Scrisoarea publicată pe portalul Smartwoman arată disperarea părintelui, care trece în revistă ce se întâmplă la şcoala la care învaţă copilul ei. Mama spune că toate fondurile şi manualele pentru şcoală au ajuns la 5.000 de lei.

Iată scrisorea:

Domnule Remus Pricopie, vă mulţumesc!

Vă mulţumesc pentru că înainte de începerea anului şcolar trebuie să spăl pe jos, să şterg praful, să spăl geamurile clasei unde va învăţa copilul. Pentru diversitatea perspectivei de la fereastră, această clasă se schimbă în fiecare an.

Vă mulţumesc pentru condiţiile deosebite oferite împreună cu primariile, de trebuie să plătesc aproape orice din clasă. Mulţumesc pentru scaunele de bancă din care ies cuie, în acest fel se învaţă copilul cu greutăţile vieţii. După cum observaţi, poţi găsi un scop educativ în tot ce nu funcţionează. Numai persoanele rău intenţionate ar putea crede că legea sau siguranţa copiilor contează.

Vă mulţumesc pentru cadre didactice deosebite. Unul ales pe sprânceană alături de o figură luminată şi înalt prea sfinţită. Este cel care le-a povestit din prima oră cum e cu iadul şi răul care se vor abate asupra celor răi, adică asupra copiilor care nu învaţă o rugăciune. Clar, cu o rugăciune învăţată ajungi direct în rai, unde mai pui că eşti considerat şi un copil bun.

O profesoară de engleză aflată permanent în ''pragul unei crize de nervi'', că altfel nu ştiu cum să numesc o femeie care ţipă la toţi copiii, fără exceptie. Dacă nu ar urla, chiar nu s-ar face înţeleasă de copii, iar pedeapsa aplicată la comun este revoluţionară. ''Toţi pentru unul şi unul pentru toţi''. Să sufere obraznicii în tăcere, poate aşa s-or învăţa toţi minte să nu mai deschidă gura în veci.

Lista poate continua cu cadre didactice care nu vorbesc corect gramatical, care folosesc 'care' în loc de 'pe care', dar acest lucru e un moft, ştiu prea bine. Aşa că propun să trecem la o chestiune arzătoare: banii.

Vă mulţumesc ca în fiecare an în septembrie nu mai am problema banilor. Dispar fără să-mi dau seama. Anul trecut, de exemplu, s-a ajuns, cu toate fondurile şi manualele, la aproximativ 500 lei. Bani pentru manuale? Da, aţi auzit bine. Am întrebat la seviciu şi un singur coleg nu a plătit pentru ele anul trecut. Aş vrea să faceţi ceva în privinţa aceasta. Mă simt discriminata, ce scoala e aia care nu cere bani pentru manuale?

Va multumesc pentru toate lucrurile utile pe care le plătesc la fiecare inceput de an. Cămăşile albe sunt în top, acelea care nu se calca sau cele care costă peste 50 de lei bucata sunt cele mai bune.

Urmează videoproiectoarele, laptopurile, calculatoarele, imprimantele şi multă, multa hârtie de toate felurile şi în toate formele. Ştiu, nu sunt necesare, dar trebuie să le oferim copiilor cele mai bune conditii de studiu, nu?

Anul acesta va multumesc in special pentru manuale, mai precis pentru lipsa lor. Nici nu va imaginati cata bucurie pe invatatoare si invatatori. Este printre putinele momente in care pot spune cu mana pe inima ca nu e vina lor si ca nu pot face nimic sa rezolve problema. Vă mulţumesc că m-aţi scapat de o grijă în plus şi de nişte bani daţi de pomană.

Vă mulţumesc pentru că aţi facut din şcoală un loc mai bun. Acum nu mai există bătăi sau făcut de râs în faţa şcolii la careu. Sistemul s-a perfecţionat, bineînţeles cu ajutorul părinţilor binevoitori. ''Dai bani pentru binele copiilor, ca altfel... taci din gura si nu te revolti pentru binele copilului, ca altfel...'' Nici macar la santaj nu se poate incadra.

V-am scris ca să nu mai plecaţi urechea la zvonurile care circula cum că sistemul e defect. Eu zic ca mai are mult până să ajungă la nivelul maxim de stricăciune.

Cam aceasta e realitatea pe teren. Nu pentru toate descrise mai sus sunteţi responsabil în mod direct, dar aceasta e atmosfera. Nu e nici un haos pentru că nu există manuale. Staţi fără grijă! Sistemul s-a repliat, se cer bani pentru diverse caiete pe care să se lucreze, bineînţeles conform programei. Eu zic să mai amânaţi treaba cu manualele, pentru că, sincer, am rămas fără bani.

Va mulţumesc şi vă urez succes în noul an şcolar!

Citește și: