Alin Constantin Pilat
Raluca ION
12059 vizualizări 15 mai 2012

Scriitorul mexican, Carlos Fuentes, a decedat marţi în Mexico, la vârsta de 83 de ani, a anunţat preşedintele Felipe Calderon pe contul personal de Twitter, relatează AFP.

Fuentes a murit la un spital din New Mexico, după ce doctorul său personal, Arturo Ballestros, l-a găsit fără cunoştinţă în casa sa din Capitala Mexicului. Ballestros le-a spus reporterilor că scriitorul a suferit o hemoragie internă bruscă şi că, din cauza ei, şi-a pierdut cunoştinţa, relatează Huffington Post. Decesul autorului a fost deplâns pe reţelele de socializarea atât de scriitori şi artişti, cât şi de preşedintele mexican Felipe Calderon.

"Regret profund decesul stimatului şi admiratului nostru Carlos Fuentes, scriitor mexican universal. Odihnească-se în pace", a scris preşedintele pe Twitter. Scriitorul a publicat chiar marţi, ziua în care a murit, un comentariu în ziarul Reforma, în care analiza schimbarea de putere din Franţa.

Carlos Fuentes a făcut parte, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez şi de peruanul Mario Vargas Llosa, din generaţia de scriitori care a atras atenţia lumii asupra culturii sud americane, într-o perioadă în care mare parte din regiune era condusă cu mână de fier.

Profesorul Raymond L. Williams, de la Universitatea din California, spune că Fuentes a avut meritul de a-i strânge laolaltă pe scriitorii sud americani. “Fuentes a avut viziune şi a spus că dacă îşu unesc forţele şi au o voce politică şi literară comună, vor avea un impact mai mare. Casa lui din Pedregal a fost centrul cultural care a adus o mulţime de intelectuali împreună”, a spus Williams.

Romanul "Moartea lui Artemio Cruz", publicat în 1962, despre Mexicul postrevoluţionar a fost cel care i-a adus faimă internaţională. Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără "Aura", "Terra Nostra", şi "Bătrânul gringo", poate cea mai aclamată dintre ele. Istoricul mexican Enrique Krauze, care este considerat cel mai dur critic al lui Fuentes şi care a spus în numeroase rânduri că acesta a pierduit legătura cu Mexicul, l-a numit pe scriitor "un autor al unor romane şi povestiri scurte nepieritoare, o prezentă viguroasă şi bogată. Este tot ce trebuie spus", scrie Huffington Post, citând Associated Press.

Numele lui Carlos Fuentes a fost de nenumărate ori pe lista posibilă a posibililor câştigători Premiului Nobel pentru Literatură, însă autorul nu a obţinut niciodată prestigiosul trofeu.

Fuentes a fost un prolific scriitor, comentator, analist politic, eseist şi critic şi nu s-a sfiit niciodată să vorbească deschis despre convingerile sale politice. Considerat comunist şi simpatizant al preşedintelui cubanez Fidel Castro, lui Carlos Fuentes i s-a refuzat intrarea în SUA, în baza unei legi date în anii ’50 şi amendate abia în 1990.

“Să mă numeşti anti-american este o miniciună uluitoare, o calomnie. Am crescut în America, atunci când eram doar un băieţel am dat mâna cu Franklin Roosvelt şi nu m-am mai spălat de atunci”, declara în 2006 scriitorul, care şi-a petrecut o parte din copliărie în SUA, ca fiu al unui diplomat mexican.

În ultima vreme, în calitate de stângist moderat, scriitorul a criticat politica anti-imigraţie a SUA, dar şi politica preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, pe care l-a numit "un Mussolini tropical". Totodată, Fuentes a fost un acerb critic al cartelurilor mexicane de traficanţi de droguri, care au ucis aproape 50.000 de oameni din 2006.

Carlos Fuentes s-a născut pe 11 noiembrie 1928. A fost ambasador la paris şi a predat de-a lungul timpului la universităţi de renume, precum Harvard, Princeton şi Columbia.

Citește și: