Andrei Luca POPESCU
26695 vizualizări 18 iul 2013

Doi reprezentanţi PSD din Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii (SRI) susţin modificarea legislaţiei privind interceptările telefonice şi colectarea datelor personale, pentru a permite identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite. Scopul acestui demers, susţin iniţiatorii, ar fi prevenirea activităţilor care ţin de crima organizată şi de terorism, în condiţiile în care peste 10 milioane de români folosesc astfel de cartele, care în prezent nu permit identificarea directă a utilizatorilor. În prezent, convorbirile de pe cartele preplătite pot fi interceptate de autorităţi, însă identificarea utilizatorilor este anevoioasă.

Premierul Victor Ponta susţine acest proiect şi a declarat că iniţiativa a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din august 2012, în contextul antentatului terorist de la Burgas, Bulgaria. La vremea respectivă, CSAT era condus de preşedintele interimar Crin Antonescu, liderul PNL.

"Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT şi, de atunci, am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-plătite şi evident că nu poţi să retroactivezi. Nu doar că o susţin, eram în CSAT, dacă nu mă înşel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era preşedinte interimar, eu eram prim-ministru, erau toţi miniştrii acolo, şi a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-plătite", a spus Victor Ponta.

În prezent, cartelele telefonice preplătite pot fi cumpărate în România fără niciun fel de identificare din partea utilizatorilor. Convorbirile efectuate de pe acest tip de cartele pot fi interceptate de SRI, însă identificarea utilizatorilor se face greoi, ceea ce pune piedici în munca de cercetare penală a anchetatorilor.

Disputa europeană pe identificarea cartelelor prepaid. Harta ţărilor care o susţin

Legendă: cu ROŞU - ţări din Europa unde utilizatorii trebuie să se identifice la cumpărarea unei cartele preplătite. Cu ALBASTRU - ţări din Europa unde legea nu îi obligă pe utilizatori să se identifice la cumpărare. România se numără deocamdată printre acestea din urmă.

Ţările din Uniunea Europeană sunt împărţite când vine vorba despre înlesnirea interceptărilor de cartele prepaid şi despre obligaţia utilizatorilor de a se identifica atunci când cumpără o astfel de cartelă.

Specialişti din domeniu, consultaţi de gândul, au explicat că în România piaţa de telefonie mobilă înclină puternic către cartelele preplătite – aproximativ 70% dintre clienţi folosesc astfel de servicii telecom. Aceste cartele au un regim juridic diferit de cel al abonamentelor şi astfel este dificilă identificarea utilizatorilor lor în cazul activităţilor de cercetare penală sau pentru prevenirea şi contracararea riscurilor de securitate naţională.

Care este legislaţia în UE

La nivelul UE, nu există o legislaţie unitară pe acest subiect al identificării utilizatorilor de cartele preplătite. Totuşi, Directiva 2006/24/CE privind păstrarea datelor electronice şi de telecomunicaţii obligă statele UE, inclusiv România, să reţină date privind aceste cartele, lăsând la latitudinea fiecărui stat cum implementează directiva.

Printre statele europene în care utilizatorii sunt obligaţi să prezinte un act de identitate la cumpărarea unei cartele preplătite se numără Germania, Grecia, Spania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria şi Slovacia.

De cealaltă parte, în state precum Irlanda, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Cehia, Franţa sau Luxemburg, legea nu impune obligaţia identificării utilizatorilor de cartele preplătite la cumpărare, însă unii operatori telecom solicită aceste date. În Belgia, s-a adoptat un cadru legal în sensul identificării utilizatorilor, însă nu se aplică pentru că nu a fost adoptat un decret regal în acest sens.

Directiva 2006/24/CE susţine păstrarea datelor de identificare a utilizatorilor de comunicaţii electronice şi telefonice, precum numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, pentru a asigura disponibilitatea lor în vederea cercetării, depistării şi urmăririi penale a infracţiunilor grave.

În raportul Comisiei Europene de evaluare a acestei directive, se susţine importanţa păstrării acestor date, pentru că sunt probe importante pentru prinderea şi condamnarea celor vinovaţi de infracţiuni grave şi de terorism.

Raportul menţionează preocuparea UE în domeniul cartelelor preplătite, în special având în vedere că acestea, atunci când sunt achiziţionate dintr-un alt stat membru, sunt folosite de persoane implicate în activităţi ilicite, pentru a scăpa de urmărirea penală.

Operaţiunea "Rescue"

Raportul CE aminteşte de operaţiunea “Rescue”, desfăşurată între 2008 şi 2011 de Europol, în urma căreia au fost identificaţi aproape 700 de membri ai unei reţele internaţionale de pedofili care opera pe internet. Liderul acesteia a fost arestat în Olanda, iar datele reţinute de operatorii de internet şi telecom i-au ajutat pe anchetatori să îi prindă pe vinovaţi.

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, cel care a anunţat că intenţionează să lanseze iniţiativa legislativă la începutul sesiunii parlamentare, spune că s-a consultat în acest sens cu colegii săi de partid din Comisia de control al SRI şi că a căutat sprijinul Guvernului. De altfel, deputatul PSD Georgian Pop a anunţat iniţiativa cu câteva luni în urmă.

„Eu am vorbit despre necesitatea construirii unei proceduri şi a unui sistem care să permită identificarea utilizatorilor de cartele preplătite. Aceasta este noutatea, identificarea măcar a primului cumpărător de cartelă prepaid. Când se cumpără o cartelă, putem să-i cerem datele de identificare. Astăzi, dacă un judecător emite un mandat, o cartelă preplătită este doar un număr, nimeni nu ştie cine o foloseşte”, a explicat Sebastian Ghiţă pentru gândul.

Deputatul PSD susţine că are date care arată că există foarte multe cartele preplătite cumpărate din România şi folosite în sistem de roaming în toată Europa, de către persoane care se ocupă cu infracţiunile. Ghiţă susţine că există între 12 şi 14 milioane de cartele preplătite în România.

“Am vorbit cu şefii marilor operatori de telefonie şi iniţiativa li se pare perfect legitimă. Au şi spus: ca la voi, la nimeni. În majoritatea statelor civilizate se face asta. Este un risc mult prea mare. Riscăm să vedem că nu vom avea mijloace să identificăm rău-făcătorii. Astăzi, cartelele preplătite din România sunt folosite de crima organizată fără ca noi să putem spune cine se află în spatele lor”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

Sebastian Ghiţă mai spune că ştie că s-a discutat acest subiect în CSAT, atunci când era preşedinte interimar Crin Antonescu, lucru afirmat şi de premierul Victor Ponta.

„Ştiu că în CSAT, când Crin Antonescu era preşedinte interimar, s-a discutat şi s-a hotărât ca această chestiune să fie demarată. Sper acum că nu vor fi şi CSAT şi Crin Antonescu acuzaţi de deficit de inteligenţă (senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a spus despre Ghiţă că îl bănuieşte de deficit de inteligenţă, în legătură cu această iniţiativă – n.r.)”, a declarat deputatul PSD.

 

Citește și: