Loredana VOICULESCU
7768 vizualizări 1 mai 2011

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a explicat la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTv de ce "nu l-ar angaja pe James Bond" şi a dezvăluit că mulţi dintre angajaţii de la SIE se relaxează urmărind "Românii au talent".

El i-a descris pe cei care lucrează în structurile SIE ca fiind oameni care sunt obişnuiţi să trăiască două identităţi şi că în meseria lor aceştia nu trebuie să îşi pună niciodată probleme etice.

"Sunt oameni care sunt obişnuiţi, o spun cumva popular, să trăiască două identităţi în contexte diferite şi cu toate acestea să îşi administreze psihologic această schizoidie aparentă. Nu este uşor, încercaţi şi dvs să o faceţi şi o să vedeţi că e destul de complicat. Cu atât mai mult cu cât trebuie să fii şi foarte bun performer. Şi să nu îţi pui niciodată probleme etice", a explicat Ungureanu.

El a declarat că, de exemplu, din 1.000 de candidaţi pentru un post în structurile Serviciului de Informaţii Externe, în final sunt selectaţi doar cinci sau şase persoane.

Ungureanu a arătat că ceea ce contează în final este modul în care angajaţii SIE aduc informaţia acasă şi că pentru acest lucru "poţi plăti chiar şi cu viaţa", adăugând că face parte din "fişa postului".

James Bond e prea scump

Şeful Serviciului de Informaţii Externe a mai arătat că în spionaj ceea ce conteză este modul de gândire, arătând că serviciile de spionaj nu au un James Bond, care este foarte costisitor, fapt pentru care spune că nu l-ar angaja pe celebrul spion.

"Are o maşină extrem de scumpă, ale cărei piese probabil costă mai mult decât toată maşina în ansamblu. Se îmbracă mult prea bine pentru a fi spion şi din păcate iese foarte tare în evidenţă. Iar în spionaj nu contează pumnul. Pumnul, arma sunt chestiuni care sunt ultimele resorturi de acţiune, dacă Doamne fereşte, este nevoie de ceva", a spus Ungureanu. Directorul SIE a explicat că ceea ce contează pentru angajaţii SIE este "esenţialmente capul, neuronii", felul în care reuşeşti să gândeşti. "James Bond este destul de sportiv pentru un serviciu de informaţii", a zâmbit Ungureanu.

Jocul dintre vulpe şi vânător

Întrebat despre cazul diplomatului român Gabriel Grecu care a fost expulzat anul trecut din Rusia în baza unor acuzaţii de spionaj, şeful SIE a dat un răspuns principial, făcând o comparaţie cu un joc dintre vulpe şi vânător. "Spionii nu sunt îngeri. Cred că nimeni nu porneşte de la premisa că a fura informaţii, a obţine informaţie pe orice cale posibilă, legală-ilegală, etică-nonetică, morală-imorală, reprezintă în toate statele o chestiune de ordin penal. Spionii sunt de fapt nişte infractori. Ştiu că sună prost, dar despre asta este vorba. Respectă doar legile statului din care provin", e explicat Ungureanu, adăugând că oriunde există activitate de spionaj avem de-a face cu un joc între vulpe şi vânător, între spion şi contraspion, între spionaj şi serviciul intern de securitate.

Ungureanu a refuzat să precizeze dacă diplomatul român era angajat sau colaborator al SIE: "Vă puteţi imagina că, indiferent care este cunoaşterea mea, la această întrebare nu vă pot răspunde".

"Românii au talent" - o injecţie de optimism

La întrebarea câţi oameni a pierdut SIE în ultimii 10 ani, Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că nu poate da cifre, dar a confirmat că există şi pierderi de vieţi, precum şi cazuri la fel de dureroase cum ar fi incapacităţile fizice sau psihice, ca urmare a tensiunii foarte mari. El a mărturisit că are colegi care se relaxează urmărind emisiunea "Românii au talent", care le conferă acestora "un sentiment foarte tonic de confort".
"Nu au fost puţini colegii mei care s-au uitat cu plăcere la "Românii au talent" dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că în haosul de informaţie care vine către urechile noastre lucrul comun este dezordinea, de multe ori se sesizează că lucrurile nu merg aşa cum ar trebui şi atunci, descoperind nişte oameni care sunt cât se poate de normali, cu pretenţii medii şi cu aşteptări pe măsura a ceea ce cred ei înşişi că sunt, ai un sentiment foarte tonic de confort",a mărturisit directorul SIE.

Întrebat în glumă dacă printre concurenţii celebrei emisiuni s-au numărat şi angajaţi ai SIE, Ungureanu a răspuns că nu crede că ei ar avea timp de aşa ceva. "Este bine să înţelegem că această injecţie de optimism contează. Nu este un optimism idiot", a completat el.

Dacă l-ar fi votat pe cel care a ieşit câştigător? "Dacă ar fi vorba să votez, aş vota toată emisiunea. Dar nu vreau să vorbim prea mult despre asta. Probabil cei care ne văd ar putea spune că este un montaj pe care l-am pregătit pentru a vă manipula şi pe dvs", a conchis şeful SIE.

Comasarea SRI cu SIE. "Nu ţii toate ouăle într-un coş"

Referitor la discuţiile de la nivel politic privind o posibilă unificare a Serviciului Român de Informaţii cu SIE, Ungureanu a spus că a auzit de astfel de "speculaţii", acestea fiind în unele cazuri "chiar dorinţe ascunse" pe care nu poate să le judece. "Apropo de unificare, eu nu cred că asimilând pericole sub o unică definiţie ajungi inevitabil la contopirea serviciilor. Într-o democratie nu pui niciodată toate ouăale, vă rog să luaţi această expresie cu ghilimelele de rigoare, într-un singur coş", a spus Ungureanu, amintind de experienţa neplăcută prin care am trecut până în 1989.

"Democraţia are nevoie de un control clar, precis, politic, asupra serviciilor şi asupra activităţii sale, aşa cum este el azi reprezentat de CSAT sau de Parlament, din partea comisiilor de specialitate", crede directorul SIE.

"Faptul că există servicii care lucrează complementar într-o cooperare foarte bună de altminteri, de exemplu în cazul cooperării între SIE şi SRI, garantează validitatea unei asemena tip de construcţii a sistem naţional de securitate", este de părere şeful SIE

Candidatura la preşedinţie? "Îmi refuz astfel de tentaţii"

Întrebat dacă este tentat să candideze la preşedinţia României, numele său fiind vehiculat la un moment dat în acest sens, directorul SIE a răspuns că nu are tentaţii de acest gen şi că îşi refuză astfel de tentaţii. "Ar fi neplăcut pentru cineva care se află într-o poziţie de responsibilitate să vorbească despre aşa ceva. Vă pot spune că acolo unde este nevoie de mine şi unde cred că pot face ceva în beneficiul ţării o voi face. Nu este vorba că exclud sau accept ceva. Deocamdată doar îmi fac treaba foarte bine până la sfârşit", a conchis Ungureanu.

Şeful SIE despre:

Cât de bun este un job la SIE

 • "Da. Este un job bun. (...) Aş spune că este o slujbă foarte pretenţioasă, dar motivantă prin modul în care se desfăşoară"
 • "Spionii sunt o familie cu totul aparte, nu pot fi asimilaţi unor reflexe de comunitate în uniformă pe care alte tipuri de instituţii le au. Este o comunitate de oameni foarte inteligenţi, extrem de adaptabili, care sunt antrenaţi, educaţi să stăpânească contextul şi să nu fie stăpâniţi de context, să folosească mediul în care se află pentru a obţine informaţii"
 • "(Spionii -.red.) sunt oameni cu o putere de determinare remarcabilă, mobili, foarte mobili social, foarte bine construiţi pentru medii culturale diverse. Vă dau un fel de schiţă de portret ideal. Într-o tăietura transversală prin societatea românească după standardele intelectuale, morale şi de profesionalism, sunt fără discuţie în elită".

Atacuri din afara ţării asupra monedei naţionale

 • "Da. Daţi-mi voie să nu vă spun exact data, au existat atacuri asupra monedei naţionale"
 • "Bineînţeles vorbim de speculatorii care au atacat şi alte monede naţionale în perioada pe care o descrieţi (2008-n.red.). Dar atacurile la adresa monedei naţionale nu sunt altceva decât operaţiuni comerciale licite până la urmă. Tăria monedei naţionale se verifică şi prin felul în care poate să fie apărată instituţional de asemenea încercări speculative"
 • "BNR este un beneficiar legal al informaţiilor care intră în competenţa sa de activitate"

Despre criză şi avertismente transmise de SIE în legătură cu venirea crizei

 • "Puteţi fi convins că beneficiarii legali ai unor asemenea informaţii au primit la timp toate informaţiile legate de posibile evoluţii"
 • "Evident că ceea ce un serviciu de informaţii externe face este să avertizeze asupra modului în care pot fi interpretate evoluţiile economice la nivel global. Altfel spus, au existat asemenea avertizări. Modul în care răspunde beneficiarul legal la aşa ceva nu ţine de obligaţiile unui serviciu de spionaj. Este strictamente o întrebare la care vă răspund simplu, da, sesizările au existat, e natural să fie aşa, ce s-a întâmplat, mai departe nu reprezintă subiectul analizei mele".
 • "Suntem atenţi la previziuni monetare, la variaţii de bursă, la diferite tipuri de contracte, închegarea sau desfacerea unor monopoluri"

Note informative trimise preşedintelui României

 • "Preşedintele României, ca orice demnitar al statului român ce are dreptul de a primi informaţii confidenţiale din partea SIE, are acces la aceste informaţii potrivit competenţelor sale. El este preşedintele Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, din care face parte şi SIE, prin directorul său care are vot identic cu ceilalţi miniştri de la masă, iar CSAT este locul în care se pregăteşte lista, meniul cu subiectele de interes pentru siguranţa naţională"
 • "Este greu de făcut o medie (a numărului de note informative trimise de SIE la Preşedinţie -n.red.), sunt mulţi parametri de care trebuie să ţin cont, dacă aş încerca să fac o medie, iar răspunsul nu ar fi deloc complet, ci funciarmente parţial. Evident că primeşte informaţii depsre dezvoltările politice sau economice din lume, sunt răspunsuri la anumite solicitări punctuale, sunt rapoarte sinteză pe care un preşedinte de ţară le vede, sunt dosare de subiect. Când pleacă un preşedinte de ţară în deplasare de lucru în străinătate pleacă însoţit de cunoaştere specială de informaţii furnizate de SIE"

Citește și: