Andreea OFIŢERU
911 vizualizări 1 oct 2014

„Dacă vorbim de manualele noi, miercuri sau joi, avem termenul pentru contestaţii, respectăm procedura”, a spus ministrul, care a precizat că nu a luat nicio măsură pentru greşeala sesizată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, despre care gândul a scris AICI. Reamintim că înainte de începerea anului şcolar, editorii au făcut publice documentele din care reiese că, în termen de numai trei zile, soarta licitaţiei manualelor digitale a fost schimbată din condei de către funcţionarii de la Ministerul Educaţiei.

Pe 1 august, un raport intern al specialiştilor de la comisia tehnică de evaluare a manualelor arăta că niciuna dintre editurile participante la licitaţie nu îndepliniseră condiţiile cerute în caietul de sarcini. La trei zile după acest raport, pe 4 august, Ministerul Educaţiei dă publicităţii rezultatele licitaţiei, prin care arată că există totuşi două grupuri de participanţi are au câştigat: Siveco, împreună cu Editura Litera, şi CD Pres.

„Din punctul meu de vedere nu este nicio greşeală”

„Eu nu vreau să intru într-un discurs contradictoriu cu CNSC. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor este o instanţă de judecată, nu-mi convine decizia, şi nu sunt de acord cu ea, dar este conform legii şi nu o comentez. Din punctul meu de vedere nu este nicio greşeală. Este vorba de un principiu, pe care noi l-am impus, şi anume acela de a avea un punctaj minim pentru a fi acceptat ca manual. Ce faci dacă în timpul evaluării ai un manual cu greşeli? Îl depunctezi. Aceasta este singura diferenţă între Ministerul Educaţiei şi CNSC, noi am considerat necesar să existe punctaj minim şi pentru calitate şi pentru preţ, CNSC nu consideră acest lucru”, a declarat Remus Pricopie.

Ministrul a mai spus că de vină pentru situaţia creată sunt unii editori, „care în mod ilegal aruncă tot felul de acuzaţii că nu se respectă legea”.

Clasa pregătiroare e de vină

Cu toate acestea, Remus Pricopie nu a menţionat niciun termen concret la care manualele digitale să fie pe masa elevilor de la clasa întâi şi a doua. În schimb, ministrul a reluat povestea clasei pregătitoare, din cauza căreia s-a creat tot scandalul privind manualele digitale ”În momentul în care schimbi un ciclu de studii, de exemplu prin introducerea clasei pregătitoare, ai nevoie, pentru a derula acel ciclu, de programe, manuale, mobilier. Din păcate, legea 1 a introdus clasa pregătitoare fără să existe pregătirea necesară, chiar dacă se repetă cuvântul, dar aşa stau lucrurile. Aduceţi-vă aminte că, cel puţin în 2012, s-au făcut eforturi pentru ca acea clasă să se deruleze. În mod normal, la vremea respectivă să fie programele pentru ciclul primar aprobate, lucru care nu s-a întâmplat”, a spus ministrul. 

Editorii sunt de vină

În schimb, Remus Pricopie spune că cei de la Ministerul Educaţiei au declanşat licitaţia pentru manualele noi din februarie 2013. „Atunci, unii dintre editori au început să arunce cu tot felul de acuze în stânga şi în dreapta, că au fost edituri privilegiate, că au ştiut programa cu mult timp înainte, că nu este timpul necesar. Anul trecut s-a lucrat după manualele vechi, dar întrebaţi orice cadru didactic cât la sută s-au folosit de ele, pentru că literele se ştiau. Am amânat procesul cu un an, tocmai pentru a nu exista suspiciuni, şi să aibă timpul necesar pentru a consulta programele şi să facă noile manuale. După cum ştiţi au fost contestate toate etapele licitaţiei cu scopul precis de a bloca şi anul acesta licitaţia manualelor”, a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul a precizat că prin noua  metodologie, dacă după evaluarea unui manual se identifică o greşeală, atunci ministrul are dreptul să retragă acel manual. „Manualele au o valabilitate de 4 ani, iar apoi îl revezi conform cu programa. Până în 2013, când am introdus o programă nouă, manualele nu au mai fost schimbate. Interesele editorilor evident că sunt afectate, pentru că ordinea şi disciplina nu le convine”, a spus Pricopie.

Citește și: