Andreea Ofiteru
2384 vizualizări 23 sep 2014

Documentele care se bat cap în cap au fost prezentate luni de către reprezentanţii editorilor din România, care spun că  aceasta este dovada că Ministerul Educaţiei ar fi fraudat licitaţia manualelor pentru clasele I şi a II-a.

Astfel, din raportul intern de conformitate, întocmit de patru dintre reprezentanţii Ministerului reiese că niciuna dintre editurile participante nu a întocmit specificaţiile tehnice cerute în caietul de sarcini cerute, inclusiv SIVECO şi CD Press. Cu toate acestea, rezultatele procedurii de licitaţie semnate de Cristian Mirescu de la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare arată, totuşi, că SIVECO şi CD Press întocmesc toate criteriile şi sunt conforme.

”Din dosarul de la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor reiese că nici SIVECO şi nici CD Press nu au îndeplinit condiţiile pentru care şi noi ceilalţi am fost respinşi”, a spus Paul Balogh, reprezentantul Read Forward care a participat la licitaţie alături de Editura Humanitas. „Pe noi ne-au picat  pentru că nu aveam imagini conforme, dar editurile câştigătoare aveau imagini peste dimensiuni sau rezoluţia paginilor nu corespundea. Suntem de fapt în aceeaşi situaţie. Asta e dovada clară că licitaţia a fost trucată”, a mai spus Paul Balogh.

Editorii au făcut publice documentele care să le dovedească afirmaţiile. „Raportul intern de conformitate a manualelor digitale cu specificaţiile tehnice din caietul de sarcini", semnat de Daniel Böjte - consilier al ministrului Remus Pricopie-, Ciprian Popescu, Cristian Vasilescu şi Livia Ţoca  arată că şi ofertele considerate de comisie conforme (şi deci câştigătoare) erau, în fapt, neconforme cu caietul de sarcini”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Editorilor din România.

gândul publică mai jos documentele din care reiese că rezultatele licitaţiei au fost modificate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, printr-un document semnat de Cristian Mirescu, cel care a coordonat licitaţia.

Contactat de gândul şi întrebat despre neconcordanţa între cele două documente oficiale, Cristian Mirescu a spus: „Da, OK, şi?”.

Ministerul Educaţiei nu comenteză, dar spune că a terminat reevaluarea licitaţiei

Cât despre reprezentanţii Ministerului Educaţiei, aceştia au declarat că nu comentează în niciun fel. Luni, 22 septembrie, însă, ministerul a dat un comunicat de presă în care  arată că Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a finalizat procedura de reevaluare a ofertelor de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a (în format print şi digital), din cadrul licitaţiei publice privind achiziţionarea acestora, aşa cum a cerut Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în data de 10 septembrie 2014.

„Reevaluarea este prima etapă din procedura de licitaţie. De luni, 22 septembrie, CNEE va informa toţi ofertanţii cu privire la rezultatele evaluării proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat după această informare, participanţii la reevaluare pot depune contestaţii. Într-o astfel de situaţie, MEN va aştepta decizia de soluţionare a CNSC şi va aplica prevederile acesteia, în limita termenelor legale”, se arată în comunicatul de la Ministerul Educaţiei.

Potrivit unui document primit de edituri noii câştigătorii licitaţiei, pe lângă Siveco şi CD Press, sunt următorii:

 Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

    SC CD Press SRL_OF_1
    SC CD Press SRL_OF_2

   Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
    Intuitext
    S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL

Comunicare in limba romana clasa a II-a:

    SC CD PRESS SRL
    Intuitext
    S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL
    Corint Junior SRL
    S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

 Matematica si explorarea mediului clasa I:

    SC CD PRESS SRL
    Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
    Intuitext
    SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
    S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    S.C. Aramis Print SRL

 Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

    SC CD PRESS SRL
    Intuitext
    S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    S.C. Aramis Print SRL
    SC Didactica Publishing House SRL
    Corint Junior SRL

Explicaţie foto: In raportul intern de la Ministerul Educaţiei se arată că niciuna dintre edituri nu îndeplineşte criteriile cerute

Explicaţie foto: Rezultatele licitaţiei arată că, de fapt, există două edituri câştigătoare

DESCARCĂ DE AICI REZULTATELE LICITAŢIEI MANUALELOR DATE DE CONSILIUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE

DESCARCĂ DE AICI RAPORTUL DE CONFORMITATE CU SPECIFICATIILE TEHNICE DE LA MINISERUL EDUCATIEI

În prezent, elevii de clasele I şi a II-a nu au manuale, ca urmare contestării rezultatelor licitaţiei de către editurile participante. După multe bâlbâili, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis joi să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I şi a II-a. Aşadar, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile existente.

Elevii ar fi trebuit ca la 15 septembrie să aibă manuale atât în formă clasică, cât şi în formă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse. Ulterior, ministrul Remus Pricopie a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina „celor care au blocat procedura" şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.

 

Citește și: