Gandul.info
Liviu Dadacus - Mediafax
299 vizualizări 5 oct 2017

„Am reluat negocierile pentru Cuminţenia Pământului. Nu sunt decât nişte faze premergătoare. În discuţia cu moştenitorii am picat de acord să existe o nouă evaluare de experţi, un expert numit de dumnealor, un expert numit de ministerul Culturii, astfel încât să ajungem pe o evaluare finală. La sfârşitul evaluării, statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune”, a precizat Romaşcanu.

El a arătat că are în vedere finalizarea negocierilor cu moştenirorii până la sfârşitul anului, iar banii care au fost deja strânşi să fie folosiţi în acest sens.

„Eu îmi doresc ca acei bani să-i folosim. Dacă nu vom vom putea să facem acest lucru, conform Hotărârii de Guvern, ei trebuie rambursaţi. Există nişte costuri legate de rambursarea acestor bani, sunt aceste comisioane bancare. Avem două variante: prima este să facem Ordonanţă de Guvern astfel încât să punem în buget această sumă, fie să aşteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane (...) Avem, cred soluţii pentru rambursarea tuturor banilor”, a spus Romaşcanu.

Ministrul Culturii a precizat, joi, şi că lucrarea Cuminţenia Pământului, aflată în depozitul Muzeului Naţional de Artă, urmează să fie expusă până în luna februarie, termen până la care se va încerca rezolvarea problemei asigurării acesteia, care este „extraordinar de scumpă”.
 
„Există o singură problemă în ceea ce priveşte Cuminţenia Pământului: este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpă şi pentru care Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), n.r.) înţeleg că nu a avut buget. Încercăm să rezolvăm această chestiune şi până în februarie, când expiră contractul de custodie cu muzeul, să o putem expune în Sala Brâncuşi”, a spus Romaşcanu.
 
Premierul Mihai Tudose declara, pe 5 septembrie, că miniştrii Finanţelor şi Culturii, Ionuţ Mişa şi Lucian Romaşcanu, vor încerca să renegocieze preţul pentru sculptura „Cuminţenia Pământului”, apreciind că preţul negociat de guvernul Cioloş este „enorm”.

„Cred că ar trebui să-i mai întrebaţi şi pe ei (pe membrii Guvernului Cioloş – n.r.) sau cetăţenii care sunt foarte preocupaţi de un sit istoric (Roşia Montană – n.r.) poate îl întreabă şi pe dl. Cioloş cum au plecat nişte negocieri de la patru milioane şi au ajuns la 11 (milioane – n.r.). S-au strâns un milion şi le mai trebuia zece... Dl. ministru de Finanţe împreună cu ministrul Culturii, dl. Romaşcanu, o să încerce o nouă discuţie cu proprietarii celebrei sculpturi, să vedem care e ultimul preţ”, a declarat Mihai Tudose.

Citește și: