57 vizualizări 12 iul 2010

Autorităţile publice au declarat război ţânţarilor din Bucureşti, înfiinţând un comandament de luptă în acest sens. O primă concluzie: perioada optimă în care aceştia trebuie atacaţi îl reprezintă intervalul orar 18,30- 24,20. În lupta cu ţânţarii, s-au implicat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, directori din direcţiile de Utilităţi Publice şi de Inspecţie ale primăriei, şefi de la ALPAB, Administraţia Spitalelor, Administraţia Cimitirelor, RADET, Apa Nova şi Poliţia Comunitară.

În data de 6 iulie, Sorin Oprescu a înfiinţat "Comandamentul de Monitorizare a activităţii de igienizare-combatere ţânţari, aplicat în Municipiul Bucureşti pentru anul 2010".

Potrivit dispoziţiei primarului general, "comandamentul se întruneşte săptămânal şi ori de câte ori este nevoie pentru a stabili planul şi programul de acţiuni în vederea aplicării eficiente a planului de combatere ţân­ţari larve şi adulţi". Dispoziţia prevede ca ALPAB să supravegheze combaterea ţânţarilor în jurul lacurilor, Administraţia Cimitirelor să asigure condiţii pentru "desţânţărizare" în crematorii şi pe spaţiile verzi din cimitire, RADET şi Apa Nova la gurile de vizitare şi ale celor de canalizare. La rândul ei, Poli­ţia Comunitară a Municipiului Bucu­reşti va pune la dispoziţie personal în vederea însoţirii echipajelor care efectuează operaţiunile de combatere a ţânţarilor, participând la evacuarea zonelor unde se execută pulverizarea insecticidului pentru a se preîntâmpina eventuale intoxicări ale populaţiei. Operaţiunea de combatere a ţânţarilor va fi făcută de societatea 3 D-Bucureşti

"Ţânţarii trebuie atacaţi sub coroana copacilor"

Directorul Societăţii 3 D-Bucureşti, cea care deţine monopolul acţiunilor de combatere a ţânţarilor şi de deratizare în Capitală, susţine că acţiunea a început pe 18 aprilie, dar că ploaia le-a spălat substanţa. "Întreaga acţiune a început pe 18 aprilie, dar vremea nu ne-a ajutat. Toată substanţa pe care am dat-o a fost spălată de ploi. Ţânţarii trebuie atacaţi sub coroana copacilor. Perioada optimă este între orele 18,30 şi 24,20, când ţânţarii sunt foarte activi", a povestit, pentru Gândul, directorul societăţii 3-D-B, Andrei Leca. Potrivit acestuia, luni, marţi, miercuri sunt atacaţi ţân­ţarii de sub coroanele copacilor amplasaţi pe aliniamentele stradale iar joi şi vineri cei din parcuri. Când este posibil, sâmbăta şi duminica se mai atacă ţânţarii cuibăriţi sub coroanele copacilor de pe aliniamentele stradale. "Dacă vremea permite, acţiunea de combatere a ţânţarilor se va întinde până în octombrie. Dacă nu, se va termina în septembrie", a mai declarat directorul Andrei Leca. Costurile acţiunilor desfăşurate pentru stârpirea ţânţarilor sunt suportate de la bugetul municipalităţii.

Citește și: