Laura Buciu
Carmen Dumitrescu
46256 vizualizări 7 nov 2018

"Da, este adevărat că şeful Secţiei de cadiologie avea telefonul închis. Nu aveam neapărat nevoie de acordul lui. Era o chestiune formală. Florin Busuioc a suferit un infarct, era undeva la Filarmonica din Craiova, din câte am înţeles. Era la un spectacol. A suferit un infarct, urmat de un stop cardiac, a fost resuscitat destul de repede de colegii de la Urgenţe, i-a fost administrat un tratament trombolitic. A fost adus în departamentul de urgenţă al spitalului din Craiova. Aici a făcut încă trei stopuri cardiace, care s-au resuscitat, s-a pus problema transportului la Bucureşti, dar din păcate, condiţiile atmosferice nu au permis zborul cu elicopterul pentru că era ceaţă. Starea hemo-dinamică era una foarte gravă. Era un şoc cardiogen, tensiune 6, era intubat, ventilat mecanic," a povestit Paul Traşcă, medicul primar care l-a operat pe actor, pentru Mediafax.

Când a fost chemat de acasă, a a fugit repede la spital, unde nu exista personal pentru permanenţa în unor intervenţii pe inimă.

"Noi am fost contactaţi de către managerul spitalului, de ministrul Sănătăţii. Am venit de acasă, pe la ora 23, că din păcate noi nu asigurăm program de infarct acut. Nu avem personalul necesar. S-au mai pus stenturi la noi, dar la pacienţi cronici sau şi la acuţi, la alt tip de infarct, care mai poate să aştepte. Eu sunt singurul care are competenţă, mă mai ajută un coleg rezident, este încă o colegă Emilia Goanţă, care mă mai ajută cu altfel de proceduri. Adică n-avem echipă mare să asigure,” explică Traşcă.

Medicii Paul Traşcă şi Eugen Ţieranu

După operaţie, actorul este stabil din punct de vedere cardiologic, dar totul depinde acum de recuperarea neurologică.

”A fost o mobilizare generală, zeci de oameni participanţi la această operaţie, toată Cardiologia, tot serviciul, în afară de şeful de secţie. Tot Serviciul de la Urgenţă, la ATI. S-a montat stentul. Rezultatul angiografic este unul foarte bun. Din păcate, a stat foarte mult în stop cardiac, iar acum totul depinde de recuperarea neurologică. Cordul este stabil. Nu aş putea să vă spun cât timp a stat în stop. Ei spun că a ajuns destul de repede la UPU şi chiar înainte, au fost date indicaţii prin telefon,” a mai spus medicul.

Miercuri după amiază, Florin Busuioc a fost adus cu un elicopter SMURD la Bucureşti şi internat la Spitalul Fundeni.

 

Şeful Secţiei Cardiologie se simte hăituit

Şeful secţiei Cardiologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova, Octavian Istratoaie a declarat pentru Mediafax că a avut telefonul descărcat şi se simte acum hăituit.

”De azi dimineaţă, asta fac. Răspund şi explic. M-au hăituit! Am avut telefonul descărcat şi am sunat imediat ce am văzut apelurile pierdute. Asta s-a întâmplat. Cum să nu răspund la telefon? Cum să nu dau eu voie să îi salveze viaţa lui Busu?” întrebă Istrătoaie. El a sunat imediat ce a văzut apelurile, dar pacientul era deja în sală.

”Am văzut apelurile. Când am sunat erau deja cu pacientul în sală. Avea o cheie, au aprobare, eu încurajez tot timpul pe cei tineri să lucreze să fac astfel de intervenţii, mă zbat să luăm bani să facem rost de stenturi, să punem stenturi, să salvăm vieţi. M-a sunat secretarul de stat Arafat, m-a sunat şefa de la SMURD şi medicul de gardă, Roxana Mustafa. Nimeni altcineva nu m-a mai sunat. Cu domnul Arafat am vorbit mai târziu, am vorbit şi azi de două ori cu dumnealui. Întâmplător nu dormeam, dar până la urmă, era 11 seara. Dacă dormeam, care e problema? Lumea şi-a făcut treaba, lucrurile au mers de la sine, nu e nimeni indispensabil,” adaugă dr. Istratoaie.

Clinică inaugurată degeaba

Deşi a fost inaugurat recent un corp de clădire unde funcţionează Cardiologia Intervenţională la Craiova, nu există încă personal de specialitate suficient, iar lucrurile se mişcă destul de lent, din cauza mentalităţilor învechite şi a refuzului unora dintre medicii vechi din sistem să îşi asume responsabilitatea unei intervenţii de amploare, cum a fost cazul lui Florin Busuioc.

Actorul a fost stabilizat în Unitatea de Primiri Urgenţe, iar în acest timp au fost chemaţi de acasă singurii chirurgi care fac cardiologie intervenţională la Craiova, medicul specialist Paul Traşcă şi doctorul rezident Eugen Ţieranu.

Cei doi l-au operat pe Florin Busuioc şi i-au montat un stent, aceasta fiind prima intervenţie de acest fel făcută la Craiova. Până acum, pacienţii erau trimişi la Bucureşti cu un elicopter.

 

Dr. Rădulescu: Nu vă mai băgaţi piloşii peste tot!

Medicul Vasi Rădulescu, devenit cunoscut după ce a salvat un bătrân bătut la Braşov, l-a ironizat pe Facebook, pe medicul şef de la Cardiologia din Craiova, Octavian Istrătoaie, pentru că avea telefonul închis când era nevoie de el la spital.

”Cine ştie să pună un stent? Avem nevoie la Craiova, e clinică nouă pentru aşa ceva, dar nu prea o foloseşte nimeni. Medici ar fi, dar cine mai angajează orice medic, ce, aţi înnebunit? Trebuie o combinaţie, o servire, ceva. Singurul medic şef pe cardiologie intervenţională doarme. Nu răspunde la telefon. E timpul lui, ştim, dar trebuie să salvăm un om. E Busu de la meteo, actorul! A făcut infarct după un spectacol. A fost resuscitat, e-n terapie intensivă, nu poate fi dus în capitală şi are nevoie de cineva să intre cu o sârmuliţă până-n inimă, să-i pună un arculeţ acolo. Poate cineva s-o facă?”, se întreabă retoric Rădulescu.

El aminteşte şi despre cei doi medici care au venit de acasă pentru a-l opera pe Busu.

”Ăştia s-au şi activat, s-au îmbrăcat în trei secunde, vor să intre în sală, să ajute omul. Sunt bine pregătiţi, au mai făcut asta, dar au nevoie de acordul şefului, da, cel de sus. Nu dăm de şef! Sunăm managerul, gata, e aranjată treaba, undă verde,” mai scrie Vasi Rădulescu.

Acesta mai aminteşte un paradox tipic românesc: unul dintre cei doi medici, Eugen Ţieranu, medic rezident, va fi şomer de anul viitor, când va termina stagiul de pregătire.

”Rezidenţii, această specie hulită şi urâtă de toată lumea, fac procedura impecabil. Eugen Ţieranu şi Paul Traşcă sunt şcoliţi pe la Fundeni, mănâncă toată cardiologia pe pâine la micul dejun. Primul e rezident în ultimul an şi stă pe tuşă, din prea multe motive. Nu sunt posturi! Îşi va lua diploma de specialist în primele luni din 2019 şi apoi va fi şomer, va pleca din ţară sau va sta în asteptare, poate-poate se va scoate un post pe bune pe undeva,” atrage atenţia Rădulescu.

 

Vasi Rădulescu l-a întâlnit pe Florin Busuioc o singură dată, dar este convins că actorul nu ar fi profitat de statutul său.

”L-am întâlnit pe Busu o singură dată. Vă asigur că nu şi-ar fi dorit nicio prioritate la tratament, nu ar fi profitat de statutul său nicio clipă. E un munte de bun simţ şi modestie. Sper să treacă cu bine peste tot. Societatea asta trebuie să se schimbe. Angajaţi, domnilor, medicii tineri în secţiile alea! Nu vă mai băgaţi toţi piloşii peste tot! Preţuiţi rezidenţii, creaţi-le condiţii să înveţe şi să se dezvolte, ţineţi-i cumva în ţară. Scoateţi posturile transparent şi daţi şanse egale la concursuri. Folosiţi aparatura nouă şi sălile, că d-asta le-aţi făcut, nu să sifonaţi nişte bani! Zici că trăim la capătul lumii. E halucinant ce vedem zilele astea…”, a mai scris Rădulescu.

 

Ministrul Sănătăţii: Florin Busuioc a suferit un infarct major

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a confirmat faptul că şeful de Secţiei de Cardiologie a Spitalului din Craiova nu a răspuns la telefon, însă asta nu înseamnă că cineva nu şi-a făcut treaba.

”Lucrurile s-au desfăşurat cât se poate de normal. A beneficiat de intervenţia medicilor. A fost resuscitat de SMURD, apoi la spital s-a făcut tromboliză. A suferit un infract major,” a declarat Pintea la Antena 3.

”Florin Busuioc are parte de cele mai bune îngrijiri. Este adevărat că şeful se secţie nu a răspuns la telefon, dar asta nu înseamnă că cineva nu şi-a făcut treaba.(…) A fost contactat şeful de secţie, care nu a răspuns, apoi managerul l-a sunat pe următorul, medicul primar Traşcă, care a făcut intervenţia. Medicul rezident despre care se spune că a făcut intervenţia a asistat la intervenţie.”

Lipsa de personal condamnă medicii la gardă perpetuă

Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa, de profesie medic, ia apărarea lui Octavian Istratoaie, şeful Secţiei de Cardiologie de la Craiova şi atrage atenţia că nici un medic nu poate fi condamnat la o gardă perpetuă.

”Cât timp nu era de gardă, poate să pună telefonul în orice fel, din punct de vedere strict legal. Sigur că ar trebui să avem posibilităţi - o să ajungă ţara asta, la un moment dat, în situaţia în care să se asigure servicii înalt calificate? Este o situaţie între două ape - nu poate un om să fie permanent la dispoziţie. Asta înseamnă că, de exemplu, un chirurg cardiac nu poate să bea un pahar de vin în viaţa lui, dacă e în Craiova. Este o situaţie care trebuie privită în complexitatea ei,” a declarat pentru Mediafax Bacalbaşa. Soţia sa, care este medic urolog, răspundea la orice oră.

”Eu am trăit acestă chestiune cu nevasta mea, care era urolog, nu era de gardă şi la 2 noaptea suna telefonul şi mă duceam şi eu, că nu putea să meargă la garaj să-şi ia maşina singură. Îmi trăgeam nădragii noaptea la 2 înjurând... Nu era plătită pentru asta. Trebuie văzute lucrurile în complexitatea lor. E foarte uşor să fim indignaţi, dar un om nu poate fi, prin faptul că este supracalificat, condamnat la o gardă perpetuă pe viaţă.”

foto: youtube.com

Citește și: