Biro ATTILA
Otilia Ciocan
16189 vizualizări 22 nov 2014

Procurorii notează în referatul de arestare, obţinut de gândul, că şefa DIICOT, Alina Bica, şi ceilalţi inculpaţi care au făcut parte din comisia de evaluare şi-au "încălcat, negat şi nesocotit" obligaţia de a analiza şi a dezbate asupra raportului de evaluare.

Mai mult, potrivit mărturiei unui inculpat în dosar, evaluatorul a fost chemat pentru a explica suma stabilită în raport, însă „în cadrul acestei şedinţe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată”

”Prin acest raport,evaluatorul NUŢIU EMIL a supraevaluat cu suma de 263.327.559lei, echivalentul a 61.714.021,6  euro,.terenul agricol în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în mun. Bucureşti, str. Plumbuita, sector 2 ce a format obiectul dosarului de despăgubire nr.22714/FFCC, cauzându-se, cu intenţie  acest prejudiciu statului român şi îmbogăţind cu aceeaşi sumă pe beneficiarul despăgubirilor Gheorghe Stelian”, se arată în referatul procurorilor.

Potrivit referatului DNA, raportul „a fost unul eronat grosolan supraevaluat în scopul îmbogăţirii fără drept şi în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membrii care au ajutat”.

„Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine”

În dosar, apare numele lui Dorin Cocoş care ar fi pretins 10 milioane de euro pentru a interveni  în favoarea soluţionării dosarului. Potrivit unei mărturii la dosar, după ce, în 2010, Gheorghe Stelian a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului, fostul soţ al Elenei Udrea „a garantat că totul va fi bine”.

În cursul anului 2010 GS a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti.După aceea Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine ….După ce s-a nominalizat un evaluator GS i a dat un plic cu bani ….100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, …valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 Euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului….Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro…... ”, se arată în referatul prin care DNA a cerut arestarea Alinei Bica, citându-se mărturia unui inculpat.

Inculpatul din dosar, care a făcut parte din comisie, susţine că în momentul în care s-a votat pentru aprobarea raportului, „având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble”.

„Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoş, cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al familiei Cocoş”, susţine acelaşi inculpat , potrivit referatului procurorilor anticorupţie. 

Despăgubire în timp record

Procurorii susţin în referatul de arestare că despăgubirile au fost acordate într-un timp record, chiar dacă nu exista presiunea timpului.

„De asemenea nu pot invoca presiuni de timp, exercitate în cadrul procedurii de despăgubire, datorită multitudinii de cereri, care ar putea favoriza apariţia unor erori, atât timp cât legiuitorul nu a prevăzut un termen pentru analizarea şi soluţionarea acestor dosare. Desigur că, durata acestor proceduri nu poate fi atât de mare încât să aducă atingere dreptului reclamanţilor la aceste măsuri reparatorii, ea trebuind să se înscrie într-un termen rezonabil, termen care se consacră în practică în funcţie de anumite situaţii de fapt, de greutăţi întâmpinate în soluţionarea cererilor, de numărul acestora, de măsura în care ele sunt imputabile instituţiei ş.a.m.d. În cauză nu era un asemenea risc, deoarece cererea a fost înregistrată la Comisie în luna noiembrie 2010 iar în 15.03.2011 au fost aprobate despăgubirile, un timp record faţă de dosare de despăgubiri înregistrate la aceeaşi dată care nu sunt nici în prezent soluţionate!”, arată DNA.

"Consecinţa deosebit de gravă a acestei activităţi infracţionale abuzive a inculpaţilor, în calitate de membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor, rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civie plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei (a se vedea raportul de Control al Curţii de Conturi din 2013)", mai notează procurorii anticorupţie în referatul cu propunere de arestare preventivă a şefului DIICOT, Alina Bica.

Mai mult, anchetatorii susţin, în acelaşi document, că cei care au fost despăgubiţi "au realizat profit exorbitant, în timp ce ANRP s-a găsit în situaţia de a lăsa nesoluţionate alte mii de dosare de reconstituire".

"Activitatea infracţională a fost desfăşurată de inculpaţi şi a constat într-un cumul infracţional prin care bugetul public a fost irosit şi practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare şi favorite, consecinţa fiind nedreptăţirea altor titulari de drepturi ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluţionate şi care nu puteau spera la aşa supraevaluări dacă nu cunoşteau filiera", conform documentului citat.

 

Şefa DIICOT a fost prezentată, vineri, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În faţa instanţei au ajuns, cu aceeaşi propunere, şi alte persoane reţinute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, dar şi expertul evaluator Emil Nuţiu, acuzat de abuz în serviciu.

Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu, iar vineri după-amiază, procurorul şef al DNA a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării acestuia

De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, cercetat sub control judiciar, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuţiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, fost vicepreşedinte al ANRP.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Citește și: