Dorin Oancea
2312 vizualizări 1 oct 2018

Măsura va fi aplicată în cele 28 de state ale Uniunii Europene, în Islanda, Norvegia şi Lichtenstein, dar şi în Macedonia, Serbia, Elveţia şi Turcia.

Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, în imediata apropiere a gurii de alimentare, în manualul vehicolului, în benzinării şi la toate magazinele de vânzare ale automobilelor. Noul sistem de va ajuta consumatorii, cred oficialii UE, să aleagă tipul corespunzător de carburant pentru automobilul propriu.

Etichetele pentru benzină vor fi E5 (cu cifră octanică 95 sau 98 şi cel mult 5% etanol), E10 (cu cifră octanică 95 sau 98 şi 10% etanol) şi E85 (cu 85% etanol, pentru vehicule compatibile cu acest tip de carburant), într-un cerc.

Etichetele pentru motorină vor fi B7 (cu 7% biodiesel), B10 (cu 10% biodiesel, sortiment ce urmează a fi introdus la vânzare) şi XTL (o motorină sintetică, care urmează a apărea), într-un pătrat.

Carburanţii alternativi vor fi etichetaţi cu H2 (hidrogen), CNG (gaze naturale compresate), LPG (gaz petrolifer lichefiat) şi LNG (gaz natural lichefiat), într-un romb.

Măsura a fost prevăzută în Directiva 2014/94/UE din 22 octombrie 2014, privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, care presupune introducerea unui nou sistem de etichetare a carburanţilor.

Vechile etichete PB 98, 95 şi ON vor dispărea şi vor fi înlocuite cu E5, E10 şi B7.

Prin aceste măsuri, UE speră ca şoferii să aleagă mai uşor carburantul potrivit pentru vehiculul lor. Regulamentele vor intra în vigoare de la 12 octombrie 2018.

Noi clasificări

– E5, E10 şi E85 pentru benzină (cerc);

– B7, B10 şi XTL pentru motorină (pătrat);

– H2, CNG, GPL şi GNL pentru combustibilii pe baza de gazoşi (romb)

Etichetele vor apărea pe maşinile noi care vor fi înmatriculate după data de 11 octombrie 2018.

Directiva 2014/94/UE se referă la: autoturisme, vehicule utilitare uşoare, vehicule grele de marfă, autobuze, autocare, motorete, motociclete, vehicule cu trei şi patru roţi. De asemenea, noul sistem de etichetare va fi OBLIGATORIU la toate BENZINĂRIILE din ţările membre.

Pe de altă parte, aflăm că Washingtonul vrea să crească nivelul de etanol din rezervoarele americanilor. Benzina cu etanol în procent de peste 10% ar putea fi dăunătoare pentru motoare sau ar duce la pierderea garanţiei, susţin unii sceptici. Mai multe informaţii pot fi accesate pe http://www.fuel-identifiers.eu/.

 

Citește și: