probabil fiind vorba de o pierdere pentru al treilea an consecutiv. Omniasig raportase o pierdere de 228 milioane de lei în anul 2012, pe fondul creşterii costurilor cu daunele şi în contextul cheltuielilor excepţionale generate de procesul de fuziune cu BCR Asigurări.

Omniasig: Unicul obiect al verificărilor îl constituie situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe

Unicul obiect al verificărilor desfăşurate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de companie în a doua jumătate a anului 2013, a anunţat miercuri Omniasig.

"Unicul obiect al acţiunii de verificare desfăşurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de compania noastră în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD. Compania noastră va colabora pe deplin şi va pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate. În acelaşi timp, am demarat o investigaţie internă pentru a lămuri în întregime această situaţie", se arată într-un comunicat al Omniasig.

Activitatea curentă a Omniasig nu este în niciun fel perturbată de aceste verificări, se mai spune în comunicat.

Perioada pentru care se face verificarea poliţelor emise de Omniasig se suprapune cu modificarea legislaţiei pentru poliţele obligatorii de locuinţe. 

Astfel, Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificată la finele lunii iulie.

De la acea dată, societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Potrivit Mediafax, după apariţia noilor reglementări, Allianz-Ţiriac, Omniasig, Asirom şi alţi 17 asigurători au semnat parteneriate cu PAID pentru distribuirea poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei

Conform reglementărilor din iulie 2013, adoptate prin Legea 243/2013, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD - poliţa de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Şeful Direcţiei de Investigarea Fraudelor: Verificăm peste un milion de documente de la societatea de asigurare

Şeful Direcţiei de Investigarea Fraudelor, Alexandru Ioniţă, a declarat miercuri că în ancheta privind societatea de asigurare vor fi verificate peste un milion de documente, urmând să se stabilească modul de operare şi gradul de vinovăţie al persoanelor implicate.

"Suspiciunile pe care noi le avem privesc realitatea şi modul de întocmire al poliţelor de asigurare, pentru care pot să vă spun faptul că nu există nicio suspiciune privind reala lor şi corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de aceste poliţe, deci persoane care au beneficiat în mod corect şi de bună-credinţă. Verificările noastre vizează ridicarea acestor documente", a spus şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Române, într-o conferinţă de presă privind percheziţiile care au fost făcute miercuri la sedii centrale şi sucursale ale Omniasig.

Întrebat câte poliţe de asigurare în cazul cărora ar exista suspiciuni vor fi verificate de anchetatori, Ioniţă a spus că este vorba de "peste un milion de documente".

Întrebat când a fost demarată ancheta, Ioniţă a spus că verificările au început la jumătatea anului 2013, dar s-au făcut în prezent, atât în Capitală, cât şi al nivelul serviciilor judeţene de investigare a fraudelor. Potrivit lui Ioniţă, anchetatorii au fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii în această anchetă.
Întrebat despre modul de operare şi în ce au constat ilegalităţile în acest caz, Ioniţă a spus că nu poate oferi detalii la acest moment, ancheta fiind demarată doar pe baza unor suspiciuni. El a precizat că modul de operare va fi stabilit cu precizie doar după centralizarea documentelor ridicate în urma celor 49 de percheziţii şi evaluarea acestora de către anchetatori.

Surse judiciare au declarat pentru gândul că reprezentanţi ai Omniasig au antedatat contracte de asigurare aferente poliţelor de asigurare obligatorii pentru locuinţe, vândute din a doua jumătate a anului 2013, iar prejudiciul creat PAID - Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, care emite asigurările obligatorii pentru locuinţe - este estimat la sute de mii de euro. 

Cei mai mari acţionari ai PAID sunt Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni. Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

 

Citește și: