Andreea OFIŢERU
17114 vizualizări 10 oct 2013

Absolvenţii de gimnaziu care vor susţine examenul de evaluare naţională în 2015 trebuie să obţină minimum media 5 pentru a putea fi admişi la liceu, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Avem în intenţie să modificăm media de admitere la liceu pentru că ceea ce se întâmplă acum se reflectă şi în situaţia de la bacalaureat. Vom schimba legea Educaţiei astfel încât toţi elevii să susţină examenul de evaluare naţională şi să obţină minimum media 5. Media de admitere se va calcula la fel (75% - media obţinută la examenul de evaluare naţională şi 25% media claselor 5-8 n.r), dar media de la evaluare trebuie să fie minimum 5. Avem nouă luni la dispoziţie să facem toate schimbările", a declarat pentru gândul Remus Pricopie.

Măsura va fi aplicată începând cu 2015, a precizat ministrul Educaţiei, prezent la prezentarea raportului prinvind starea învăţământului 2012/2013, care a precizat că intervalul de doi ani până la intrarea în vigoare a reglementării este necesar pentru pregătirea acesteia.

Anunţul făcut de Pricopie a fost primit cu aplauze de directorii unităţilor de învăţământ prezenţi la eveniment.

Ministrul a precizat, de asemenea, că elevii care nu vor obţine media 5 vor putea uma cursurile unei şcoli profesionale, timp de trei ani. Şcolile profesionale vor fi reînfiinţate din 2014. 

De asemenea, ministrul a anunţat că începând tot cu 2015, învăţământul obligatoriu va începe la vârsta de 5 ani, faţă de 6 ani cum este în prezent.

Media de admitere în liceu a fost calculată, până în anul şcolar 2013-2014, ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluarea naţională şi media generală a anilor de gimnaziu.

Din anul şcolar 2013-2014, la calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Anul acesta, peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a, la prima etapă de repartizare în licee, cu medii sub 5, majoritatea acestora, respectiv 5.066, fiind repartizaţi în unităţi de învăţământ din mediul urban, iar 1.677, în licee din rural, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Citește și: