Gandul.info
Cristina ANDREI
2798 vizualizări 27 iul 2017

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat joi dublul standard aplicat produselor alimentare care circulă în Uniunea Europeană, alăturându-se celor care susţin că această practică este una discriminatorie. 

Problema a devenit una foarte importantă mai ales pentru ţările Europei Centrale şi de Est, care susţin că sunt afectate prin faptul că alimentele care se găsesc în magazine conţin ingrediente de calitate inferioară celor vândute în Occident, fapt demonstrat de diverse studii realizate în aceste regiuni ce au dovedit că materia primă din care sunt făcute produsele este mai ieftină şi de mai slabă calitate decât cea a mărcilor identice vândute în Vest. 

„Nu-mi place ideea că ar exista un fel de categoria a doua în Europa. Vom urmări în continuare scopul nostru comun, cel de a pune punct acestei practici discriminatorii prin care se furnizează slovacilor produse alimentare şi alte mărfuri de calitate mai slabă", a declarat Jean-Claude Juncker, citat de agenţia Reuters, în contextul unei întrevederi pe care a avut-o joi cu premierul Slovaciei, Robert Fico, acesta reprezentând grupul ţărilor de la Vişegrad, din care fac parte şi Cehia, Ungaria şi Polonia. 

Preşedintele Comisiei Europene a mai spus şi că va emite în septembrie şi nişte directive de interpretare a siguranţei alimentelor, dar nu a exclus nici elaborarea unei noi legislaţii europene în domeniu. 

Între timp, însă, producătorii alimentari şi-au apărat practicile argumentând că pieţe diferite au gusturi diferite şi că ingredientele sunt trecute în mod clar pe etichetă. Aceştia susţin şi că, în ceea ce priveşte consumatorii, ei sunt mai săraci în estul decât în vestul Europei, şi consideră această stare de fapt drept un motiv valabil, dând exemplul Cehiei, unde mâncarea este cu 25% mai ieftină decât în Germania, de exemplu. 

Tudose, despre produsele cu dublu standard: E necesar un cadru legislativ ca să spunem numele firmelor
 
Premierul Mihai Tudose a cerut joi, în cadrul şedinţei de guvern, ca Ministerul Justiţiei şi Ministerul Agriculturii să găsească o formă legală prin care numele firmelor care au comercializat produsele cu dublu standard să fie făcute publice.
 
„Poate găsim o modalitate, că până când facem noi nu ştiu ce normă europeană, poate facem una internă. (...) Măcar un cadru legislativ care să ne permită să spunem cetăţenilor ce firme ne consideră a fi o ţară de mâna a doua şi să-i tratăm şi noi ca atare”, a declarat premierul Mihai Tudose în şedinţa de guvern. 
Comisia Europeană s-a oferit, joi, să finanţeze studii ale statelor membre ale Uniunii Europene privind standardele produselor alimentare, în contextul în care ţări central şi est-europene au denunţat calitatea inferioară a unor alimente, relatează EUObserver.

Comisia Europeană va finanţa studii ale statelor membre UE în problema standardelor duble ale alimentelor, a declarat joi Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului Uniunii Europene.
 
 
 
Ministrul Agriculturii afirmase anterior că nu a fost posibilă publicarea acestor date pentru că nu există o normă juridică pentru a face posibil acest lucru.
 
„Din nefericire, nu am reuşit să prezentăm în detaliu aceste lucruri pentru faptul că neavând o normă juridică cu care să operăm, nu putem să dăm numele comerciantului şi numele producătorului respectiv, pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.
 
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a precizat că vor urma discuţii cu ministerele pentru identificarea unei soluţii legale: „Vom colabora cu Ministerul Agriculturii, cu toate ministerele care pot avea conexiuni cu această problemă, dar, de principiu, cred că în discuţie se pune problema unui tratament egal de care trebuie să se bucure toţi consumatorii, toţi cetăţenii Uniunii Europene, indiferent că sunt membri ai unui stat sau altul. Aceasta e baza de discuţie, aceasta este baza de la care vom porni identificarea soluţiei juridice”, a spus ministrul Justişţiei Tudorel Toader.
 
În urma analizelor comparative realizate de autorităţile de la Bucureşti, au fost identificate 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, au anunţat miercuri reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
 
Au fost prelevate 29 de probe din ţări europene şi, simultan, 29 de probe identice din magazinele româneşti, sortimente din categoriile lactate, carne, peşte şi ciocolată. Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferenţe din punct de vedere al conţinutului de grăsimi şi proteine, au precizat oficialii MADR. La acţiunile de prelevare au participat, în luna iunie, câte doi delegaţi din partea ANSVSA, ANPC şi MADR.
 
 

 

Citește și: