Cristina ANDREI
2968 vizualizări 18 nov 2017

„După îndepărtarea mea din Casa Regală, singura dată când am mai avut acces la bunicul meu a fost la Aubonne, în 2015, cu ocazia zilei de naştere a bunicii mele. Am vorbit despre pasiunile noastre comune. M-a întrebat la un moment dat cum îmi este în România şi ce proiecte mai am acolo. În acel moment am înţeles că Regele nici măcar nu ştia că eu fusesem nevoit să părăsesc ţara. Menţionez că aceasta a fost o discuţie privată, între mine şi bunicul meu, aşadar absolut nimeni în afară de noi doi nu are cum să pretindă că ar şti ce am discutat atunci. S-a avut grijă să fie şi ultima”, a dezvăluit fostul principe Nicolae printr-un comunicat de presă. 

Acesta a transmis că doreşte să facă publice informaţii pe care opinia publică nu le cunoaşte, din respect pentru bunicul său, a cărui imagine este lezată de persoane care au „mai multă sau mai puţină legătură” cu Casa Regală: „Urmăresc de două săptămâni cu uimire, dar şi cu tristeţe, declaraţiile şi informaţiile date presei de către persoane care au mai multă sau mai puţină legătură cu ceea ce înseamnă, în prezent, Casa Regală a României. Cele scrise mai jos sunt detalii încă neştiute pe care am ales să le păstrez pentru mine din respect pentru bunicul meu şi pentru condiţia precară de sănătate în care s-a aflat şi se află în ultima vreme. Acum, tot din respect pentru bunicul meu, Regele Mihai, trebuie să le fac cunoscute. Majoritatea informaţiilor lansate către presă în ultima vreme de aceste persoane au ajuns să lezeze nedrept şi crud imaginea bunicului meu şi ceea ce reprezintă el pentru istoria acestui popor”. 

La peste doi ani după ce a fost exclus din Casa Regală, acesta dezvăluie că declaraţia referitoare la retragerea titlului monarhic care îi fusese acordat în 2010 nu a fost scrisă de el, că a fost obligat să o accepte, dar aceasta este şi în acest moment nesemnată oficial, explicând că niciodată nu a existat niciun fel de înţelegere potrivit căreia acesta ar fi fost obligat să plece definitiv din România şi să nu se mai întoarcă, întrucât nu ar fi permis să-i fie impus un „exil” de acest fel. Fostul principe mai spune şi că, după aceste evenimente, i-a fost acordat un „modest sprijin financiar” care, realizează acum, a fost nu un ajutor, ci preţul tăcerii şi îndepărtării sale. 

„După ce am informat-o pe mătuşa mea Margareta că am ajuns la Bucureşti pentru a rezolva o serie de probleme personale, inclusiv situaţia presupusului copil, invitând-o cu prietenie să ne vedem, am primit în schimb un e-mail foarte neplăcut în care eram acuzat că nesocotesc o aşa-zisă dorinţă a Regelui. Drept urmare, Casa Regală a considerat de cuviinţă să sisteze acel modest ajutor financiar la care am făcut referire mai sus. Ulterior am primit şi o scrisoare de la Rege, redactată pe calculator, în rândurile căreia nu l-am recunoscut deloc pe bunicul meu; mi se comunica rece că îmi este interzis ca de la acel moment înainte să trăiesc sau să muncesc în România. Cunoscându-l bine şi petrecând lângă el atâţia ani, am convingerea că bunicul meu, Regele Mihai, el însuşi un exilat, nu mi-ar fi cerut să părăsesc definitiv România”, mai spune Nicolae. 

Fostul principe îi acuză pe membrii Familiei Regale că nu vor să lămurească speculaţiile pe marginea stării de sănătate a Regelui, spunând că familia unui pacient are dreptul de a face publice astfel de informaţii. „Probabil gândul apariţiei mele în public ar fi deschis ochii oamenilor asupra unor jocuri de culise care trebuiau să rămână secrete. Iată că, de câteva săptămâni încoace, au început să iasă la lumină”. 

 

 

Citește și: