Letitia Provian
5575 vizualizări 29 mar 2016

Conflictul dintre Nicolae Manolescu şi Eugen Simion a izbucnit după ce un grup de disidenţi conduşi de Cristian Teodorescu şi Florin Iaru a fost exclus din Uniunea Scriitorilor. Într-o declaraţie pentru Mediafax, Eugen Simion a spus că excluderea „facţioniştilor” îi aduce aminte „de procesele din timpul stalinismului”. El a precizat că, personal, a fost suspendat din Uniune, pe motiv că nu şi-a plătit cotizaţia, şi nu exclus aşa cum anunţase Teodorescu.

.Am fost suspendat. M-au suspendat că am întârziat să plătesc cotizaţia. Nu m-a căutat nimeni, nu m-a întrebat nimeni înainte de a mă suspenda şi am aflat că există o comisie de monitorizare. N-o să mă sinucid din cauza asta. S-a întâmplat anul trecut. Am rămas aşa. N-am răspuns la chestia asta. Fostul meu coleg şi prieten, Manolescu, coleg de Academie, a găsit că aşa e bine. Sper ca USR să devină mai puternică şi mai bogată prin această suspendare a mea.”, a spus Simion.

 „Sunt prostii. Am mai auzit. El a declarat că a fost exclus. E un tâmpit. Puteţi să daţi pe post chestia asta. Nu l-a exclus nimeni, iar suspendarea este o formă statutară dacă nu-şi plăteşte cotizaţia. Vine, şi-o plăteşte, rămâne în...dar n-are drept să voteze. Atâta tot. Cum să-l exclud pe Eugen Simion din Uniune? E o prostie. Nu ştiu de ce profită de chestia asta. Puteţi să daţi asta pe post: că eu am zis că e un tâmpit”,  fost reacţia preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu.

De asemenea, Nicolae Manolescu a lămurit şi situaţia lui Nicolae Breban, care a declarat tot luni, pentru MEDIAFAX, că a fost exclus din USR, comentând că „ei se ocupă cu fleacuri acolo, dau lumea afară, fac şedinţe, ca pe vremea comunismului”

 „Nici măcar nu ştiu să fi fost suspendat că parcă are cotizaţia plătită. Nicolae Breban nu e nici măcar suspendat. Simion e suspendat, asta înseamnă că nu poate să voteze, atât. Oricum nu sunt alegeri şi el nu dă pe la Uniune. Nici n-a venit de ani de zile aşa că nu e o problemă, iar de excludere nici vorbă, nu i-a exclus nimeni. Sunt membri ai Uniunii”, a spus Manolexcu.

În finalul, Nicolae Manolescu  a precizat că există un proces în curs la această oră faţă de acţiunile grupării conduse de Cristian Teodorescu: „Suntem în proces. Am făcut proces şi ei vor să se înscrie la judecătorie şi noi ne opunem şi nu se vor înscrie, vă asigur.”, a conchis Nicolae Manolescu.

Citește și: