Andreea Traicu
618 vizualizări 7 mai 2018

În urma cazurilor de la Sineşti şi a unor verificări efectuate de IGPR, conducerea instituţiei a propus conducerii MAI declanşarea cercetării prealabile faţă de şeful IPJ Ialomiţa şi de alţi opt poliţişti din cadrul Inspectoratului.

Controlul a vizat atât activitatea managerială, dar şi modul de îndeplinire a sarcinilor şi atribuţiilor specifice poliţiştilor din cadrul IPJ Ialomiţa.

"Menţiuni cu privire la situaţia furturilor din autoturisme de la nivelul judeţului Ialomiţa se regăsesc în evaluările de la nivelul IPJ Ialomiţa, doar din punct de vedere statistic. Inspectoratul de Poliţie nu a realizat o analiză punctuală a situaţiei nici din zona Sineşti, nici din altă zonă criminogenă, lucru care denotă superficialitate în abordarea problematicii cu modul de operare deosebit. (...) De asemenea, cu toate că pe raza comunei Sineşti au fost sesizate mai multe tentative de furt şi furturi din autoturisme, nu au fost dispuse măsuri eficiente pentru identificarea cauzelor generatoare, prevenirea şi combaterea acestor fapte, activităţile fiind efectuate în mod formal", a declarat Georgian Drăgan purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Mai mult, deşi cele mai multe dintre faptele comise au avut ca moduri de operare „înţepatul anvelopelor în vederea distragerii atenţiei” şi ,,profitarea de portiere neasigurate”, cei de la IPJ Ialomiţa nu au analizat posibilitatea preluării anumitor dosare de structurile specializate de investigaţii criminale.

"De asemenea, nu au fost iniţiate acţiuni preventive cu efective mărite, gestionarea situaţiei operative fiind realizată doar de poliţiştii din localitate", a mai spus Drăgan.

Totodată, pentru perioada supusă evaluării, respectiv 1 ianuarie 2017 - 3 mai 2018, raportul de control a evidenţiat nereguli şi la nivelul activităţii manageriale, inclusiv în ceea ce priveşte documentele de planificare a muncii.

Astfel, planurile de activităţi au fost formal întocmite, evaluarea îndeplinirii sarcinilor propuse în planurile de activităţi nu a fost consemnată în niciun document, nu au fost aduse la cunoştinţa poliţiştilor activităţile ce urmau să aibă loc, la nivelul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Coşereni, în anumite perioade, evenimentele sesizate prin numărul unic de urgenţă 112 nu au fost analizate de un ofiţer cu funcţie de conducere sau orice alt poliţist, la nivelul postului de poliţie Sineşti nu au fost întocmite unele documente de planificare, precum note de sarcini, evaluarea îndeplinirii sarcinilor, analiza unor activităţi neprevăzute şi nici nu au fost respectate prevederile referitor la patrulare în cazul poliţiştilor de la Postul de Poliţie Sineşti.

În urma cercetărilor, Poliţia Română propune conducerii Ministerului Afacerilor Interne declanşarea cercetării prealabile faţă de şeful IPJ Ialomiţa şi de alţi opt agenţi de poliţie.

"Conducerea Poliţiei Române a dispus următoarele măsuri : înaintarea materialului conducerii Ministerului Afacerilor Interne cu privire la inspectorul şef în legătură cu declanşarea cercetării prealabile a acestuia. De asemenea, declanşarea cercetării prealabile la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române faţă de 8 poliţişti din cadrul IPJ Ialomiţa şi anume: cei doi adjuncţi ai inspectorului şef al I.P.J Ialomiţa, şeful Serviciului de Ordine Publică, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, şeful Poliţiei municipiului Urziceni şi adjunctul acestuia, şeful biroului investigaţii criminale din cadul Poliţiei municipiului Urziceni şi şeful Postului de Poliţie Sineşti", a mai declarat Georgian Drăgan.

La nivelul inspectoratelor de poliţie din ţară, din 2017 şi până acum, au fost înregistrate peste 50 de sesizări pe furturi sau tentative de furturi din maşini, prin două moduri de operare, respectiv din cauza neatenţiei şoferilor şi pasagerilor, în sensul în care aceştia lăsau autoturismul în parcare neasigurat, şi prin provocarea unor pene de cauciuc, prin înţeparea cauciucurilor. Din acest număr de 50 de sesizări, 37 de fapte de furt/tentativă de furt s-au înregistrat în zona Popasului Sineşti. Dintre cele 37, patru sunt prin înţeparea roţilor. Anul trecut, s-au efectuat şapte percheziţii la persoane bănuite de astfel de fapte.

 

Citește și: