Maria MANOLIU
1657 vizualizări 8 nov 2011

Adrian Criţ, actualul director general şi preşedintele CA al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), va fi exclus din Consiliul de Administraţie al companiei, conform unuei decizii adoptate astăzi de către Consiliul General al Muncipiului Bucureşti.

În locul său va fi numit în CA Viorel Popescu, care a lucrat în trecut la direcţia de inspecţii a Primăriei Generale şi la Administraţia Străzilor. În momentul în care a fost anunţat numele lui, unii consilieri locali, care au părut să nu fi ştiut despre cine este vorba, au declarat, cu voce tare: "Cine e? Să vină să îl vedem şi noi".

Conform deciziei CGMB, în termen de două zile Consiliul de Administraţie al RATB trebuie să se reunească pentru a-l exclude din componenţă pe Criţ.

Printre motivele care au dus la această decizie din partea Consiliului General se numără atât faptul că în companie "se lucrează în condiţii de stres" şi "nu există dialog", cât şi faptul că, în continuare, 100 de autobuze din parcul auto al RATB sunt nereparate.

Oprescu va ataca decizia CGMB: "S-au exercitat presiuni asupra domnului Criţ care îl forţau să se îndrepte către situaţii oneroase"

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, marţi, imediat după şedinţa extraordinară a CGMB, că va ataca în instanţă hotărârea consilierilor de schimbare a directorului general al RATB, Adrian Criţ.

Potrivit lui Oprescu, hotărârea consilierilor municipali încalcă legislaţia, din cauză că numirea, destituirea şi sancţionarea directorului unei instituţii publice sunt în atribuţiile primarului general.

"S-au exercitat presiuni asupra domnului Criţ care îl forţau să se îndrepte către situaţii oneroase. S-a opus publicităţii şi automatelor de cafea", a declarat Sorin Oprescu.

Primarul general a mai adăugat că acesta nu a încălcat nicio lege şi că este mulţumit de activitatea directorului RATB Adrian Criţ, deşi a existat un control în urma căruia primarul i-a dat o sancţiune de avertisment.

Directorul RATB a luat avertismentul din cauză că a anunţat că a încheiat un contract pentru construcţia de tramvaie Imperio fără acordul primarului general şi al CGMB.

"Contractul cu Siemens (n.r. pentru fabricarea tramvaielor Imperio) nu a intrat în efectivitate. Era un protocol de intenţie fără termene şi sume de bani. Pentru folosirea termenului de contract şi-a primit sancţiunea de avertisment", a mai precizat Sorin Oprescu.

Edilul a explicat că RATB intenţionează să ia un credit garantat de CGMB în valoarea de 100 de milioane de euro pentru achiziţia a 50 de tramvaie, necesarul în Bucureşti fiind de 400 de tramvaie.

"Se merge pe ideea că putem să dăm şi noi drumul la producţia de tramvaie. Construcţia a început cu piese comandate în Europa. Nu se vor putea executa mai mult de 4 tramvaie pe an", a mai spus Sorin Oprescu.

Citește și: