Liliana Iedu
Adina Oşan
7546 vizualizări 12 ian 2016

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, Marius Cojocaru, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, marţi, Curtea de Apel Timişoara a dat o sentinţă într-un dosar care se află în lucru încă din anul 2010.

În acest dosar, Ionel Sandner, care în trecut se numea Ionelaş Cârpaci şi este unul din liderii romilor din Timişoara implicaţi în afaceri imobiliare, a fost condamnat la zece ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru uz de fals.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au stabilit, în anul 2010, că acesta a intrat ilegal în posesia unor terenuri folosindu-se de o dispoziţie falsă a primarului de la acea vreme, Gheorghe Ciuhandu. Potrivit acestei dispoziţii, terenurile vizate erau retrocedate unor români de naţionalitate germană care, de fapt, în realitate nici nu existau.

Potrivit procurorilor, în anul 2006, aceşti proprietari fictivi, în fapt Ionelaş Cârpaci, au vândut unei firme, în aceeaşi zi, toate terenurile retrocedate. Ulterior, respectiva firmă a ridicat un bloc cu zece etaje pe aceste amplasamente.

Alături de Cârpaci, au mai fost condamnaţi Kelemen Francisc, la patru ani şi zece luni de închisoare cu executare, şi Barabas Pal, la cinci ani şi opt luni.

De asemenea, Sorin Todor Johann a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar Petru Turpan a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.

Totodată, Ionelaş Cârpaci, Barabas Pal şi Kelemen Francisc trebuie să plătească Primăriei Timişoara suma de 325.120 de euro pentru că a intrat ilegal în posesia terenurilor. În plus, Cârpaci trebuie să plătească şi firmei de construcţii care a ridicat blocul cu zece etaje un million de euro, precum şi daune morale în valoare de 100.000 de euro, având în vedere că respectiva firmă nu avea cunoştinţă că actele de proprietate ale terenurilor achiziţionate erau false.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel Timişoara a anulat, marţi, mai multe contracte de vânzare-cumpărare dintr-un imobil din centrul Timişoarei.

Sentinţa Curţii de Apel Timişoara nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în zece zile de la comunicare.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi, majoritatea în zona centrală.

Citește și: